Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
michasiek

s2kCtl - cudo do softcoolingu!

Rekomendowane odpowiedzi

Program obsługuje procesory:

AMD Duron, Athlon Processors Model 2,3,4 (w/ limitations)

AMD Duron, Athlon, Athlon XP/MP Processors Model 6 & upper

Chipsety:

VIA KT133, KT133A, KLE133, KX133, KM266

KT266, KT266A, KT333, KT333 CF, KT400, KM400,

KT600

nVidia nForce series, nForce2

SIS 730, 733, 735, 740, 745, 755, 746, 748

AMD 751, 760, 761, 762

Aby program funkcjonwał trzeba uaktywnić w BIOSie "CPU disconnect finction".

Było już wiele programów służacych do schładzania procesora, ale żaden nie dawał zadowalających efektów. Ten jest REWELACYJNY. Właśnie testuję - w idle temp. spadła z 52 do 41st.!

Program do pobrania w dziale download

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie zmniejsza on wydajności proca?

na jakiej zasadzie on działa (nie zainstaluje kota w worku :D )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc - mówiąc prosto - "w locie" wyłącza aktualnie nieużywane części procesora. Osobiście nie testowałem wydajności, ale z opinii tych co to uczynili wynika że wyniki benchmarków są bez zmian. Na starszych mobo, przy używaniu AC97 niekiedy program uniemożliwia odtwarzanie mp3(ale bardoz rzadko).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

swego proca i tak nie podkręce, grzeje się jak żelazko ale i 100 stopni wytrzyma :D ale sprawdzić to sprawdze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam - w idle zbija mi w porywach 14 stopni!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taaa, a swistak siedzi...jakoś nie cche mi się wierzyć że to zbija temperature o 14 stopni...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
taaa, a swistak siedzi...jakoś nie cche mi się wierzyć że to zbija temperature o 14 stopni...
Przy dużej temp - zbija o dużo... Z wyjściowych 54st. zbił mi do 40...(w idle!!) w 100% stressie program oczywiście nic nie daje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec pytanie - po co to? Temperatura aż tak bardzo nie szkodzi... a skoro nie zbija najważneijszego parametru, gdzie temp. sa już naprawdę wysokie i mogą szkodzić, to dla mnie jest bezużyteczny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No wiec pytanie - po co to? Temperatura aż tak bardzo nie szkodzi... a skoro nie zbija najważneijszego parametru, gdzie temp. sa już naprawdę wysokie i mogą szkodzić,  to dla mnie jest bezużyteczny...

Temp szkodzi... Choć oczywiscie progam lepiej sprawdza się na WC, bo woda ma czas sobie wychłodnąć aby na następny stress mogła lepiej chłodzić. Poza tym podczas grania itp niegdy nie ma 100% stressu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No wiec pytanie - po co to? Temperatura aż tak bardzo nie szkodzi... a skoro nie zbija najważneijszego parametru, gdzie temp. sa już naprawdę wysokie i mogą szkodzić,  to dla mnie jest bezużyteczny...

Temp szkodzi... Choć oczywiscie progam lepiej sprawdza się na WC, bo woda ma czas sobie wychłodnąć aby na następny stress mogła lepiej chłodzić. Poza tym podczas grania itp niegdy nie ma 100% stressu...

jest :) ja podczas grania w battlefielda z botami mam 100% użycia proca (a botów oj duzo...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No wiec pytanie - po co to? Temperatura aż tak bardzo nie szkodzi... a skoro nie zbija najważneijszego parametru, gdzie temp. sa już naprawdę wysokie i mogą szkodzić,  to dla mnie jest bezużyteczny...

jest :) ja podczas grania w battlefielda z botami mam 100% użycia proca (a botów oj duzo...)

100% użycia proca - ale pomimo to nie pracują absolutnie wszystkie jego tranzystory...

Do mnie poprostu przemiawia to - 2466MHz 1,75V temperatura w idle 33st na Zalmanie 6000cu z wiatrakiem zapuszczonym na 5V (1400 obrotów) - właśnie testuję - gały mi wyszły jak to zobaczyłem

apdejt - wiatrak na 2300 obrotów - 29st. 8O

PS - nf7 zawyża temp o 7st. 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ku mojemu sporemu zdziwieniu :-P ten program działa i to całkiem dobrze. Pracując przy nie największym obciąrzeniu np: w Windowsie temperaturka spadła o 10 stopni nie porarszając przy tym wydajności 46---->36 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

postanowiłem to zainstalować... w idle temp jest niższy o dobre 8 stopni. Podczas torture test jest wyższa o 2... (70 stopni po 15 minutach:D, nie dziwcie się palomino...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh temp w spedfanie skacze jak szalona raz 60 stopni raz 70 a raz nawet 47(!!!) i to zmiany tak co chwila... to mnie się nie podoba :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
heh temp w spedfanie skacze jak szalona raz 60 stopni raz 70 a raz nawet 47(!!!) i to zmiany tak co chwila... to mnie się nie podoba :/
Czym Ty tego proca chlodzisz? 70st. to dużo nawet jak na palomino...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
box
no tak... :/

Ale za to dobrze się dziad wygrzeje i może potencjał oc mu wzrośnie ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
box

Co do O/C to raczej wątpie, program jak każdy inny z tego typu aplikacji wyłącza / wstrzymuje nieaktywne procesy działające w tle... Działanie owego narzędzie poddałbym wielkim wątpliwością, gdyż ten sam efekt łatwo można uzyskać po odpowiedniej konfiguracji rejestru -> kluczy i odpowiednim manipulowaniem Autostartem.

No ale to do Was należy decyzja .

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
box

Co do O/C to raczej wątpie, program jak każdy inny z tego typu aplikacji wyłącza / wstrzymuje nieaktywne procesy działające w tle... Działanie owego narzędzie poddałbym wielkim wątpliwością, gdyż ten sam efekt łatwo można uzyskać po odpowiedniej konfiguracji rejestru -> kluczy i odpowiednim manipulowaniem Autostartem.

No ale to do Was należy decyzja.

Aaa - procesy wstrzymuje... I w ten sposób uzyskuje niższą temp niż podczas braku jakichkolwiek uruchomionych procesów. Ja wiem - on włącza procesy ujemne które chłodzą procesor :lol:

Jak napisałem na wstępie program współpracując z mobo wyłącza "w locie" nieużywane tranzystory procesora....

Żart dotyczący oc nie miał nic wspólnego z programem i dotyczył wysokiej temp. Palomina Darka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten programik bardzo dobrze zbija temp. ale niestety u mnie tylko 5* do 7*... :( Ogólnie podczas pracy, słuchania muzyki i przeglądania stron nie muli kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rzeczywiście dobry progs. mi zbił temp o jakies 5-6 stopni. moglo byc lepiej. bo zjechal z 47 na 42 w idle. troche wysoka ta temp. collera mam spoko ale to moze dlatego taka temp bo procka z lekka podkręciłem hehe. sam nie wiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W stresie będziesz miał tyle samo jak z wylaczonym programem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ja wiem:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Program działa wyśmienicie. Jest chyba najsprawniejszym programem tego rodzaju. Oczywiście działa na zasadzie wyłączania części procesora która jest akurat nieużywana. Dlatego też, działania programu uświadczymy tylko w trybie idle (ew. przy słabym użyciu procesora, czyli podczas słuchania muzyki, surfowania po internecie). W stresie, gdy procesor pracuje całą parą, nie ma czego deaktywować, zatem temperatura będzie normalna.

Wszelkie błędy i skoki temperatury to złe odczyty czujników, być może program w jakiś sposób przeszkadza w tym programom monitorującym.

Programik zbija temperaturę nawet o kilkanaście stopni (u mnie na AXP @ 2,2GHz / Epox 8RDA+) - różnica jest więc kolosalna.

Programiki tego typu mogą jednak powodować kiepską pracę np. kontrolera dysków na płytach NF2 (zapewne zależne jest to od wersji sterowników do płyty głównej). Odczyt może być znacznie niższy i w grach będzie to dawało w kość.

Jeśli jednak nie obserwujecie problemów po zainstalowaniu tego programiku, to warto go zostawić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Genialny program - szóstka za "wydajność" :). Ale s2kctl obniża temperature tylko athlonów, a jest jakiś dobry progs co by obniżał temperature intelów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...