Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Dyslektyk

mnożnik.. czy FSB i jak?!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. nie dawno zmieniłem bios w mojej płycie głównej GIGABYTE GA-7N400L. zrobiłem to z myślą, że zacznie wskazywać poprawną temp. ale się myliłem. dalej jest 73*C (teraz już wiem, że od tego trzeba odjać 15*C :) - przekłamania czujnika <_< ) zmieżająć do tematu.. procek o którym mowa to słynny Barton 2500.

no właśnie. i słynie on z tego, że jest podatny na o/c. i sęk w tym, że ja rownież chciałbym coś wiecej od niego niż troche ponad 1800mhz. z tego co wiem podnosząc FSB ze standardowych 166mhz na 200mhz uzyskam Bartona 3200 = 2200hmz.

Moja płyta główna umożliwia mi zmianę tylko i wyłącznie ze 166mhz na 200mhz. nie moge np. po kilka mhz.... a nie wiem czy dając odrazu o tyle wyższą FSB nie zepsuje czegoś.... ??

mnożnik: tu jestem zielony. wogóle w biosie nie ma śladu po opcji zmieniającej mnożnik... :o gdzie ona jest jeśli wogule...???

chciałbmy poznać wasze zdanie i odpowiedz.. co tu dalej z tym fantem zrobić.... liczę na Waszą pomoc....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy sprawdzonych konfiguracjach jak bartonik nic nie zepsujesz dając 200MHZ FSB bo wiadomo, że sam procesor powinien dać radę. Ramy też bo to jest ich właściwe taktowanie. Tak więc nie ma się o co martwić.

Zmianę mnożnika nie każda płyta oferuje. Zazwyczaj/zawsze jest to w sekcji OC czyli tam gdzie zmiana FSB itp. Jeżeli nie ma to nic nie wskurasz. Może że (tego nie wiem) da się zmienić bartonowi mnożnik z pod windy. Wtedy zasysasz CPUMSR i się bawisz ;)

Jeżeli komp nie wstanie, lub będzie niestabilny przy 200MHz to zrestartuj bios i podnieś napięcie dla procka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W plytach Gigabyte trzeba wcisnąc pewną kombinację przycisków. Nie pamiętam już jaką, możliwe, że ctrl+F1 ale reki nie dam uciac. Najpewniej będzie jak sprawdzisz w instrukcji.

Jak juz wcisniesz co trzeba to bedziesz mial duzo wiecej mozliwosci podkrecania procka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W plytach Gigabyte trzeba wcisnąc pewną kombinację przycisków. Nie pamiętam już jaką, możliwe, że ctrl+F1 ale reki nie dam uciac. Najpewniej będzie jak sprawdzisz w instrukcji.

Jak juz wcisniesz co trzeba to bedziesz mial duzo wiecej mozliwosci podkrecania procka :)

tak. wiem o tym ctrl + F1 ale mimo to nie zauważyłem tam nic o mnożniku czy też coś podobnego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro nie ma nic o mnożniku, więc widocznie nie możesz go zmieniać(jest zablokowany)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
tak. wiem o tym ctrl + F1 ale mimo to nie zauważyłem tam nic o mnożniku czy też coś podobnego...

ale fsb na pewno mozesz o 1 MHz zmieniac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie nie moge... mogę tylko ze 166mhz odrazu na 200mhz... :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ej.. mam taką refleksje... mam program SpeedFan i tam można podnosić szyne... po 1mhz.. i teraz pytanko czy jak podnosze te szyne to może dało by sie tak jagy sprawdzić czy pociagnie na tych 200mhz i potme jak cos to w biosie to walnąć? bo juz kiedyś podniosłem troszke. i po restarcie kompa te ustawienia w pogranie sie nie zapisały więc...

powiedżcie czy to ma jakiś sens... :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są programy do zmiany FSB z poziomu widnowsa ale przy nich albo jakoś zapiszesz ustawienia i wrzucisz do autostartu albo będziesz musiał ustawiać na nowo po każdym uruchomieniu pieca. Jeżeli zmienisz w widnowsie na 200mhz nie ma problemu żeby ustawić tak na stałe w biosie.

Kwestia nadal tej zasilki.

I edytuj posty a nie dajesz jeden pod drugim ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok. to zobacze czy pociągnie jak zmienie przez ten program w windowsie. sprobuje mu walnąć 200mhz. zobaczymy co tego wyjdzie. a jeszcze zanim to zrobię....

jakie są objawy tego, że zasilacz zaczyna niedawać rady??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie nie ma objawów. Logicznie, po prostu, się pali ;)

Zależy po prostu jak bardzo przekroczyliśmy jego możliwości. Komputer może np. sam z siebie się zawieszać i restartować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli najpierw będzie niestabilny a potem dopiero by coś zjarało się...? hym... no a co myślisz o ty właśnie..żeby najpierw sprawdzić w windows przez ten program czy nic się nie będzie działo? <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
czyli najpierw będzie niestabilny a potem dopiero by coś zjarało się...? hym... no a co myślisz o ty właśnie..żeby najpierw sprawdzić w windows przez ten program czy nic się nie będzie działo? <_<

w Biosie przestaw

co do nie działania:

Zawieszki (BSOD) --> Niemożliwosć uruchomienia restarty przed ładowaniem systemu (odwróc opcje spowrotem) --> Niemożliwosć uruchomienia kompa (Zrób Clear CMOS) --> Spalenie sprzętu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
w Biosie przestaw

co do nie działania:

Zawieszki (BSOD) --> Niemożliwosć uruchomienia restarty przed ładowaniem systemu (odwróc opcje spowrotem) --> Niemożliwosć uruchomienia kompa (Zrób Clear CMOS) --> Spalenie sprzętu ;)

zrobiłem tak: w programie SpeedFan dałem na 200mhz. i mi kompa zawiesiło. ale w biosie zmieniłem pewną funkcję i teraz mogę zmieniać FSB po 1mhz :)

jeju.. ale spine miałem. dałem w biosie na 185mhz szyne odrazu... pomyślałem,że jak wcześniej zmieniało sie ze 100 na 166 i nic się nie działo to tu też... a tu komp nie wsał. no i czyściłem pamięć CMOS .w instrukcji pisało 30 s. zrobiłem..nic. no to potem czytałem gdzieś w necie, że na 30 min. no i dopiero wtedy wsał...uff :o ..

jak myślicie.. to było spowodowane tym, że tak odazu przeskoczyłem na 185mhz? czy czym? <_< eeh..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
zrobiłem tak: w programie SpeedFan dałem na 200mhz. i mi kompa zawiesiło. ale w biosie zmieniłem pewną funkcję i teraz mogę zmieniać FSB po 1mhz :) będę sprawdzał te najwyższą jak dla mojego zasilacza....

co o tym myślisz?? :blink:

hmm w takim razie zmieniaj FSB co 5MHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
hmm w takim razie zmieniaj FSB co 5MHz

dobra.. a jak juz znajdę te granice... np. 180hmz.. to co powinienem zorbić.. zostawic tak na 180mhz czy np zmiejszyc o 1mhz ..jak się to robi w kartach graficznych...?? :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz zostawić jeżeli tylko komp będzie stabilny. Jeśli nie będziesz musiał zejść z fsb o 1-5MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde ale to jest "syzyfowa praca"... będę musiał to robić tak. wejść do biosu..podnieś np o 2 mhz. sprawdzić w windzie czy ok. i potem znów ..i potem jak już nie wstanie to zrobić czyszczenie CMOS. dobrze mówie?? aha A JAK POTEM JUŻ ZNAJDE TE GRANICE TO PO CZYSZCZENIU CMOS MOGĘ JĄ ODRAZU USAWIĆ?? <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest program ktory ci w tym pomoze.

Podkrecaj jak koledzy radza. Nastepnie uruchom SP2004(Stress Prime). Jak przejdzie ze 3h to dalej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście że tak. Stopniowo podkręcasz żeby znaleźć próg. Potem skoro już będziesz wiedział ile dać to ustawiasz od razu i po problemie ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli to ze dałem odrazu na 185mhz to znaczy ze jak stopniowo będe dochodził do tego to mi już nie stwanie na 185mhz? czy to, że mi go przydusiło przy 185mz to była wina tego, że przeskoczyłem odrazu ze 166mhz na 185mhz <_< ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
czyli to ze dałem odrazu na 185mhz to znaczy ze jak stopniowo będe dochodził do tego to mi już nie stwanie na 185mhz? czy to, że mi go przydusiło przy 185mz to była wina tego, że przeskoczyłem odrazu ze 166mhz na 185mhz <_< ??

hmm nie rozumiem do konca ale

chodzi ci oto czy przez zwiększanie o 5MHz nie zawiesi ci się komp? zawiesi ale najprawdopodobniej nie będziesz musiał używać CMOS

i nie za bardzo kapuje "przydusiło"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przydusiło - czyścilem CMOS

hym... teraz jadę po 3-4 mhz w góre.. temp. taka sama. narazie mam 177mhz ze 166mhz. co dziwne.. w necie.. w Evereście już dawno mi pokazywało bartona 2600.. a bios dopiero jak dałem na 177mhz. dziwne. przyokazji jak się bawię w biosie znalazłem kilka żeczy o których zamierzma potem założyć temat w formie poradnika. tylko zgłębię wiedzę bardziej.

hym ..czyli narazie podnosić szyne.. dalej.aż nie wstanie?oczywiście pomiedzy tym sprawdzając czy wszystko gra :mellow: ..

a tak na marginesie.. wydaje mi sie, że podnosząc szyne procka podnosi mi sie też pamiątek... tak ma być?? a jeśli nie to jak to zmienić??

robiłem teraz Test 3DMarkiem 2003 wcześniej przy właczonym wygładzaniu 2Q miałem 1494pkt. teraz wyłaczyłem i zrobił mi 1885pkt.

ale ja wole mieć wygładzanie 2Q bo widać cholerną poprawe w grafice :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...sory, że pisze kolejny post..ale tak to by nikt nie zauważył, że napisałem coś nowego..

podnosząc FSB napodkałem bariere..dziwną bariere..a mianowicie:

podnosiłem szyne tak jak pisze powyżej.. ze 166mhz doszedłem do 182mhz. i wszystko jest ok. dziś znów chcąc podnieśc wyżej (na 184mhz) komputer nie wstał... czyściłem CMOS i wróciłem do 182mhz. 182mhz + mnożnik 11x daje 2002mhz w sumie. a przecież mógłbym jeszcze daleko iść.. co mam zrobić??!! przecież te procki gonią na 200mhz??!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jaki masz ustawiony dzielnik pamieci? ustaw na 166/auto/synch - wówczas pamięc bedzie miała poniżej 200 mhz więc nie bedzie ograniczała podkrecalnosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...