Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
srekal34

Ranking kart graficznych - komentujcie:)

Rekomendowane odpowiedzi

Na stronie pojawił się ranking kart graficznych: //odnośnik nieaktualny//. Zapraszam do komentowania, z czym się nie zgadzacie, chętnie zmienie jeśli bedziecie mieli rację...

Update:

Zapraszamy do zapoznania się z rankingiem mobilnych kart graficznych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie spoko. Ale widać że srekal gustuje w radeonach i niektóre z nich wyprzedzały swoje koleżanki ze stajni geforce o niekiedy ( :Pnp:w zależmności od producenta) lepszych parametrach. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja akurat jestem zadowolony gdyż gf3ti został uplasowany wyżej niż r9000pro i 9100 co jest zgodne z prawdą choć nie wszyscy tak twierdzą; inaczej mówiąc widzę że autor wziął pod uwage możliwości oc poszczególnych kart :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwinto------>Niby gdzie? Widziałeś wykresy w testach wykorzystujacych Pixel Shader 2.0? Jak np. FAR CRY, HL2 Beta, czy co tam jeszcze. GeForce FX dostaje tam po d... i kolejność w rankingu DX9 jest jak najbardziej zgodna z prawdą...

Czego jak czego, ale nieuzasadnionego zarzucania mi nieobiektywnosci bardzo nie lubię.

Niedługo na serwisie pojawi się artykuł o wydajności Pixel Shadera 2.0 w GeForce FX. Niefocijalnie moge powiedizeć, ze niezależny tester doszedł do bardzo ciekawych wniosków... Jednostka PS 2.0 w FX ma wydajnosć powiedzmy Radeona 9600Pro....

Darek Dede---->Oj, w rankingu 9100 jest wyżej od GF3.... Pomiędzy tymi kartami jest jeszcze chłam low endowy w postaci tanich Radoenów i FX...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tak wysokiej pozycji r9100 sie nie zgadzam. Mógłbyś poprzeć ten ranking jakimiś faktami (do autora)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A ja się zgadzam i to w pełni. Wiele osób zostaje zmylonych przez oznaczenia sugerujące, że np. radeon 9200 powinien być szybszy od 9100... A 9100 to wskrzeszone r200 znane doskonale z radeona 8500, który przez długi czas królował bijąc konkurencję wydajnością... 4 potoki po 2 TMU robią swoje... Polecam - w klasie cenowej "do 400 złotych" nie ma niczego lepszego.

Gf3ti też ma 4 potoki po 2 TMU. Standardowe ustawienia prędkości GPU i pamięci są niższe jednak ich zwiększenie do poziomu Radeona 9100 nie stanowi problemu (można nawet ustawić wyższe). Wyniki w 3dmarku gf3ti ma niższe, ale wystarczy porównać fps w wymagających grach, przykładowo w UT2003 przy 1024$768@32bpp gf3ti ma 71fps a r9100 59fps wnioski sami wyciągnijcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę się kłócić, ale...R9100 też można podkręcić..Poza tym, ten ranking ma słuzyć osobom, które nie wiedzą nic o sprzęcie i co za tym idzie nei będą podkręcali. Ci co się tmy interesują i tak znają kolejnośc prawidłową...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spook to była tylko krótka wymiana poglądów gf3ti podkręca się lepiej niż r9100(tak na marginesie :P)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niby lepije, ale....

Podobno jedna seria R8500 od ati miała pamieci BGA 2,8 ns! Wyobrażasz to sobie? 700MHz na pamięciach, do tego jakiś wydajny blok wodny na GPU, vmod GPU i masz kartę bardoz dobra nawet dziś....

Ale fakt, GF3 najczęściej podkręca sie lepiej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehehe spoko. Na gf 3ti o ile dobrze pamięci są 4,0ns i max dla nich to 570 a u mnie chodziły 590 :D ale tak sie grzały że był spadek wydajności (ale artefaktów nie było)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eee... moim zdaniem bez sensu... jak ktoś jest zainteresowany to sobie poszuka konkretnych testów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś Tygrysku ostarnio narzekacie... Może artykułów i newsów też nie pisać, bo jak ktoś będzie chciał się czegoś nowego dowiedzieć to sobie znajdzie :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Coś Tygrysku ostarnio narzekacie... Może artykułów i newsów też nie pisać, bo jak ktoś będzie chciał się czegoś nowego dowiedzieć to sobie znajdzie :?:

hmmm... może i to słuszny pomysł - żartuję oczywiście ;-) Ale moim zdaniem artykuły powinny być w formie testów... Można by było zrobić ranking (jako modół) i nie koniecznie dawać tam tylko karty graficzne (takie poddziały zrobić)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
hmmm... może i to słuszny pomysł - żartuję oczywiście ;-) Ale moim zdaniem artykuły powinny być w formie testów... Można by było zrobić ranking (jako modół) i nie koniecznie dawać tam tylko karty graficzne (takie poddziały zrobić)...

Tak każda taka hierarchia powinna być poparta wiarygodnymi testami. Możnaby w postaci tabeli napisać która jest do czego dobra (bo była mowa o tym że jest to dla laików), można także stworzyć podobny ranking jednak krytterium byłby przelicznik cenajakość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, ale przydałby się redakcyjny zestaw testowy...

Akurat ja i Michasiek mamy podobne konfiguracje(jak kupię już mobo), to będziemy mogli wyniki uznawać za miarodajne...i przy rozłożeniu tkaiej ilości części na 2 dałoby sie coś takiego zrobić:) Napewno by nam to bardzo pomogło w oglądalnosci...

Takim czymś dysponuje tylko benchmark, który jak wszyscy wiemy jest nieobiektywny i preferuje to, co akurat komputronik ma duzo w magazynie :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ok, ale przydałby się redakcyjny zestaw testowy...

Akurat ja i Michasiek mamy podobne konfiguracje(jak kupię już mobo), to będziemy mogli wyniki uznawać za miarodajne...i przy rozłożeniu tkaiej ilości części na 2 dałoby sie coś takiego zrobić:) Napewno by nam to bardzo pomogło w oglądalnosci...

Takim czymś dysponuje tylko benchmark, który jak wszyscy wiemy jest nieobiektywny i preferuje to, co akurat komputronik ma duzo w magazynie :twisted:

Tak to prawda (co do benchamraka) Ja też mam podobną konfigurację. Mam zamiar kupić 512 ramu w najbliższym czasie, moży bym się do czegoś przydał???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli rednacz się zgodzi, to ja nie mam nic przeciwko:) To jak micgaśku, przyjmujesz wyzwanie zrobienia jedynego w polskim internecie obiektywnego kompendium wiedzy o kartach graficznych? :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jeśli rednacz się zgodzi, to ja nie mam nic przeciwko:) To jak micgaśku, przyjmujesz wyzwanie zrobienia jedynego w polskim internecie obiektywnego kompendium wiedzy o kartach graficznych? :twisted:

obiektywnego :) Jedyni obiektywni się znaleźli :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tygrysek....nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi... :twisted: Pokaż mi gdzie napisałem, ze tlyko my jesteśmy obiektywni...bardzo szanuję takie serwisy jak pclab, twoje pc, tweak i uważam je za jak najbardziej obiektywne, ale one nie mają rankingu kart graficznych...

W polsce taki ma tylko benchmark i to też w raczje uproszczonej formie..do tego jak juz wcześnije ustatliliśmy nie jest on obiektywny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niom to nawet super jeśli byśmy razem sprowadzali..cena paczki by była o połowę niższa:) A interesowało by cię Infinity czy Lan Party? Mam już namiary na kolesia który móggłby to kupic i sprowadzić...

Niom, tylko ze ty masz dual..ale ja jutro będę miał(jak pp nei zawiedzie) będę miał od ciebie lepsze pamieci..a płyta tak koło miecha jeszcze max...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...