Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Nerio

BIOS do Kart Graficznych

Rekomendowane odpowiedzi

Od dłuższego czasu szukam stron z BIOS-ami do kart graficznych. Szczególnie chodzi mi o BIOS do GeForce 2 MX 400 64 MB (Helios). Fajnie by było gdyby ktoś podał stronę (najlepiej po polsku) z instrukcją wrzucania nowego BIOS-u lub sam objaśnił co i jak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu chcesz zmieniac w niej BIOS? Nie lepiej wgrac sterowniki Quadro?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czemu chcesz zmieniac w niej BIOS? Nie lepiej wgrac sterowniki Quadro?

Zmiana BIOS-u podobno przrabia kartę na wersję droższą (GTS lub Titanium, nie pamiętam już dokładnie, oczywiście nie zmieni to pamięcci na karcie z SDRAM na DDR, ale wydajność będzie większa). Pierwsze słysze żeby można było zainstalować strowniki Quadro do kart dla zwykłych użytkowników. Z tego co mi wiadomo Quadro to seria kart do zastosowań profesjonalnych. Jeżeli można jakimś cudem je zainstalować, to co dają :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wgranie do gf2mx biosu od wersji titanium czy GTS skończy się na 99.(9)% niepowodzeniem. Najlepsze skutki da wgranie sterowników dla kart graficznych Quadro, zwiększy się wydajność oraz jakość obrazu. Wszytko slicznie opisane http://www.dzikie.net/?mode=1&cel=quadro Powodzenia!

BTW

Do dzialu najlepsze sterowniki napisze chyba poradnik jak zmienić gf na quadro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Artykuł dość dobrze opisuje przerobienie swojego GeForca na Quadro. Jednak i tu, żeby osiągnąć pełny efekt trzeba albo wrzucić nowy BIOS (zmodyfikowany) lub przelutować rezystory. Trzecia metoda daje częściowy efekt, ponieważ odnosi się tylko do aplikacji, które są oparte na OpenGL. Na samym początku napisałeś, że wystarczy zainstalować sterowniki Quadro i po kłopocie, ale głównie rzecz polega na przerobieniu Detonatorów (metoda najmniej ryzykowna). Do wszystkich zainteresowanych metodą przerabiania sterowników zamieszczam działający link do SoftQuadro (na stronie z artykułem nie działa) http://files.guru3d.com/softquadro/SoftQuadro.ZIP.

Szkoada tylko, że linków do przerobionych BIOS-ów nie podali :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są różne metody przerabiania gf na quadro, pamietam kiedys ze ja wgrywalem tylko sterowniki i sama instalacja była bajecznie prosta, w artykule co deałem linka jest opisana inna metoda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli ciągle powtarzasz, że poprzez sterowniki da się to przerobić to może i tak jest, ale ja tego spróbować nie mogę bo nie ma sterowników Quadro do Win 98 (zaraz pewno jakiś komentarzyk, żebym system zmienił) :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bede kazał Ci zmieniać systemu :) Z tej karty nawet jezeli jeszcze cos wykrzesisz to co najwyzej pograsz w q3, reszta gier bedzie chodzila raczej dennie :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ekhm... Musze sie tu z Toba Darku nie zgodzic. Na GF 2 mozna spokojnie pograc w nfsu2(25-30fpsow) oczywiscie bez efektow standardu dx8-9 (Motion Blur itp.), ale chodzi plynnie. Tak samo w Flatout, Hl2(srednio-plynnie:P) i wiele innych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...