Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Mięsień

Krytycy muzyki - łaczmy się!!!

Rekomendowane odpowiedzi

UWAGA!!! JEŻELI JESTEŚ TECHNOMUŁEM BĄDŹ FANEM HH - WSTęP WZBRONIONY!!!

Drodzy obywatele!!!

Chyba najwyższy czas zacząć jakiś porządny temat na tym forum. Nikt w tym miejscu nie powinien mieć wątpliwości, że muza jest właściwym do tego pretekstem...

Głównie chciałbym by dzielono się tutaj informacjami o ulubionych tworach, które warte są zapoznania. Nawołuję tutaj głównie ludzi obeznanych w temacie(rodzinkę BowWow, Krymena, Jikera...). Wiem, że wszyscy jesteście spragnieni słuchania dobrej muzy... DZIELMY SIę NIĄ!!!

Co do ludzi o poglądach typu: Hip-hop to też muzyka, to nawet nie będę się wypowiadał, bo to nie ten pokój by prawić kazania... Jak ktoś jest laikiem to niech nim będzie ale nam niech nie przeszkadza!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Głównie chciałbym by dzielono się tutaj informacjami o ulubionych tworach, które warte są zapoznania.

zjadles literke "u"? pewnie tak ;]

wiec ostatnio "odkrylem" zespol Modest Mouse grajacy delikatnego rocka, ktory wielu osobom moze sie nie spodobac. Aczkolwiek warto zapoznac sie z ta kapelka, poniewaz teksty poszczegolnych utworow sa GENIALNE! Szczegolnie polecam kawalki Birds vs. Worms, A Different City i Polar Opposites. No nic, ide go dalej odkrywac :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mimo, że w moich żyłach płynie krew punk'ow(sk)a, to jednak podobają mi się ostre i genialne riffy gitarowe w utworach takich zespołów jak np. Metallica. Każdy chyba słyszał o tej formacji, ale nie każdy jej słuchał.

Jednym z mioch ulubionych utworów tej grupy jest SEEK & DESTROY.

"Pieśń" pochodzi z płyty Kill'em All. Świetny riff gitarowy na początku, który "wciągnie" każdego kto choć trochę na muzyce się zna. Warto tu jeszcze wspomnieć o jakże wspaniałej i jeszcze szybszej solówce, którą wykonuje oczywiście genialny gitarzysta Kirk Hammet.

W utworze zakochałem się od pierwszego usłyszenia. I słucham go codziennnie. W języku informatycznym możnaby powiedzieć, że ma dobrą "słuchalność" :D .

Gorąca polecam!!! Prawdziwa gratka dla kogoś, kto choć trochę interesuje się prawdziwą muzyką!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Proszę kogoś stosownego o moderowanie tego topicu - po przeczytaniu wstępu czuję się tu niemile widziany...

Czyżbyś słuchał hip-hopu lub techno. Nieładnie!!! :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę przyznać, że Michasiek mnie zaskoczył tak samo jak Ciebie... O co mu chodzi????

A co do (u)twrów...Z konkretnych tytułów to mogę polecić:

- Amused to death - Roger Waters ---> lider floydów solo także sobie dobrze radził, a ten utwór jest tego najlepszym przykładem...

- Cortez the killer - Neil Young ---> ten utwór powinien być przedstawiony przez BowWow ale korzystając z jego nieobecności pozwole go sobie WAM zapodać- świetny kawałek!!!

Ostatnio zainspirowały mnie także twórczości:

- Thin Lizzy - cała twórczość jest warta zapoznania... Szczególnie polecam( poza hiciorami Sweet home Alabama i Whiskey in the jar...)- Black Rose, Jailbreak...

- Nazareth - nie wiem czy znacie ten zespół- w każdym razie powinniście!!! Utwory takie jak Alcatraz, Black Betty czy Cocaine...Mniam...

- 3doors Down - to jedna z nowszych propozycji- Kryptonite, I'm already here, Better life, Love me when I'm gone i wiele wiele innych przyjemnych, czysto gitarowych kawałków.

- Mr Big - :):):)- każdy, kto mnie zna wie, że lubię ten zespół- ale mam powody. Zapomniany i niedoceniany Mr Big kładzie na łopatki konkurencję!!! Z ostatnio poznanych utworów: Gov't Mule, Deep dark secret, Colorado Bulldog, Temperamental...

- Chili my- dla wielu może trochę zbyt spokojny zespół ale naprawdę jest cool- polski przykład dobrej dobrej muzyki- wprawdzie ich płyty można kupić tylko w księgarniach związanych z kościołem ale nie przejmujscie się:).

- Kenny G.- to już całkowicie inna historia...inna muzyka niż wyżęj zapodana ale dla sentymentalistów miodzio- dusza śpiewa!!

To chyba byłoby na tyle... Chciałem jeszcze tylko dać ogłoszenie( o ile moderatorzy tego nie usuną:)... Wszystkich pasjonatów muzyki czy filmy proszę o kontakt ze mną bądź BowWow- tworzy się portal oparty właśnie na tych motywach i potrzeba zaplecza... Nie jest to konkurencja dla Complusa więc chyba mogę o tym tu wspomnieć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do fantastycznego zespołu jakim niewątpliwie jest metallica polecałbym utwór"one" który jest dla mnie podstawą muzyki metalowej, drugim utworem odkrytym przeze mnie nie dawno jest N"November rain" Guns'n'Roses występuje tam jedna z lepszych solówek gitaowych jakich słyszałem (a słyszałem sporo)

I tak może spłentuje moją wypowiedx zespołem "Illusion" zespół jush nie istniejący (Polski) ale wiecznie zywy polecam!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"November rain"- rzeczywiście fajny kawałek... A co do solówek- ciekawa sprawa- może przedstawicie propozycje, która mogłaby pretendować do miana najlepszej? Może jednoznacznie się nie da określić ale zawsze warto dać jakieś konkretne przykłady- niewątpliwie Slash- bo to jego jest solówka w Gunsach ma wiele ciekawych wejść, m.in. w Gunsowej wersji Godfather...Trąbka zmieniona na gitarę!!! Jazda totalna...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Michaśku drogi... Oficjalnie zapraszam Cię do wzięcia udziału w dyskusji w tym pokoju- laik to szerokie pojęcie-zgadzam się, nie kryję jednak swych intencji- laik to dla tego pokoju ktoś, kto:

- jeżeli już włącza muzykę, to czyni to tylko po to by sobie leciała,

- formacje typu Ich Troje(wybaczcie, że wymieniam tą nazwę), Łzy czy próbujący swych sił solo- "boska" Britney i jej podobni są IDOLAMI jego w każej sferze życia...

- muzyki słucha zazwyczaj na marnym sprzęcie, bądź też kupuje drogie boofery by było wokół głośno, niezależnie od tego, co leci...

Więcej powodów mi się nie chce wypisywać, bo nie mam czasu by pisać o czymś, co jest oczywiste... Michaś!!!! Nie nadinpretuj moich słów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie dorwalem utwor zespolu Death in Vegas - Help Yourself i z miejsca sie zakochalem! Genialne wejsciowka, genialna calosc! Niesamowity kawalek, ktory z miejsca stal sie numerem przewodnim w mojej malej biblioteczce - juz wiecie co bede puszczal zaraz po przyjsciu ze szkoly :). Ultrapozytywna piosnka :D.

ps. aha, to nie jest rock, to zdecydowanie nie jest rock, bardziej mi to zalatuje na jakis egzotyczny, niespotykany pop, lecz, co jest bardzo dziwne, spodobal mi sie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja mam kilka zespołów godnych polecenia:

Na początek komercyjne:

-Linkin Park

-Evanescense

Z tych już mniej komercyjnych, to:

-Staind

-Black Rebel Motorcycle Club

-Children Of Boddom

-Coma

-Metallica

Oraz mój nr.1, czyli Godsmack

Bardzo polecam Godsmacka, jeśli ktoś lubi mocne brzmienie, a chłopaki naprawdę świetnie grają :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słyszałem i widziałem Godsmacka. Fajnie chłopaki grają i robia niezłą jazdę na koncertach. A poza tym wokalista ma [tralala] głos.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Anonymous
UWAGA!!! JEŻELI JESTEŚ TECHNOMUŁEM B·D¬ FANEM HH-WSTęP WZBRONIONY!!!

Co to qv@ ma znaczyć?!? TECHNO jest najwspanialszą muzyką na świecie, a taki badziew jak metal, punk czy inne szarpidruty mieszczą się poniżej słów krytyki... Taka jest prawda panowie! Przejrzyjcie wreszcie na oczy! Hehe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO jak by nie patrzeć Staind Godsmack to świetne zespoły ale za Linkin Park nie przepadam, a terazprosze państwa napisze dla mnie najlepszy zespól na świecie, ukochany pzeze mnie i zawsze ze mną będący :

PEARL JAM!!!!!!!!!Mysle ze mała jest szansa ze ktoś ich przebije!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
UWAGA!!! JEŻELI JESTEŚ TECHNOMUŁEM B·D¬ FANEM HH-WSTęP WZBRONIONY!!!

Co to qv@ ma znaczyć?!? TECHNO jest najwspanialszą muzyką na świecie

Pozwolił Ci się ktoś odzywać, przecież wyraźnie pisze, że technomułom wstęp wzbroniony. Widać te osobniki nawet czytać nie umieją. My tu rozmawiamy o muzyce, która ma przesłanie, a nie o jakimś badziewiu (mam tu na myśli techno-siadasz do kompa i gotowe).

Jeśli chcesz porozmawiać o tym badziewiu (techno), to stwórz swój własny pokój. Obawiam się jednak, że zostanie usunięty, bo żaden z moderatorów (znanych mi) za technem nie przepada!!!

Przytoczę ci pewien cytat, który cię może olśni: "Na początku był ROCK & ROLL". :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jeśli chcesz porozmawiać o tym badziewiu (techno), to stwórz swój własny pokój. Obawiam się jednak, że zostanie usunięty, bo żaden z moderatorów (znanych mi) za technem nie przepada!!!

Czyżbyś sugerował, że z racji takich, a nie innych upodobań moderatorów techno będzie na tym forum "dyskryminowane"?? :twisted: Byłoby nieładnie z ich strony!!

Poza tym, z tego co wiem to tutuł tematu to: "Krytycy muzyki- łaczmy się!!!", a nie: "Krytycy wybranych rodzajów muzyki - łączmy się"... A skoro zaraz na początku obraża się tu suchaczy Techno (w tym mnie) to nie dziwne, że kolega Tomcio - delikatnie mówiąc - uniósł się.

A teraz, żeby nie posądzono mnie o wypowiedzi niezgodne z tematem ów pokoju, chciałbym wam polecić zespół Myslovitz. Jeden z najbardziej niedocenianych w ostatnim czasie zespół, który obecnie zajmuje się promocją swojej najnoweszej płyty "Karowa Milky-bar" poza granicami naszego kraju. Za granicą płyta pojawiła się w języku angielskim, ale my możemy delektować się jej polskim wydaniem. Szczególnie polecam piosenki: Acidland i Sprzedawcy Marzeń.

Dla tych, którzy nie zapoznali się jeszcze z ich poprzednimi płytami (m.in "Miłość w czasach popkultury") proponuję następujące kawałki: Nienawiść, Kraków, Dla Ciebie, To nie był film oraz Peggy Brown

To tylko kilka propozycji, więcej znajdziecie na płytach... gorąco polecam!!

P.S. Ludzie, przecież ktoś kto słucha techno nie jest gorszy... ja słucham techno, ale inne gatunki muzyki też i wierzcie mi... Techno bywa całkiem przyjemne dla ucha!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czyżbyś sugerował, że z racji takich, a nie innych upodobań moderatorów techno będzie na tym forum "dyskryminowane"??  :twisted:  Byłoby nieładnie z ich strony!!

Ja niczego nie sugeruje. Ale wątpię, że wasz pokój będzie często odwiedzany przez osoby z zewnątrz.

Co do muzyki techno to mogę powiedzieć, że niektóre riffy (jeżeli można to tak nazwać) podobają mi się. Ale reszta to i tak badziewie, mimo wszystko.

Nie myślcie, że ja dyskryminuję technomułów. Niech sobie są, ale mogliby nie przeszkadzać :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie... Po co te niesnaski? Nie chce mi się nawet przytaczać tu żadnych cytatów, bo to forum, a nie jakaś CYTATOWNIA... Swoją drogą krytyk muzyki to ktoś, kto zna się na każdej muzyce... Techno, disco polo, czy inne to zwykłe lajerki, ale także trzeba je tolerować- apeluję o pokój. Techno jest o wiele lepsze do tańca niż rock- przyznaję, bo coś o tym wiem, chociaż ne ma w tej "muzyce" nic do opisywania- dlatego nie ma też czego pisać o technie na jakimkolwiek forum...

Co do zespołów... No... Pearl Jam to porządny kawał historii. Co do zespołów wymienionych przez Michaśka to jedynie bym Akurat wyrzucił- trochę się wyróżnia w tym szacownym gronie...Osobiście do listy dodoałbym jeszcze: AC/DC, Aerosmith, no i genialnego Queeen'a... Jeżeli patrzeć także na inną muzykę, nie tylko sam rock i jego pochodne, to nie można zapomnieć o Pink Floyd i wielu wielu innych, ale o tym rozpiszę się na FILMUSIE, który jak już wspominałem jest w trakcie tworzenia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bow: .........prawdziwa muza i jednocześnie niezwykle wyrafinowana - nawet koleś z dobrym gustem moze tego nie strawić...........

Wow: ............stara jak swiat ale ponadczasowa - najgenialniejsza muza zesłana przez samego Boga i objawiona najwspanialszej kapeli wszechświata

Bow: ..........Pink Floyd!!!!

Wow: .......wciąz ja odkrywam...........nawet oklepane kawałki nigdy sie nie nudza - a to dzieki genialnym aranzacja i zróżnicowanej linii melodycznej.....

BowWow: Inne kapele to:

Led Zeppelin - muza wciąż na czasie.....genialna.....nic dodać nic ująć

Deep Purple - jest świetna, ale tylko i wyłącznie po zapoznaniu się z koncertem w Japonii

Mr. Big - Mięsień mówi, że niedoceniona.............właściwie ma rację ale ma też rzeszę zwolenników, którzy znają wartość tej kapeli - ja do nich należę

Kapele takie jak Nirvana, Metallica, Black Sabbath (niedoceniona płyta "Dehumanizer" - warto się zapoznać - naprawdę wymiata) - to wciąż muza żywa i świetna............

Dire Straits - takie solówki jakie proponuje naszym uszom Mark Knopfler są nie do powtórzenia................

Gorillaz - ma klimacik i to naprawdę ciekawa pozycja.........płyta jako całość wymiata.........

Bow: nie bede truł wam o jazzie ktorego tez slucham bo poprostu jesli to lubisz to wiesz za co sie chwytac............a tak w ogóle to malo kto lubi, a na pewno nie wy........

Wow: a solówki? hehehe.............najlepsze solo gra gitarka prowadzona przez Hammett'a z Metallici............a najlepiej w "Muster of Puppets" i "No Remorse"..................

Bow: ............wcale nie!!! najlepsze solówy prezentuje Neil Young i Kolo (tyż Young) z AC/DC.............a unplugged to Eric Clapton i William Ackerman........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie osobiscie podoba sie Korn a szczegolnie ich teledyski haha pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmmm Michale powiem Ci szczerze ze Van halen jest dla mnie jush za ciezka muza pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mnie osobiscie podoba sie Korn a szczegolnie ich teledyski haha pozdrawiam
hmmmm Michale powiem Ci szczerze ze Van halen jest dla mnie jush za ciezka muza pozdrawiam

Bow: ......what?!?!? Van Halen to przy KoRn'ie ci..a!!! Jak mozesz prawic takie wersety?!?!? Jak KoRn uderzy ("Somebody Someone", "Blind", "Swallow" i wiele innych....) to Van zamienia sie w drobniutka mroweczke ktora ciezko rozdeptac bo jest tak mala........

Wow: ......KoRn to wypas - puszczam jak mam..........

Bow: .........zle zle zle mysli............

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marduk, Satyricon, Emperor, Gorgoroth, Immortal, Satyricon, Dimmu Borgir, Cradle Of Filth, Burzum, Carpathian Forest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh nie chodziło mi o ciężkośc uderzeń obu zespołów tylko o to że wykonawca podany przez Michała (Van Halen) dla mnie osobiście jest zbyt ciężką muzyką do słuchania ale jak podkreślam jak dla mnie, moze dlatego ze nie znam się na dobrej gitarze (metallowej) bo Pettruchiego czy Satrianiego nikt nie pobije podkresle NIKT!!jest to nie możliwe!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

michasiek, pomyliło Ci się - ja dopiero za dwa tygodnie :D ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale Michaśkowi chdoziło o Kurta Cobaina:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...