Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Dacik

Paint Shop Pro czy Adobe Photoshop??

Który program graficzny, Waszym zdaniem, jest lepszy?  

11 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który program graficzny, Waszym zdaniem, jest lepszy?

• Adobe Photoshop
      19
    • Paint Shop Pro
      10

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym poznać Wasze zdanie na temat tych programów. Który uważacie za lepszy i dlaczego?

Osobiście uważam, że PSP jest znacznie prostszy niż Photoshop... ale to tylko moje skromne zdanie :P

P.S.

W Ankiecie nie umieszczałem konkretnych wersji, gdyż jest to, moim zdaniem, nieistotne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W temacie nie jest ktory jest prostszy, ale ktory jest lepszy. Bez wahania wybieram Photoshopa!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samuelu, wiem jaki jest temat posta. Ale ja cenię Psp właśnie za jego prostotę, co z kolei wiąże się z jednoznacznym stwierdzeniem, że to właśnie Psp jest lepszy... w mojej opinii...

Jeszcze jakieś zarzuty?? :) Oczywiście wszelka krytyka (z zachowaniem cenzury :P) mile widziana... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się tu wypowiadam tylko dlatego, że od niedawna ucze się pracować w takich programach profesionalnie (tzn. tak żeby mi coś piknie ładnie wyszło) ale jak narazie z marnym skutkiem. Dla oczywiście lepszy jest PSP ale tak pozatym to jeśli chcemy porównywać te 2 programy to ustalmy jakieś kryteria. Odemnie punkt dostaje PSP za prostote (czyli dobrze zrobione menu). Dacik czekam na krytria wystawiania ocen :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja się tu wypowiadam tylko dlatego, że od niedawna ucze się pracować w takich programach profesionalnie (tzn. tak żeby mi coś piknie ładnie wyszło) ale jak narazie z marnym skutkiem. Dla oczywiście lepszy jest PSP ale tak pozatym to jeśli chcemy porównywać te 2 programy to ustalmy jakieś kryteria. Odemnie punkt dostaje PSP za prostote (czyli dobrze zrobione menu). Dacik czekam na krytria wystawiania ocen :-)

Mac, skoro sobie życzysz... :) ... a tak bardziej serio: trafna uwaga :oops: :wink:

Oto kryteria:

1) Interface (menu, palety);

2) Praca z plikami (zapis, import, eksport ilustracji);

3) Korzystanie z "historii" (cofanie zmian);

4) Praca z warstwami (chyba wszystko jasne);

5) Narzędzia (malowanie przy pomocy narzędzi , tworzenie gradientów)

6) Podsumowanie (czyli ocena końcowa)

Na podstawie ów kryteriów możecie podeprzeć swoją opinię...

Ja nie opanowałem jeszcze w 100% żadnego z tych programów... ciągle się uczę... Uważam, że Psp jest prostszy, a tym samym lepszy :P

Moja ocena:

1) W psp wszystko ma swoje miejsce, poza tym przy nieznacznym powiększaniu obrazka nie chowa się pod paletami (tak jak ma to miejsce w Photoshopie); + dla Psp,

2) W Photoshopie denerwuje mnie zapis obrazków (np. pracując na gifach nie można od razu zapisać obrazka w formacie jpg - przynajmniej u mnie :) ); + dla Psp,

3) W celu cofnięcia, korzystam najczęściej z kombinacji "Ctrl"+"z", Photoshopie mozemy cofnąć się jedynie o jeden krok... kolejny minus!; + dla Psp,

4) Co do warstw, tutaj ukłony dla Photoshopa. Dużo łatwiej operuje się warstwami w tym właśnie programie; + dla Photoshopa,

5) po raz kolejny przeważa łatwość obsługi; + dla Psp,

6) Rezultatem 4:1 zwycięża Psp, głównie dzięki łatwości obsługi i czytelności Interface'u

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie produkt lepszy, to tylko i wyłącznie program z większymi możliwościami, a tu bezapelacyjnie wygrywa Photoshop, więc dalsza dyskusja nie ma sensu :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dacik ujme to tak. Zero ( 0 ) obiektywizmu. Wybrałeś kryteria dostosowane do PSP a to nie o to tu chodzi :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie... Pozwolcie, ze sie wypowiem na temat grafiki. Otoz sprawa wyglada nastepujaco: Photoshop jest narzedziem znacznie berdziej rozbudowanym anizeli produkt firmy jasc- nie ulega to watpliwosci. Z drugiej zas strony Jasc ma przewage w prostocie obslugi, co zdecydowanie czyni go bardziej praktycznym i lepszym dla uzytkownikow mniej zaawansowanych. Wydaje mi sie jednak, ze Psp to aplikacja, ktorej wykorzystanie pozwala nawet bardzo dobrze obeznanym w temacie znalezc rozwiazania niedostepne dla konkurencji. Szefuncio tej stronki preferuje Psp- ja tez... Kiedy jednak przychodzi do tworzenia nowego projektu nie korzystam tylko i wylacznie z tego programu- lacze opcje wielu programow- w tym wymienionych na zapoczatkowanym przeze mnie temacie o grafice w dziale testy, opinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kiedy jednak przychodzi do tworzenia nowego projektu nie korzystam tylko i wylacznie z tego programu- lacze opcje wielu programow

Zgadza się... ale ten toopic ma na celu wyłonienie lepszego [pod każdym, czasem wręcz dowolnym względem (każdy, prócz kryterii, ocenia wg. własnych odczuć :D)] programu, spośród dwóch przeze mnie wymienionych.

P.S. Coś niechętnie wypowiadacie sie się na ten temat... śmiało!! Do odważnych świat należy!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do PSP nie mogę się jakoś mimo chęci przekonać. Zazwyczaj jest tak, że twój pierwszy profesjonalny program graficzny staje się twoim ulubionym, a ja zaczynałem od Photoshopa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zazwyczaj jest tak, że twój pierwszy profesjonalny program graficzny staje się twoim ulubionym

Jest w tym trochę prawdy... ja zaczynałem od PSP więc pewnie dlatego jest mi "bliższy"... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja zaczynalem od Painta, ale pracie z nim, jest mi tak bliski jak Genia, przed ktorej zdjeciem moge sie slinic godzinami <joke> ;]. Dlatego wybralem PSP ;>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jiker, napisałem pierwszy profesjonalny (!) program graficzny żeby uniknąć głupich komentarzy takich, jak twój, ale nie udało mi się :) Widać za stary jesteś i nie zauważyłeś tego przy czytaniu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
za stary jesteś

Jakże trafna uwaga... :D

(jakby to jiker ujął: <joke> :twisted: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jiker, napisałem pierwszy profesjonalny (!) program graficzny żeby uniknąć głupich komentarzy takich, jak twój, ale nie udało mi się :) Widać za stary jesteś i nie zauważyłeś tego przy czytaniu :D

ja uwazam Painta za bardzo profesjonalny program graficzny pozwalajacy nam w bardzo wyrazny sposob zmieniac juz istniejace fotografie, a takze tworzyc jakze piekne pejzaze (np. "Rozjechany krolik pewna zimowa noca na autostradzie A4" or "Miszmasz, czyli kulki i rybitwy nad Zatoka Bengalska") ;>

chociaz... takie zarty mi juz nie przystoja, w koncu jestem pelnoletni i powininem dawac przyklad mlodszym, mniej doswiadczonym (l)userom. Pierwsza dobra rada Piotrka: "Gdy zauwazycie katem oka idaca lewa strona ulicy starsza pania trzymajaca w prawej rece bicz, to nie omieszkajcie splunac 3 razy przez lewe ramie nad prawa kostka w strone najblizszego zapalonego przez malych gowniarzy smietnika".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
"Gdy zauwazycie katem oka idaca lewa strona ulicy starsza pania trzymajaca w prawej rece bicz, to nie omieszkajcie splunac 3 razy przez lewe ramie nad prawa kostka w strone najblizszego zapalonego przez malych gowniarzy smietnika".

To mi się zdarza codziennie i stosuję tę metodę od lat. Myślałem, że jako człowiek pełnoletni dasz mi jakąś radę, z której mógłbym skorzystać, a nie odgrzewane kawałki ;)

Za półtora miesiąca, to ja Was będę pouczać :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście jestem za Photoshopem lecz niewypowiadam się krytycznie na temat programu Paint shop ponieważ jest również dobry. Moja przygoda z grafiką właśnie rozpoczeła się w paint shopie ponieważ akurat potrzebowałem nauczyć się obrabiania grafiki w szybkim czasie. Lecz gdy zechciałem pozwolić sobie na większy projekt napotkałem lekkie ograniczenia w Paint Shopie więc postanowiłem zainteresowac się Photoshopem.

Program jest bardzo rozbudowany posiada wiele funkcji umożliwiających wspaniałą edycje obrazów. Naprawde jest super. Faktycznie jest troche trudny lecz jeżeli posiądzie się wiedze na jego temat można zrobić naprawde wszystko z grafiką (oczywiście pomijając zaawansowane elementy graficzne 3D) .

Polecam wszystkim Photoshopa naprawde można i warto sie go nauczyć jeżeli oczywiście chcecie głębiej zająć się tworzeniem witryn komputerowych jeżeli natomiast grafika jest wam potrzebna tylko w nielicznych przypadkach to proponuje Paint Shopa równie dobry program i napewno owiele łatwiejszy w nauce .

Pozatym w dziale /download/ macie Paint Shopa oraz Photoshopa więc proponuje ściągnąć i samemu się przekonać wkońcu to również kwestja gustu. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uważam że Paint shop jest na początek żeby zobaczyć sie powawić w obrabianie grafiki itp... a w Photoshopie zaczyna sie prawdziwa jazda masz full opcji oczywiście nie jest to takie proste jak Paintshop ale z wiekiem czasu każdy sie naukczy a warto.....!!!

Ogólnie Photoshop lepszy ;]]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o bardzo dobrze powiedziana ja też uważam że photoshop góruje w dziedzinie programów graficznych i ze jest lepszy od Paint Shop pro:) :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie to Photoshop rule.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również sadze, że photoshop jest "lepszy" niz jego rywal w ankiecie i temacie topicu :P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja opowiadam się po stronie PSP, ale tylko dlatego, że z Photoshopem nie miałem praktycznie do czynienia. Jak dla mnie jest nieco zbyt przytłaczający. Mam jednak szczerą nadzieję, że kiedyś będę poruszał się po nim co najmniej tak jak po PSP (choć w tym tez niewiele potrafię :lol: ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm Geo ja nauczyłem się praktycznie poruszac po PS 7 w tydzień a twożenie efektów itd. to już samo przyjdzie z czasem naprawde tam niema wielkiej filozofii tylko tzreba usiąść na .... i sobie popatzrec i poklikac; metoda prób i błedów :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja staję po stronie photoshopa, ponieważ drugiego wymienianego programu nie używałam. Ale według opinii innych osób też słyszałam że większości odpowiada photoshop.A tak wogole, to mam sentyment do zwykłego painta, i do malowania jest moim faworytem. Jednak jak już jakieś grafiki no to photoshop.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...