mazur 0 Napisano 15 Styczeń 2004 Mam problem z moja karta graficzna. Cala sprawa dotyczy Red Hata 7.2. Chodzi mi tu o leciwego winfasta s800 wymienionego w opisie. Postanowilem, ze zainstaluje na starym kompie Linuksa, OS dziala w trybie tekstowym, jednak grafika (KDE, Gnome) nie chca ruszyc. Nie bylo tego modelu na liscie instalacyjnej, moze brakuje mu sterownikow? Dzieki, za wszystkie rady! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mazur 0 Napisano 16 Styczeń 2004 Zgadza sie, nie dziala mi tryb x-window, tzn nie do konca, ale to za chwile. Mandrake 9.1 w ogole mi sie nie chcial zbootowac na tym kompie, na drugim szedl pieknie... Ten Red Hat mial zbior kart Winfasta, mial model wczesniejszy niz moj i jego bezposredniego nastepce... Teraz z innej beczki. Dorawlem wczoraj Knoppiksa wersja 3.3. Odpalilem i... chodzi. Laduje sie KDE, fakt faktem, ze panel jest przesuniety do gory - na dole mam jakies paski i chyba nie widze jego gory - okna sa strasznie wysoko umiejscowione - nie widze ich gornej czesci. Mycha chodzi z duzym opoznieniem, ale ogolnie x-window dziala. Zrodzila sie we mnie chec zainstalowania go na twardym i tu moje kolejne pytanie - jak mam uruchomic OS'a z parametrem? Dzieki! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mac 0 Napisano 16 Styczeń 2004 Oto opis instalacji knoppixa prosto ze strony glownej dystrybucji. www.knoppix.org Knoppix Installer. W najnowszej wersji znajduje się już nowy instalator, który umożliwi zainstalować nam system na dysku twardym. Skrypt instalacyjny znacznie różni się od tego, który był stosowany do tej pory. Dla przypomnienia podam, że przed wykonaniem komendy instalacyjnej knoppix-installer, musimy wejść w tryb konsoli. By to uczynić musimy zastosować jednoczesną kombinację trzech klawiszy Ctrl + Alt + F1, i następnie potwierdzić to enterem. Po wydaniu komendy knoppix-installer ujrzymy okno wyboru opcji zawartych w nowym instalatorze. Choose an action 1. Configure installation Create a new configuration 2. Start installation Start the installation 3. Partition Partition the hard disk 4. Load config Load an existing configuration 5. Save config Save the configuration 6. Quit Quit the program Pierwszym krokiem jest zaznaczenie opcji 1. Configure installation Create a new configuration by wskazać dla instalatora podstawowe informacje. W dalszej części instalacji należy potwierdzać ustawienia akceptując przyciskiem next. Choose the partition to install Knoppix (Należy zaznaczyć na której partycji ma być zainstalowany Knoppix). Jeśli nie ukaże się nam możliwość wyboru partycji to prawdopodobnie mamy źle przygotowaną partycję swap lub inną. [X] /dev/hda2 [ ] /dev/hda3 Input your whole name (name surname) (Wpisujemy inforamcje o użytkowniku) Według naszej woli możemy w tym oknie wpisać swoje imię i nazwisko, np: Waldemar Roszczuk. Input your user name (perhaps you like: waroszczuk) Wpisujemy nazwę użytkownika Instalator domyślnie podaje nazwę skojarzoną z naszym wpisem informacji o użytkowniku: waroszczuk. Możemy jednak podać taką jaka nas interesuje, np: waldek Input your user-password (Wpisujemy hasło dla nowego użytkownika) Input your user-password again (Potwierdzamy, wpisując ponownie hasło dla nowego użytkownika) Input your administration password (Wpisujemy hasło administratora) Uwaga! Z powodu, że to my najczęsciej jesteśmy administratorami swojej stacji roboczej (znamy hasło administratora), musimy pamiętać, aby na codzień pracować na koncie zwykłego użytkownika, a z konta administratora korzystać TYLKO podczas ważnych czynności administracyjnych. Input your administration password again (Potwierdzamy, wpisując ponownie hasło dla administratora) Input your preferred hostname (Podajemy nazwę hosta) Domyślną nazwą jest box, ale swobodnie możemy zmienić na inną interesującą nas nazwę. Choose where the boot-loader (lilo) shall be installed (Wybieramy, gdzie będzie umieszczony boot-loader (lilo) [X] mbr: Master Boot Record [ ] partition: To Root-Partition Choose your system type (Wybieramy metodę instalacji) [X] debian: Debian-like system (old installer way) [ ] knoppix: Knoppix system like from CD Wybierając opcję Debian-like system (old installer way) zainstalujemy system na dysku uzyskując wartości Debiana. Wybierając opcję Knoppix system like from CD uzyskamy efekt przeniesienia Knoppiksa na dysk twardy z wartościami Knoppiksa uruchamianego z CD. Nastepnie przejdziemy do głównego okna instalatora, w którym uruchomimy opcję startową: Start installation Start the installation. Teraz zostaniemy zapytani o poprawność naszych ustawień. Potwierdzając rozpoczniemy proces instalacji. www.knoppix.org Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mazur 0 Napisano 16 Styczeń 2004 Dzieki za pomoc! Bardzo sie przydala. Mam jednak kolejny szkopul Na moim dysku mam jakies szczatki tego Rad Hata 7.2. Kiedy chce zainstalowac Knoppiksa pisze mi, ze nie ma dostepu do dysku i nie moze go sformatowac... Probowalem z dyskietka tzn. plyta startowa (ale to dluga historia ) XP, niestety nie ma na niej fdiska i nie wiem czym sie dobrac do tego dysku... Co myslicie o Rozpoczeciu instalacji 98 do momentu, kiedy zabierze sie za formatowanie. Moze to cos da? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mac 0 Napisano 17 Styczeń 2004 Michasiek daruj sobie wszelkie programy partycjujace. . Wpiszcie sobie w konsolce 1 magiczne polecenie cfdisk. Reszty nie trzeba tlumaczyc . Pozatym mazur najlepiej stworzyc sobie na linuxa kilka partycji (cfdisk wszystko ladnie poformatuje jesli mu sie poda jaki format. A to moja propozycja przykladowych partycji: 100 mb - /boot (tu jest jajko systemu i ta partycje najlepiej miec zawsze nie podmontowana i w razie czego system zawsze ruszy 3-5 gb - / (partycja glowna) 256 - 1000 mb - swap (w linuxie potrzebna jest taka partycja ) reszta twoich mb przeznaczona powinna zostac na partycje /home (tam sa ladnie wszystkie twoj pliki programy itd... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mazur 0 Napisano 19 Styczeń 2004 Dzieki Panowie ze pomoc. Z tym Knoppiksem mam jednak dziwna sprawe. Ani instalator, ani cfdisk nie moga sie dobrac do partycji - albo fatal error, albo "you don't have permission"... Myslalem, ze mam uszkodzony dysk, ale nie. Czemu? Wkurzylem sie i podlaczylem ten dysk razem z innym, na ktorym byl 98, fdisk widzial wszystko, kulturka, nie ma problemu, powywalal stare partycje, poczyscil, jest teoretycznie OK. Wracam wiec do instalatora Knoppiksa i co? I znowu moj ulubiony komunikat - "you don't have permission"... Moze on mnie nie widzi jaki roota? Choc w konsoli, w ktorej uruchamialem instalatora widzial mnie jako roota. Coz teraz mi poradzicie mosci Panowie? Z gory dzieki!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mac 0 Napisano 19 Styczeń 2004 No więc z pewnością byłoby ci łatwiej gdybyś miał pełny dostęp do dysku twardego. Domyślnie knoppix ma ustawione wszystkie partycje Only Read . Więc sprawa wyjaśniona odmontuj partycje i zamontuj na nowo, a wtedy twój obszar możliwości się zwiększy. Pamiętaj wszelkie takie informacje można bez problemów znaleźć na stronach knoppixa więc zapraszam do lektury ew. pytać tutaj . http://www.knoppix.org i http://www.knoppix.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mac 0 Napisano 19 Styczeń 2004 Michasiek święta racja z tym pingwinem. A co do tej pomocy to jest to forum ogólnodostępne więc każdy może sobie poczytać a nie tylko i wyłącznie szajka Linux Only. Więc takie tłumaczenie się przydaje . Poza tym dużo więcej to ja o Linuxach nie wiem więc mi to na rękę . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Geo 9 Napisano 19 Styczeń 2004 Dobra Mac, jak ty nic nie wiesz (bądź wiesz niewiele) o Linuxie, to ja nie wiem jak się nazywam... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mac 0 Napisano 19 Styczeń 2004 No wiesz Geo ja mam niekiedy bardzo podobny problem z tym "nie wiem jak się nazywam" . Ale wtedy szybko otwieram dowolny zeszyt i mam ładnie napisane Bartosz Kulis to wtedy mi się wszystko przypomina Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maddox 0 Napisano 8 Luty 2004 mazur a moze podlacz ten dysk jeszcze raz do innego kompa i potraktuj go partition magic'iem albo temu podobnym on ci od razu zrobi SWAP'a sformatuje na ext3 i bedzie gites (przynajmniej powinno :wink: ) ja tez tak robilem i wsio chodzi (no moze oprocz karty sieciowej ale to inna historia ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach