Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
BowWow

Podkładka pod mysz Icemat Black

Rekomendowane odpowiedzi

Bow: ............::::Wstęp::::...............

Na wstępie zaznaczam, że jest to artykuł tylko i wyłącznie dla zapalonych graczy (a jeszcze lepiej, jeśli są to wielbiciele fpp). Oczywiście…………nic nie stoi na przeszkodzie, by zaciekawiony „normalny” użytkownik komputera poczytał ten artykuł, ale ostrzegam wizja i nasza hierarchia wartości jest tak różna, że wszystko to, co tu napiszę, z marszu wyda się takiej osobie stekiem bzdur.

Stop dywagacjom! Przejdźmy do tematu……

Wow: ............::::Mousepad za „milion” – ogólne wiadomości::::................

Dla gracza ważne jest by „gryzoń”, a raczej jego komputerowe alterego (kursor) bezbłędnie wykonywało jego polecenia. Szczególnie, gdy celujemy do nadbiegającego w ekspresowym tempie Aliena, w grze Alien vs Predator lub gdy celujemy naszemu koledze w głowę ze snajpery w Quake’u III – musimy trafić!!! Musimy, bo od tego zależy nasze życie, bo od wygranej dzieli nas tylko jeden frag!!!

By porządnie wycelować istotny jest odpowiedni sprzęt ku temu – dotychczas wszyscy mówili – TAK! MYSZKA!.................racja zgadzam się, ale nie do końca. Równie istotnym czynnikiem jest podkładka.

Jako szczęśliwy posiadacz Icemat’a podzielę się z wami wrażeniami…………. Po pierwsze jest to „trochę” drogie. Jeśli powiemy „CHOLERNIE DROGO!!!!” to będzie to w dalszym ciągu eufemizm. Żeby wydać na podkładkę 100 i więcej złociszy trzeba: albo pływać w forsie i dbać o to by każdy detal kompa był max komfortowy, albo mieć nieźle nazjeżdżane (tak jak ja), albo być chwytającym się brzytwy desperatem.

Po drugie: jeśli mu na to przyzwolimy to mousepad będzie nam służył do końca ery myszek – czyli bardzo długo. Naprawdę ciężko ją wyeksploatować (najczęściej robione ze szkła - Icemat lub metalu - Steelpad).

Po trzecie: jak raz spróbujesz to bardzo ci się spodoba. Jednak jej prawdziwą wartość poznajemy w momencie powrotu ze stałego użytkowania bajecznie drogiego mousepada, do zwykłej szmacianej podkładki za 5 złoty. Wtedy, poczujemy ogromną przepaść pomiędzy tymi dwoma jakże różnymi tworami. Oczywiście chyba nie trzeba tu zaznaczać, że na dole przepaści leży szmaciana podkładka. Po raz drugi docenimy podkładkę, gdy raz kolejny wygramy z kolegą wynikiem 20 do 0 fragując go, w pięknym stylu, strzałem z plazmy prosto w głowę.

Bow: ...........::::Podkładka Icemat – wnikamy w szczegóły::::................

Występuje w dwóch wersjach – przeźroczystym i czarnym. Wykonana jest w całości ze szkła i działa tylko z myszkami kulkowymi, albo optycznymi - tylko modele MX Logitecha (tak jest w moim przypadku) – dlatego użytkownicy zwykłych myszek optycznych nawet nie mają co próbować i tak nie będzie działało.

Podkładka jest idealnie płaska. Myszka bez jakichkolwiek przeszkód podąża we wskazanym kierunku – „pływa” to dobre słowo. Gra się wyjątkowo przyjemnie i komfortowo.

Jednak nawet tak wspaniała i droga rzecz ma błędy. Jest dosyć wysoka (stoi na „nóżkach”) i całkiem gruba – może to spowodować dyskomfort dla dłoni – ale można się do tego przyzwyczaić.

Drugim mankamentem jest to, że przy zetknięciu ze skórą ręki na podkładce pokazują się wilgotne smugi – to może spowodować odbicie lasera w przypadku optycznych myszek, czego następstwem będzie nagły i niepożądany „skok” kursora.

Ostatnim poważnym błędem, ale niestety nieuniknionym, jest jej niestabilność – może to wynika z biurka, na którym gram - jest ono krzywe, to z kolei zmusza mnie do podkładania czegoś pod jedną z nóżek w celu uniknięcia chybotania podkładki.

Wow: ............::::Podsumowanie::::...............

Przejdźmy do istoty postu………otóż jako wieloletni użytkownik PC, mogę poszczycić się wieloma kilometrami przejeżdżonymi na różnych „drogach” z użyciem różnych „pojazdów”………….właściwie to zrobiłem większy dystans na różnej maści podkładkach, niż niejeden zawodowy kierowca tira. Jako człowiek z tak ogromnym doświadczeniem z całym sercem mówię – podkładka Icemat Black, którą posiadam to najlepsza rzecz, jaka mi się ostatnio przytrafiła. I nie chodzi tu o to by zaraz namawiać do kupna mousepada za 100 zł (szczerze to znam wielu ludzi, którzy cieszą się z braku podkładki, bo uważają, że „na gołym blacie działa git” – i mają rację!!!)…….mam zamiar po prostu naświetlić wam, jak BARDZO zwiększyłoby to komfort i satysfakcję korzystania z komputera, a szczególnie z grania w gry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bow: hmmmm...........taka decyzja nalezy do Geo a nie do Ciebie - choc moge sie mylic w kwestii hierachii kadry Complusa.........

Wow: .........co do samej propozycji to, jesli nikt nie ma przeciwko, na czas zawieszenia prac nad nieszczesnym filmusem(®) moge "pomóc" stronie, przynajmniej w trudnym okresie stawiania pierwszych kroków......

Bow: .........ale mowie, to zalezy od zgody reszty redaktorów i administratorów.............z Mazur'em włącznie :P

BowWow: Możemy w ostateczności...................dalej udzielać się na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bow: wyczuwam tu chec opuszczenia kadry Complusa........

Wow: .......moge wiedziec dlaczego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

michasiek: analizujac Twoja jakze wyczerpujaca odpowiedz, doszedlem do wniosku, ze Ty jak i cala Twoja rodzina zachorowaliscie na chorobe szalonych krow ;] (pewnie zaraziles sie od BowWow'a, Wow'a, Bow'a lub Wow "lubie ciastka" Bow'a)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie wiedzieć czemu przeniosła się ze mnie na krowy...

bo w poprzednim wcieleniu byles jedna z nich? ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A Ty w obecnym... radzę siedzieć w domu - choroba szaleje  :twisted:

ja krowa? nieee... A dzisiaj w szkole jakos mnie nie zaraziles, choc wysylales w moja strone lekko wyczuwalne wibracje (pewnie podejmowales proby zarazenia mnie ;]).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jakie wibracje?! Od dzisiaj trzymam sie od Ciebie z daleka :P

i bardzo dobrze, wreszcie przestane je wyczuwac (do teraz rytmicznie podryguje mi prawa powieka) ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
echhhh...

wlasnie taki dzwiek slyszalem, gdy wprowadzales w zycie swoj niecny plan ;]]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wrrr

a taki odglos dalo sie slyszec z twych ust, gdy moj system szybkiego namierzania i likwidowania zagrozenia zadzialal w 99% (czemu nie w 100%? w koncu prawa powieka dalej mi podryguje) ;]]]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
nie wytrzymam

nie trzymaj! to grozi rozerwaniem pecherza!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
JA CIę ZABIJę!!!  

jestes niebezpieczny! Czyzby to przez ten tlok w bieliznie? Masz jakis problem? Zadzwon pod numer 0 700 ZŁAP POKEMONA ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...