Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
krymen

FIFA 2004 czy Pro Evolution Soccer 3?

Najlepszy symulator piłki nożnej to według ciebie:  

7 użytkowników zagłosowało

1. 1. Najlepszy symulator pi?ki no?nej to wed?ug ciebie:

• Seria FIFY
      6
    • Seria Pro Evolution Soccer
      10
    • Inna
      1

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wiemy fani wirtualnych symultorów piłki nożnej dzielą się na dwa obozy EA SPORTS (FIFA) i KONAMI (m.in. Pro Evolution Soccer). Ja należę do pierwszego obozu choć podziwiam japonskich programistów.

Moja historia z FIF· zaczęła się w roku '98, gdy wujek ni stąd ni zowąd dał mi płytę z grą o wdzięcznej nazwie FIFA '98. Pamiętam jak dziś, że na okładce pudełka widniała postać zwana David'em Beckham'em. Była to oczywiście wersja piracka gry, jak każda następna posiadana przeze mnie 8) . W grze tej urzekła mnie sama grafika 3D. Według mnie była to najlepsza wersja z tej serii, ponieważ zawierała najwięcej drużyn (klubów i reprezentacji).

Z każdą następną wersją moje wymagania co do tej gry rosły. Każdą nastepną wersją bylem zawiedziony. Aż ty nagle na początku listopada 2003 r. wychodzi FIFA 2004. Grę w ręce dostałem dopiero ok. 3 tygodnie poźniej od niejakiego Mata (wiecie o kogo chodzi :wink: ). Moim oczom ukazała się piękna gra z cudowną grafiką i jeszcze większymi wymaganiami (według mnie to plus). Szczeka mi opadła, siedziałem nieruchomy przed monitorem ok.5 min, mimo że wcześniej grałem w demo. Tego nie da się opisać!!! Gorąco polecam.

Natomiast moja historia z odwiecznym rywalem FIFY zaczęła się parę lat temu (dokładnie nie pamiętam). Kumpel zaprosił mnie na swoje urodziny. Przypadkiem złozyło się tak, że miał PSX. Więc odpalił mi jakże wielbioną przez niego grę (ISS Pro Evolution Soccer), ale ja spojrzałem na niego jak na głupka. Patrzę na ekran a tam jakieś karykatury (zawodnik składał się z jakichś 200 polygonów :) ). Ale cóż!!! Wyśmiałem go. Ale gdy zacząłem grać... Czym dłużej grałem w gierkę, tym bardziej mnie wciągała. Tak przesiedziałem u kumpla dobrych parę godzin (w domu byłem ok. 23).

I niecały miesiąc temu sciągnąłem z netu PES 3. I po raz kolejny szczęka mi opadła. Chociaż nie było to to co lubię (FIFA 2004), ale na chamca da się postawić na jednej półce z FIF· 2004. Najbardziej wkurza mnie w tej grze tzw. Matrix, czyli powolne ruchy zawodników związane z dużymi wymaganiami. Programiści z Konami po raz pierwszy wydali tą grę na peceta. Muszą się jeszcze wiele nauczyć :idea: !!!

Puentując to wszystko myślę jednak, że dla ludzi, którzy "wychowali się" na FIFIE, ta gra zostanie jedynym dobrym symulatorem piłki nożnej. Natomiast dla konsolowców PES 3 to potęga!!! I niech tak pozostanie. Myślę, że wzbudzi to wzajemną rywalizację między programistami z EA i KONAMI. Mam nadzieję, że kolejne wersje tych gier będą jeszcze lepsze. Ale i tak FIFA zawsze będzie lepsza od PES 3!!! :D

To wszystko co miałem do napisania na temat tych dwóch gier. Liczę na wasze posty!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też zawsze ubustwiałem FIFę...dopuki nie zagrałem w PES....ta gra ma dużo lepszą grywalność...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ta gra ma dużo lepszą grywalność...

Zgadzam się, ale to wszystko co prezentuje ta gra na dzien dzisiejszy!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ta gra ma dużo lepszą grywalność...

Zgadzam się, ale to wszystko co prezentuje ta gra na dzien dzisiejszy!!!

i co decyduje o wszystkim ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bow: przed swietami mialem dylemat......

Wow: .......kupowalem gre a w szranki stanela Fifa 2004 i PES 3.........

BowWow: ..............ostatecznie kupiliśmy Fife 2004, która średnio nas zaskoczyła - kilka nowych bajerków i oczywiscie wszystkie stare błędy z poprzednich części...............teraz myślimy, że to był błąd - tym bardziej że w Fife gramy na padzie - a do takiego sterowania przystosowany jest PES 3

Bow: .........Wielka Jedność zrobila goopi blad - dobrze jej tak.......

Wow: ............tak ale ta gra to byl prezent dla brata, co na Fifie International Soccer sie wychowywal - Wielka Jedność kupila go z mysla o nim..........

Bow: ........bracik i tak pojechal do wrocka a ja zostalem z fifa bleeeee.....ma ktos PES 3 pozyczyc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Podstawową wadą(w trybie single) jest AI komputera... i problem ten zapewne istnieje także w PES'ie

zapewniam Cie, ze jest o wiele lepiej niz w przypadku Fify, jesli tak bardzo chcesz to moge Ci jutro do szkoly podrzucic PES'a :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiscie, ze wersja na peceta :), w dodatku jest to ladny piracik w papierowym opakowaniu, poniewaz oryginalnych gier na pieca kupywal nie bede :P - co do drugiej czesci postu: ahh ta obawa przed najazdem MO i widma BSA ;]]]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Komputer nie gra głupio, ale ilość schematów jego działania jest ograniczona - po roku grania w fifę 2003 znam te schematy na wylot...

FIFA 2004 to całkiem inny bajer. Engine został napisany od nowa. Przypomina bardziej PES niż samą FIFę. Gra jest wolniejsza, co daje lepszą kontrolę nad piłką.

ostatecznie kupiliśmy Fife 2004, która średnio nas zaskoczyła - kilka nowych bajerków i oczywiscie wszystkie stare błędy z poprzednich części

Nie zgadzam się z Tobą, ponieważ jak już mówilem engine został napisany od nowa. Większość błędów została wyeliminowana np. zachowanie się bramkarzy (tu mogę stwierdzić, że jednak PES wygrywa w tym elemencie, ale i tak zachowania w FIFIE nie są złe).

Jeżeli dostrzegłeś jakieś radykalne błędy w obu grach, napisz o nich, ale konkretnie!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
poniewaz oryginalnych gier na pieca kupywal nie bede :P - co do drugiej czesci postu: ahh ta obawa przed najazdem MO i widma BSA ;]]]

Wydaje mi się, że to nie o BSA chodzi [w końcu ich interesują tylko firmy], ani o policję [a jest w ogóle w Rybniku policja :)]. Szczerze, to ja też nie kupuję ostatnio gier [interesują mnie tylko oryginały :P] - wszsytko co chcę dostaję przecież pocztą, Ty Jiker chyba też :?:

Co do głównego tematu wątku - FIFA 2004 zawiodła mnie bardzo - w porownaniu do wersji sprzed roku to kolosalny krok w tył, co do PESa nie grałem, a raczej nie mając DVD w kompie na grę do skrzynki liczyć nie mogę :/

Nie mam więc zdania w tej sprawie [i po co ja tu tyle piszę :)].

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sammy-s--->zależy na jakim sprzęcie grałeś. Grałem na GF2MX i totalna zapóściłem na radku i bosko wygląda, choć gorzej niż PES3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sammy-s --> jak chcesz moge ci PES 3 dostarczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...:::>krymen<:::...

BowWow: napiszemy o błedach z gry we dwójkę (klawiatura vs pad - my vs brat) nie gralismy w single

Bow: NIE MA ZMIANY KLAWISZOLOGII PADA (klawiatury chyba tez nie)!!!!!!! przez co jeden palec lezy wolny a z kolei kciukiem musze nieraz naciskac 3 na raz!!!!!!!!!!!

Wow: została stara bzdura - naciskam klawisz będąc bez piłki np. strzału a zaraz po tym dostaję balon pod nogi to piłkarz wykonuje mi tą starą czynność co se tam kiedyś nacisnąłem będąc jeszcze bez piłki!!!!!! balon ląduje na trybunach!!!!! SZEWSKA PASJA!!!!!!

Bow: piłka odbija sie od nóg zawodnika..............zonk wszyscy stoją nieruchomo a tylko jeden kolo truchcikiem (chyba ze dasz mu power) leci do samotnej piłeczki a wokół stoja inne kolesie tępo sie na to gapią........RZYGI!!!!!!!

Wow: kretynscy i wybitnie wnerwiajacy komentatorzy i ich zajebiś.i trafne opinie doprowadzaja do nadmiernego wycieku sliny spomiedzy zacisnietych zebow...........

Bow: debilni sedziowie...........KALOSZE!!!!!

Wow: schrzanione rzuty wolne - te ktore nie lece na bramke - wlasciwie to pilka dla przeciwnika, a te ktore sa strzalem na bramke to wlasciwie sa niewykonalne - jak juz uda mi sie genialnie podkrecic pilke, ustawic odpowiednio moc uderzenia i strzalka wcelowac na zielone pole to i tak bramkarz wybija i pilka laduje zawsze na rzucie roznym...........

Bow: ..............ktore sa w miare dobrym pomyslem ale w ostatecznym wykonaniu - totalnie spartaczone!!!!!

Wow: grafika? jest srednia..........moglo byc lepiej!! HAHAHAHA!!!!!! te trybuny!!!!!!!!!!! toz to skandal zeby w tych czasach takie sciemy - nie no!!!!!!!!

Bow: .........inne bledy to utrudnione menu - ile to sie trzeba nacykac zeby WRESZCIE zagrac - dajcie spokój!!!!

BowWow: jeszcze kilka jest bugów ale te sa najwazniejsze.............

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bow: NIE NO!!!!!! to JA pierwszy zapytalem czy nie ma ktoś pozyczyc PES 3!!!!! jak tez kcecie to prosze sie ustawic do kolejki!!!!!!!!!!!!

Wow: WŁAŚNIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

BowWow: odnosimy niodparte wrażenie, że jesteśmy tu ignorowani.......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

srekal, grałem na Doroni.. eeeeeee.. Duronie 850 i GF 4 MX 440 [tfu!]

krymen, będę wielce zobowiązany

bowwow, ignorować jest rzeczą ludzką ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
srekal, grałem na Doroni.. eeeeeee.. Duronie 850 i GF 4 MX 440 [tfu!]

hahahahaha :lol:

świetne... :twisted:

tararara, ale smieszne, normalnie az popuscilem i wszystko wycieklo mi lewa nogawka prosto na lezacy obok siakis numer CDA ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bow: oooo jiker przyznal sie ze czytuje i kupuje CDA!!!! co wy na to chlopaki?!?!?!?!

Wow: no szyszunia.............jeszcze pissing robi na gazetke.......ojojoj.......kibelek za daleko?

WowBow: dziwnym nie jest........

BowWow: AAAAAAAAAAA TE GŁOSY W NASZEJ GŁOWIE!!!!!!!!!!!!!!!!! ZNIKNIJCIE JE!!!!!!!! ZNIKNIJCIE!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie spojrzalem na okladke tego CDA i po uzyciu wielu specjalistycznych srodkow czyszczacych, jak np. scierka stwierdzam, ze jest to numer ze stycznia 2001 roku - niestety moge sie mylic, poniewaz czesc daty ulegla zniszczeniu ;]

co do polozenia mojego kibelka - jako ze zostal umiejscowiony na suficie, to niemal niemozliwym jest umieszczenie w nim 100% "emitowanej" ze mnie uryny, nie wspominam juz o tym, ze podczas spuszczania wody mam darmowy prysznic (z dodatkami) ;]]] - tak wiec najrozsadniejszym rozwiazaniem bylo puszczenie wszystkiego nogawka ;)

ps. jesli ktos chcialby mnie pocieszyc - dzwonic na numer 0 700 KAJ JE NYMO?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie lepsza seria jest FIFA. Nie wiem dlaczego, chyba z przywiazania, tak samo jak dlatego, że ktoś uzywa g-g i np: tlen mu sie nie podoba :P, z przyzwyczajenia po prostu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uwielbiam fife200 bo inne to są tak jak kolejne edycje gier czy filmów(poza wyjątkami) lepsze efekty czy to graficzne czy dżwiękowe, ale gorsza fabuła czy grywalność

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jaka to jest fabuła w fifie 2000 ???????? w każdej jest taka sama

PS w fifie 2000 można robić twarze piłkarzom i to wyróżnie się spośród 2001 2002 i 2003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem zdecydowanie za fifą ponieważ w pro są wolniej rozgrywane mecze. jedyną fajną rzeczą w pro to jest to że komentator mówi każde nazwisko :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pro Evolution Soccer jest na pewno lepsza niż fifa grałem w obie gry ale w pro gram już z 2 lata a fife tylko okazjonalnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kłamiesz roznosicielu gazet :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój kolega mówi,że FIFA lepsza a on jest znawcą.:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mój kolega mówi,że FIFA lepsza a on jest znawcą.:)

a można wiedziec w czym (fifa jest lepsza od pes) bo ja grałem w obie gierki i według mnie dużo bardziej realna jest seria pes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...