Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
BowWow

LCD vs CRT

Rekomendowane odpowiedzi

Bow:

Ostatnio na rynku monitorów zauważamy istotny fakt, a mianowicie…………cena monitorów LCD spada w tempie ekspresowym!!!! Kiedy jakiś rok temu monitor LCD o przekątnej 15” można było kupić w cenie nie mniejszej niż 2500 zł, tak teraz możemy pozwolić sobie na wyposażenie naszego komputera w tą technologię płacąc za to 1500 zł, a nawet mniej………

Wow:

Jeśli poruszyłeś już temat przekątnej monitora LCD – to warto ten temat rozwinąć. Otóż monitor o przekątnej 15” (17” i kolejne będą się miały tak samo) nijak ma się do monitora CRT o tej samej przekątnej. Monitor LCD o przekątnej 15” odpowiada bowiem monitorowi CRT o przekątnej 17” (dokładnie 16,5”).

Bow:

Zalety i wady monitora LCD:

Zaletą LCD jest doskonały wręcz obraz. Szczególnie pod względem nasycenia kolorów i ilości barw (16,7 mln kolorów to standard). Warto też wspomnieć o jego praktycznych wymiarach (hmmm… jest płaski – łał odkrycie!), wadze (5kg) i nowoczesnym wyglądzie (kolejne firmy ścigają się w coraz to lepszym i bardziej „kosmicznym” design’ie).

Aha omal bym zapomniał – w monitorach LCD nie jest tak istotne odświeżanie i wielkość plamki (standard to 0,26mm, w CRT 0,22mm). Jest to spowodowane brakiem kineskopu (jakby ktoś nie wiedział to LCD go nie posiada), a co za tym idzie…………WZROK SIę TAK NIE PSUJE!!!!!!! 8)

Wow:

Wadą monitora LCD jest z pewnością czas reakcji matrycy: jeśli jest wysoka, przy ruchu (np. myszką w windzie, albo celownikiem w Quake’u) robią się „smugi”, co skutecznie odstrasza potencjalnych klientów, którzy mają zamiar używać komputera głównie do gier, bo tam właśnie problem ten najbardziej się uwidacznia…….optymalny czas reakcji to 25ms. Jednak dla graczy polecałbym czas nie większy niż 20ms – jest on jednak dostępny w monitorach LCD o przekątnej 17”…….

Kolejną poważną wadą LCD jest jego niska jasność [cd/m2]. Najczęściej spotykana jasność w LCD to 250 cd/m2. Jest to mało w stosunku do CRT, gdzie jasność sięga nawet 500 cd/m2!!!! Tak, i przechodzimy do……..ceny. Jest ona, co by nie powiedzieć, niemała – 1500 zł za monitor to na pewno dużo (podczas, gdy dobry monitor CRT 17” możemy kupić za 600 zł). Jednak koszty produkcji urządzenia tej technologii wciąż maleją, więc w najbliższym czasie możemy spodziewać się kolejnych obniżek cen.

Bow:

Zalety i wady CRT:

Zaletą monitora CRT jest CENA!, brak problemu z czasem reakcji (pojęcie to nie istniało do momentu pojawienia się LCD), wysoka jasność i kontrast oraz praca z ogromnymi rozdzielczościami przy małej przekątnej ekranu (1600x1200 na 17” CRT, natomiast na LCD 15” maks. Rozdzielczość to 1024x768)……….

Wadą są pokaźne rozmiary, kineskop = popsute oczy 8) , brak głośników…..hmmmm do czego by tu się jeszcze doczepić?………przestarzały wygląd!!!! :twisted:

BowWow:

Macie tu sprostowanie, które z pewnością pomoże wam w dokonaniu właściwego wyboru w kupnie monitora. Osobiście jesteśmy za porządnym CRT, najlepiej 19”, ale może to kwestia przyzwyczajenia…………aha jeśli lubicie oglądać filmy na komputerze to obraz jaki proponuje ta technologia, jest bezapelacyjnie lepszy od CRT i z pewnością lepszy też od waszego telewizora (ale NIE kina – kino rulez :D )………….

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim skromnym zdaniem monitory CRT bez wątpienia są lepsze. Wiem to z doswiadczenia. Nienawidze w LCD słabego odświeżania. A poza tym w monitorach LCD ważnych jest kąt patrzenia. A mianowicie musiasz siedzieć na wprost monitora, żeby dobrze widzieć. Gdy kąt patrzenia będzie inny malo co uwidzisz. Nie sprzyja to w zbiorowej pracy przy kompie np. wieloosobowym graniu (można jeszcze przez sieć, jak ktos nie ma :D )!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bow: słabe odswierzanie w LCD? wierz mi mialem do czynienia z wieloma LCD i NIGDY odświerzanie nie sprawiało mi problemu (szczerze to nie widac tam zadnej roznicy pomiedzy 60hz a 75hz, a przynajmniej nie takiej jak w CRT)..............najwiekszy problem to jasność.........to serio widac - mozna stwierdzic ze monitory LCD sa "zamulone" - rozumiem przez to specyficzna warstwe jakby mgielki.............co dziwne mgielka ta nie czyni kolorow wyblaklymi.........to wlasnie jasnosc

Wow: kat patrzenia to rzeczywiscie byl problem moze z rok, dwa lata temu - teraz w standardzie jest 160 stopni poziomo i 150 stopni pionowo, a to pozwala na uzytkowanie z monitora pod bardzo malym katem........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też jestem za CRT. Miałem okazje ostatnio popracować na 15 calowym LCD firmy NEC. Byłem przygotowany na dużą niespodziankę (pozytywną) jednak już przy pierwszym spojrzeniu coś mi nie pasiło. Czerń nie ta biel nie ta złe rozłożenie jasności (nie wiem jak to inaczej powiedzieć). Faktem jest że smużenia nie było ale filmów nie dało się oglądać. No cóż jestem zadowolony z tego że mam 19 CRT bo na żaden inny bym go nie wymienił. A tak na marginesie to spadek cen monitorów LCD jest według mnie połączony z obniżeniem ich jakości

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...