Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
krymen

ATI Radeon czy GeForce FX?

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę kupić nową kartę graficzną i mam dylemat. Decyzję muszę podjąć w ciągu najbliższysz paru dni. Mam do wyboru:

1. ATI Radeon 9600SE 128 x8 TV DVI POWER

2. MINT GeForce FX5600XT 128MB DDR 128b

3. PIXEL GeForce FX5200 128DDR ULTIMATE OEM

4. PALIT GeForce FX5600XT 128MB TV/DVI (64)

5. GIGACUBE ATI Radeon 9200SE 128MB x8 TV DVI.

Najbardziej jestem zainteresowany pozycją numer 1. Według mnie Radki są lepsze od FX. Co o tym myślicie? Która karta według was jest godna zakupu? Z jakich powodów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacznijmy od tego: Ile masz kasy? Bo trochę pohopne jest kupowanie ktorejkolwiek z tych kart. Wszystkie są zubożonymi wersjami(SE, XT). Podaj ile możesz wybulić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zacznijmy od tego: Ile masz kasy? Bo trochę pohopne jest kupowanie ktorejkolwiek z tych kart. Wszystkie są zubożonymi wersjami(SE, XT). Podaj ile możesz wybulić...

Mam zamiar wydać ok 400 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 400zł to wybór jeden-GF4 Ti 4200-choć moze je być już ciężko znaleźć. Ale w tej cenie nic lepszego nie ma....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ofercie Action jej nie ma. Podajcie mi powody dla których warto kupić tę kartę!!! Może ktoś wie gdzie można ją kupić:?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej chwili można ją kupić w większych sklepeach inetowych lub na allegro. Jeden dowód-kręci się bardoz dobrze(na 4600) i ludzie osiągają na niej 14000pkt w 3Damrku 2001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...:::>michasiek<:::...

Bow: STARY!!!! gdzie Ty kcesz znalezc 8500?!?!?!?!?! to jedna z najlepszych cenowo pozycji seria ktora zniknela: pufff!!! just like that.......

Wow: ostatni model jaki sszedl to do mojego qumpla - sam mu ja zalatwialem - PowerColor 8500pro (250/250) 64mb............chłopie karta jest wydajniejsza od mojego Creativa Ti4400 128 mb i calej serii 9000 do 9200 wlacznie......zatrzymuje sie dopiero na 9500......a kosztowala marne 410 zł.......

BowWow: dzieci mają rację - jak ją znajdziesz dla krymena to będzie miał dozgonny dług wdzięczności wobec Ciebie..........ale jej nie znajdziesz..........nie po takiej cenie...........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosze o podawanie konkretow, a nie jakies tam sugestie. A z ta 8500 nie bylby taki zly pomysl. Gorzej ze znalezieniem. W Siriusie 800 zł 8O !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W proline i barwkompie mają jeszcze 8500LE/9100(to to samo)

A 9200/9000 nie kupuj-to jądro to rv250 i to totalny gniot! ma o połowę mniej potoków niż 8500!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

michasiek---->Nie ma za co, w końcu od tego tu jesteśmy, by pomagać innym:)

Chłopaki, ale 9100 ma identyczne taktowania co 8500LE-czyli 250/240. Pełne 8500 ma 275/275....więc raz nie polecasz 8500LE, a kiwasz głową na 9100....

Zreszta co masz przeciwko 8500LE/9100---->w końcu to taka sama karta jak zwykły 8500, ale z innym BIOSem-sytuacja podobna co w przypadku mojej karty... Tylko trza uważać, tak jak mówił michasiek, najlepiej pamieci 3,6ns.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...:::>michasiek<:::...

Bow: małe sprostowanie: ta karta została kupiona dla kumpla ktory mieszka 10m ode mnie - nie znacie go i prawdopodobnie nie poznacie - ale kolo i tak jest spoko..........

Wow: co do karty jest to troche okrojona wersja pelnej 8500.........a mianowicie idzie na (275/250).........zle podalem na poczatku - za co przepraszam...............ale spokojnie podnieslismy do 300/275 i nic sie nie dzieje (znaczy zeby cos sie mialo psuc - chodzi jak marzenie)

Bow: pamieci smigaja na 3,6 ns i sa swietne - no i super sie kreca......

...:::>krymen<:::...

Wow: Kwinto dal ciekawa propozycje - jak kupowalem kumplowi to wlasnie ta karta byla jednym z wariantow - zdania sa podzielone - jedni mowia ze super sie podkreca inni ze wlasnie nie...............ma slabe ustawienia wyjsciowe i nie wiem w sumie jak dziala.........ale znajac i samemu majac karte grafiki produkcji Hercules moge zagwarantowac Ci najbardziej zajebis.y[ja ci dam takie patataje! :P] obraz ze wszystkich firm i jakosc wykonania karty.............

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wow: najprawdopodobnie karta graficzna Creative GeForce Titanium 4400 (pierwszy model GF4 Titanium w Polsce - serio!) uległ uszkodzeniu - śmieci na ekranie nie wynikajace w 90% ani z procka, ani z pamieci, monitora, a tym bardziej z plyty głownej............

Bow: ..........po krotce opisze problem...........ekhem.........WSZYSTKO SIę PIE..OLI!!!

Wow: w sensie...........ale tak na serio to smieci lataja juz przy starcie biosa..........o tym co sie dzieje w windozie to szkoda mi w ogole wspominac...........

Bow: ........jak to jest ze dziala i nagle nie dziala?! grafa juz po gwarancji.........

BowWow: Jako maksymalnie zapobiegliwi nadczłowieki, chcielibyśmy wystąpić pod tym samym pytaniem co Dobrodziej Krymen, zmieniając jedynie wyjściową kwotę, za którą nabylibyśmy potencjalną kartę graficzną, do 1000 polskich złociszy.............Liczymy na błyskotliwe propozycje poparte solidnymi argumentami. Odbierzcie to jednocześnie za, swoistego rodzaju, test waszych umiejętności w wynajdywaniu istotnych informacji i znajomości materii kart graficznych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 1000zl bierz Radoen 9700-nic lepszego nei znajdziesz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bow: a jakie macie zdanie o TEJ karcie???

Sapphire ATI Radeon 9600XT 256DDR TV/DVI

cena: 965 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja polece gf3ti nawet w waszwj hierarchi uplasował się wyżej niż r 9200 czy gf fx5200. W moim descu opisane są moje wyniki oc. Karta śmiga jak trzeba. W grze nfs:u na rozdzielczoście 1280&1024 max detalach i AAx2 jest średnio 20fps więc grać się da

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BowWow---->Karta dobra, ale weź wersję 128MB. Skoro nie widać różnicy, to poco przepłacać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...