Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
BowWow

Thermaltake Silent Boost

Rekomendowane odpowiedzi

Bow: Tak jako szczęśliwy posiadacz tego cudeńka, perełeczki...

Wow: ....pragnę wam przybliżyć i opisać, jego zalety i ew. zadać kłam wszelkim wadom, które rzekomo ten cooler posiada.

Bow: Otóż jest to jeden z nowszych coolerów na rynku i na wstępie trzeba powiedzieć, że diametralnie różni się od poprzednich coolerów Tt a mianowicie serii Vulcano.

Wow: Zadacie pewnie pytanie: CZYM różni się SB od swoich poprzedników?

Bow: A no tym, że kiedy w serii Vulcano stawiano na wydajność, tu pierwszeństwo miało zniwelowanie szumu i szybkość odprowadzania ciepła z radiatora (dlatego zastosowano tu radiator w założeniach podobny do tego jaki wykorzystuje Zalman w serii 7000 - czyli liczne i maksymalnie cienkie żeberka... oczywiście wszystko z miedzi)

Wow: Jakość wykonania adekwatna do założeń (słaba wydajność cichego, a co za tym idzie wolnego (2500rpm) wiatraka musiałabyć powetowana wspaniałym wykonaniem radiatora - maksymalnie wyszlifowanego od spodu i perfekcyjnie zaprojektowanego jako całość) zaowocowała paradoksalnie wydajnością tylko trochę mniejszą od najsilniejszego z wyżej wspomnianych coolerow - Vulcano 11

Bow: To fakt! Vulcano 11 chłodzi na maksymalnych ustawieniach średnio (4800rpm) tylko o 10ºC lepiej od Silent Boosta również na maksymalnych ustawieniach (2500rpm)

Wow: Przy czym Vulcano pracuje przy natężeniu dźwięku równym 48dB a SB 21dB!!!!! SB jest przez to właściwie niesłyszalny.

Bow: Wydajnością, przy takiej głośności, ustępuje tylko prawdziwemu gigantowi, kupowanemu przez najbardziej zapalonych maniaków podkręcania, Zalmanowi 7000A-Cu (wydajnością bije na głowę wszystkie wspomniane coolery, waży 750gr, kosztuje 200zł, szum - 25 dB i kręci potężnym wiatrakiem z prędkością 2400rpm nad (ogromnych rozmiarów) radiatorem z miedzi), którego montaż pozostawia wiele do życzenia, a i trzeba dopasować odpowiednią płytę główną.

Wow: Cena coolera waha się w granicach od 140-150 zł

Bow: Warto wspomnieć też, że często porównywany jest do Aero 7 - Silent Boost niszczy tego drania, już w pierwszej sekundzie testów pod każdym względem...

Wow: ....jak kupować cooler to tylko Tt Silent Boost!!!! Serio się opłaca!!!

Bow: Ja używam go do wychłodzenia AMD 2500+@2200Mhz. Panelem zmniejszyłem szybkość wiatraka do 1700rpm, a mimo to temp. utrzymuje się w granicach 45-50ºC...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...:::>michasiek<:::...

Bow: po 15 min Torture Test mialem temp. 58C z obrotami rownymi 2500rpm... oczywiscie na podkreconym procku...

Wow: na 1700rpm temp. po ok. 8min jest 65C i wlacza sie alarm na panelu co rownoznaczne jest z automatycznym podniesieniem predkosci coolera przez panel

BowWow: Aktualnie kontrolujemy prędkości 4 wiatraków w naszym komputerze panelem Aerogate II (z procesora, 2 z obudowy i 1 z zasilacza(właściwie Chieftec ma 2 coolery, ale kontroluje się je jako jedna calość))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ach:( Ja mam podróbe coolera:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczytem snobizmu jest IMHO kupowanie mushkinów :twisted: i obódów thermaltake.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...:::>zazdrośnicy<:::...

Bow: szczytem szczytów jest gów.o na Mont Everest........

Wow: .........jak sie ma kase to szczytem jest NIE kupienie sobie takiego czegos..........

Bow: .........srekal wyloozuj człowieku na obudowe Tt jeszcze przyjdzie pora.......

Wow: .......ale spojrzcie jacy zazdrośni...........

Bow: .....no..........nie omieszkaja wytknac ci chocby pryszcza na dup.e

BowWow: Napisaliśmy to w dobrej wierze i nie mieliśmy zamiaru się przechwalać.............wasze zarzuty i insynuacje są, eufemizując, warte najgłębszej pogardy..........to w końcu nie my mamy w stopce wyeksponowany OC procesora - co jest szczytem :wink: przechwalania się.............

Wow: ...........jesli bede upgrade'owal sprzeta to bedziecie pierwszymi ludzmi ktorzy sie o tym dowiedza :twisted:

Bow:..........taka juz wasza "podla" rola......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BowWow to jakis schizofrenik!!!

Ja tam mam zwykłego coolera. Nie jakiegos Zalmana czy Vulcano!!!

Shit wie co to jest. Ale co tam jak ludzie nie mają na co kasy wydawac... :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Arctic cooling Copper Silent 2TC i wdeług mnie super cooler. Na nie podkręconym procu temp w stresie(prime*2h)---->42 stopnie. Więc dośc wysoko. Pokręcony na 2075MHz, temperatura 45 stopni w stressie!(mierzone diodą spod proca). Pierwszy raz widzę taki cooler, który byłby właściwie niewrażliwy na podkręcanie i stale trzymał podobną temperaturę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...:::>krymen<:::...

BowWow: oczywyście, że mamy na co kase wydawać - na najdroższy sprzęt............kto tu jest schizofrenikiem?!?!?!?!?!?!?

Bow: no właśnie kto?!?!?!?

Wow: chyba nie ja?

...:::>srekal34<:::...

Bow: cos slyszalem juz o tym coolerku..........ze jest swietny, super wypasiony a z tego co piszesz wychodzi, ze jest tak rzeczywiscie........

Wow: .........napisz cos wiecej o nim!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak-cena...uwaga...69zł!(choć ja dałem za niego 100, ale to jeszcze przed wakacjami)

Obroty- w normalnej pracy około 1600 rpm(zmierzone w BIOS). Temperatura jak widziałeś.... zarąbisty cooler...polecam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam coolerka Thermaltake Volcano 7+ i nienarzekam :) temeraturka roznie ale przewaznie na niepodkreconym procu 37-38*C :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...