Dante87 0 Napisano 5 Luty 2018 Szanowni Forumowicze, proszę Was o pomoc, bo niebawem oszaleję. Od niespełna miesiąca pojawił się u mnie problem resetów komputera w losowych momentach. Komputer wyłącza się tak, jakby ktoś nacisnął guzik reset. Nie towarzyszy temu żadne przycięcie, poza jedną sytuacją, gdy wszystko zacięło się na około 1-2 sekundy i wtedy zresetowało. Nie ma znaczenia, czy komputer jest obciążony, czy nie. Częstotliwość jest dość różna, czasem cały dzień nic się nie stanie, innym razem mam 3 resety w jednym dniu. Moja konfiguracja: Procesor AMD 8320E Płyta Główna Gigabyte GA-78LMT-USB3 16 GB Ram Karta Graficzna GTX 960 Dysk SSD Goodram C40 120 GB + 1 TB zwykły HDD Zasilacz Chieftec 700W GPS-700A8 nowy Windows 10 Moje dotychczasowe testy i próby dojścia do przyczyny: 1. Wymiana zasilacza na nowy - brak rezultatu. 2. Odłączenie od płyty głównej przycisku reset - brak rezultatu. 3. Sprawdzenie temperatur - idealne. 4. Diagnostyka pamięci RAM - 5 cykli programem Memtest86 - brak błędów. 5. HD Tune - brak błędów, SMART Ok, żywotność 100% 6. Sprawdzenie stanu płyty głównej "na oko" - wygląda dobrze, kondensatory są ok. Wszystkie elementy komputera wyciągnięte, przedmuchane sprężonym powietrzem i włożone od nowa. 7. Windows przywrócony do ustawień fabrycznych - brak poprawy. 8. Skanowanie antywirusem nie wykryło żadnych problemów. W logach zapis: "System został uruchomiony ponownie bez uprzedniego czystego zamknięcia. Możliwe przyczyny błędu: system przestał odpowiadać lub uległ awarii albo nastąpiła nieoczekiwana utrata zasilania." Myślałem już o problemach z napięciem w gniazdku, ale inne sprzęty w domu działają ok. Będę wdzięczny za każdą sugestię. Pozdrawiam! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DRT_com_pl 0 Napisano 12 Luty 2018 Jeżeli te kroki, które opisałeś nie pomogły to chyba jedynym rozwiązaniem jakie się pozostało jest oddanie komputera do serwisu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach