Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
wojkagwo@gmail.com

Zdalny włącznik GSM

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mam zamiar kupić Zdalny włącznik GSM (https://zamel24.pl/gniazda-zdalnie-sterowane/6617-zdalny-wylacznik-gsm-grg-01.html). Zależy mi na tym by móc włączać komputer za pomocą sms. Wiem że jest to możliwe poprzez odpowiednie ustawienia w biosie. Polega to na tym ze w momencie kiedy w gniazdku pojawia się prąd to wtedy komputer się uruchamia, i własnie po to chce kupić to urządzenie. Przed zakupem sprawdziłem czy zadziała mi to bez tego urządzenia. Zrobiłem więc test. W biosie poustawiałem wszystko tak jak należy (na 100%, sprawdzali mi to fachowcy) i po wyłączeniu komputera wyciągnąłem wtyczkę z gniazdka i po paru minutach ponownie ją włożyłem. Niestety, komputer się nie uruchomił. Po wielu testach zauważyłem że uruchamia się wtedy, kiedy po wyłączeniu komputera i wyciągnięciu wtyczki przycisnę w obudowie główny przycisk power. Wtedy po włożeniu wtyczki do gniazdka komputer się uruchomi. Jest to niby rozwiązanie, ale strasznie pod górkę. W takim przypadku, kupując to urządzenie będe musiał zawsze pamiętać o następujących działaniach po wyłączeniu komputera: wysłać sms by sterownik GSM wyłączył prąd i na obudowie przycisnąć przycisk power. Niby nie wiele, ale w przypadku , kiedy korzystanie z tej funkcji nie jest częste, bo nie zawsze potrzebuje zdalnego dostępu do komputera, to jest troszkę pod górkę. Zapytam więc , czy da się to zrobić jakoś inaczej. Może ma ktoś wiedzę na ten temat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...