Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
valerie89

Jaki program do grafiki 3D?

Rekomendowane odpowiedzi

Który program do grafiki 3D jest waszym zdaniem najlepszy i najbardziej opłacalny? Warto zainwestować w płatny, czy na początek wystarczy jakiś darmowy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z płatnych programów sprawdź sobie 3D Studio Max, ewentualnie Cinema 4D, a z darmowych Blender'a. Moim zdaniem dla początkującego w zupełności wystarczy darmowy Blender - tutaj http://www.mamkomput...-blender-wstep/ jest do niego poradnik (wszystko jest tam objaśnione krok po kroku).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Darmowe programy to jedynie piaskownica, z ktorej możesz korzystac jeśli na przykład się czegoś uczysz. Jesli myślisz o grafice profesjonalnie to polecam stawiać jedynie na profesjonalne komercyjne programy. A najlepiej na początku kupić sobie Photoshopa. Obecnie jest to nalepszy program do grafiki na jaki możesz się zdecydować.

Poza tym warto jest oprócz tego skorzystać z kursu grafiki. Bardzo dobry kurs oferuje na przykład strefa kursów:

http://strefakursow.pl/kursy/3d/kurs_photoshop_-_3d_i_animacja.html - zerknij sobie na stronę. Jakiś czas temu uczyłem się z niego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam dokładnie blender jak na początek jest bardzo dobry załapiesz podstawy a później polecam 3d maxa dość trudny i skomplikowany program potrzebuje wzmagającego sprzętu ale warto jest sie go uczyć później można wszystko w 3d robić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z blendera korzystałem rónież na początek potem Cinema 4D i przy nim zostałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie Photoshop, różnie na niego mówią jedni go chwalą inni ganią ja go kocham czego on nie potrafi zrobić szkoda tylko że jest tak drogi. A kursy powinny być w gratisie do niego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak, wiele się teraz słyszy na temat tego jaki soft jest lepszy. Powiem tak, coraz więcej firm szuka ludzi z Blenderem. Sam pracuję(amatorsko) w nim już kilka lat i jak dla mnie jest najwygodniejszy, no i darmowy :D

Oczywiście, są pewne ograniczenia. Do sculptingu nie ma lepszego oprogramowania jak Zbrush, do renderów znowu jest masa innych programów, tak jak do animacji itp.

Wybierz mądrze ścieżkę i nią podążaj młody padawanie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dużo jest tego typu oprogramowania...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie, dzięki za wszystkie porady :) Z całą pewnością mi się przydadzą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja od lat pracuję na photoshopie i uważam, że to aktualnie najlepszy program do grafki. Kupilem oryginalną wersję w sklepie kluczsystem i nie zamieniłbym na żaden inny program.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zazwyczaj do grafiki 3d korzystam z najnowszego photoshopa 19. Mam licencję i działam :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...