Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Runn

Radeon r7 260x 1gb i 2gb róznica w wydajności ?

Rekomendowane odpowiedzi

Czy jest realna różnica w grach między wersją 1gb a 2gb karty gigabyte radeon r7 260x ??

Przeglądając internet (wiele tematów) spotkałem się z opiniami że na tej karcie do gry w full hd i tak starczy 1gb pamięci i nie ma sensu dopłacać do 2gb bo i tak żadnej różnicy nie będzie.Karta tej klasy i tak 2gb vramu nie wykorzysta przez szyne 128bit.Wyczytałem też że gry dobierają sobie pamięci z normalnego ramu dlatego warto mieć 8gb.Co o tym myślicie ? Prosze o wyjaśnienie.

Znalazłem wykresy które pokazują że radeon 7850 1gb i 2gb w full hd na tych samych detalach różnią się wydajnością w grach +/- 1fps ...

Przy okazji znalazlem na yt ziomka ktory testuje nowe gry w full hd na r7 260x 2gb z prockiem i3 2120 czy moge ten procesor porównać wydajnościowo do mojego: phenom II x4 960t 3.0ghz ?? Który lepszy? Takto mialbym rozeznanie jakie fpsy będe miał w grach na jakich ustawieniach mimo ze mam karte 1gb a kolega na filmach 2gb Uśmiech

https://www.youtube.com/channel/UCs5-kdv...I5ukmOThsQ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak, warto wybrać 2 GB, a nawet 3 GB na lepszy konfiguracjach natomiast 3 GB+ jest już bez sensu jeśli nie korzystamy z trzech monitorów i rodziałki 4k.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to nie jest odpowiedź na moje pytanie ... skoro karty np gtx 750ti 1gb i 2gb mają taką samą wydajność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...