xondius 0 Napisano 19 Kwiecień 2015 Cześć wszystkim, od razu zaznaczenie że jestem osobą która ma małe doświadczenie z komputerami oraz oprogramowania i do nich stworzone. Otóż przejde do rzeczy i napisze w czym tkwi problem. Nie mogę, lub pewnie nie potrafię zainstalować windowsa 8.1 64 bit na mojego w8.1 32bit. Wczoraj kupiłem windowsa 8.1 full version, ja wtedy jeszcze posiadałem w7 32 bit. Znajomy mi powiedział, że wszystarczy włożyć płytę win8.1 64 i przeprowadzić instalacje wraz z formatem, wszystko byłoby spoko, gdyby nie błąd który wyskakuje na starcie, moja wersja windowsa nie może przyjąć 6 bit, mam włożyć 32 bitowa wersję. Nie rozumiem tego, zainstalowałem. 32 bitowa wersję w8.1 z myślą że najpierw muszę wyjść z win7. na Windowsie 8.1 również był ten sam problem, nie mogę zainstalować 64 bitowej wersji. Sformatowalem oba dyski z ponownym użyciem płyty 32 bitowej aby mieć je całkiem czyste. Gdzieś nawet wyczytałem że trzeba sformatować dysk przed instalacją nowej wersji, tak też zrobiłem i nadal nic. Waży z 10 GB i są w nim same sterowniki oraz podstawowe programy. Podobno jest to wina sterowników 32 bit, tylko jnie wiem jak je usunąć, formata próbowałem zrobić (ponownego, już na wersji 8.1), ale nieudolnie. Może ktoś mi pomóc? Wyjaśnić co powinienem zrobić, albo chociaż wskazać przyczynę błędu. Byłbym bardzo wdzięczny, z góry dzięki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xondius 0 Napisano 20 Kwiecień 2015 Temat można zamknąć, udało mi się poprawnie zainstalować wersję 64 bit poprzez instalację w biosie. Jesli ktoś ma podobny problem, przedstawię wam krótką instrukcje. Odpalasz bios i wchodzisz w zakładkę Bootowanie, następnie zmieniasz pierwszy boot (wybaczcie za brak profesjonalnego nazewnictwa) na CD/DVD, bodajże z Hard Dysk. Następnie zapisujesz zmiany i resetujesz kompa, gdy wyskoczy komunikat aby nacisnąć dowolny klawisz, robisz to i odpala Ci się instalator windowsa. Reszta powinna być juz prosta, gdyż musisz poprowadzić instalacje. Może się komuś przydać, gdybym sam to znalazł, pewnie miałbym już dwa dni grani w gta 5 za sobą. Yo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wistler 19 Napisano 21 Kwiecień 2015 Nie widziałem posta, więc nie mogłem pomóc szybciej. Generalnie wkładasz płytę i w BIOS-ie/ekranie wyboru bootowania (klawisze F9, F10, F12 - w zależności od producenta) wybierasz źródło i właśnie napęd optyczny, jeżeli instalujesz z płyty. Jeśli z pendrive'a, postępujesz analogicznie. Przy okazji - instalowałeś ją w trybie GPT czy MBR? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
spiderek19 0 Napisano 8 Czerwiec 2015 Ok. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zizu9 0 Napisano 23 Czerwiec 2016 Nom Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach