Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre

Rekomendowane odpowiedzi

witam otóż mam problem posiadam 16gb ramu 2x8 1600mhz, gdy wkładam obie kości do komputera wyskakuje mi blue screen dotyczący memory, gdy mam tylko 8 gb wszystko działa poprawnie w czym może tkwić problem bo podejrzewam że coś z płytą głowną, dodam że miałem to już raz, więc wysłałem kości na gwarancje wymienili mi na nowe i gdy wmontowałem je do komputera ten sam problem, więc zakładam że to na pewno problem z płytą lub poprostu z ustawieniami w biosie ale sie na tym nie znam. płyta główna MSI z77A-gd55, Ramy Geil EVO Veloce DDR3Dual channel 2x8gb 1600mhz, proszę o pomoc i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Próbowałeś różnych slotów wkładając pamięć, resetowałeś bios albo go aktualizowałeś?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak jeżeli wkładam ta pamieć która jest w komputerze do wszystkich 4 slotów to działa, ale jeżeli dołoże druga pamieć do jakiego kolwiek innego aby było 16gb to juz blue screen, blue screen jest również jeżeli włoże nieużywana pamieć do jakiego kolwiek slota, z tym że niekiedy kiedy włoże 16gb to nie zawsze jest blue screen, przykładowo włożyłem 16gb, komputer o dziwo sie uruchomił pograłem w AC Black Flaga z 3 godziny i nie było żadnego problemu komputer wykrył 16gb, gdy gre wyłączyłem to wyskoczył już błąd i komputer sie zresetował i już sie nie uruchomił do póki jej nie wyciągnąłem, co do biosa to nie resetowałem go ani nie aktualizowałem bo nie wiem jak ??

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gdy włożysz jedną kość nieważne którą to wszystko jest ok? Spróbował bym zaktualizować BIOS to nic trudnego.

Tu masz bios:

http://pl.msi.com/su....html#down-bios

Wrzuć sam plik BIOSu na pena sformatowanego w FAT lub FAT32 i podepnij do USB.

Wejdź do biosu i poszukaj opcji MFlash, wybierz odpowiedniego pena i dalej pójdzie samo.

Przed zaktualizowanie BIOSu przywróć w nim ustawienia domyślne.(Powinieneś znaleźć tą opcje bez problemu.)

Edytowane przez kluzor

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

zaaktualizowałem biosa, włożyłem 16gb ramu, zresetowałem ustawienia biosa, komputer w prawdzie się uruchomił, ale średnio po 10-15 min obsługi, blue screen i reset, i znowu się uruchamia i znowu 10-15 min działania, jeszcze jakieś pomysły ?? :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ciężko tak na odległość stwierdzać cokolwiek. Sprawdź np. u kumpla czy u niego będzie działać bez problemu twoja pamięć. Pozostaje jeszcze ta wspomina przez ciebie płyta główna. Jeśli jest na gwarancji to warto spróbować reklamacji.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sprawdziłem u kumpla wychodzi na to że jedna pamięć jest trzaśnięta, szkoda bo już 3 raz bede reklamować, ale cóż jeśli trzeba wyśle na gwarancje jak wróci to napisze czy wszystko gra :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...