Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
theunderfly

Problem z rozruchem po restarcie biosa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Problem tkwi z rozruchem mojego komputera po próbie oc procka. Kierowałem się poradnikami na yt i nic nie kombinowałem , po podręceniu na 2,8 z 2,3 nie dotykając mnoznika bo był już na maks (7) i zostawiając napięcia w spokoju. Po zapisaniu moich ustawień odpalał się komp bez problemu lecz taktowanie procka wynosiło tyle co wcześniej. Postanowiłem że przywrócenie ustawienia donyslne lecz było napisane coś w stylu ,,optymalizowane,, i wszystko się pozmieniało , napięcie na 1.5V i mnożnik sam z siebię zmieniał się na 6 a zaraz na 7 , temperatura procka zaczęła iść w górę , wyłączylem kompa i wyjąłem baterię biosu. Po próbie uruchomienia komputera na ekranie pojawia się jakis napis plyta glowna czy cos... Bla bla bla i na dole jest rozpiska typu bios - del i tak reszta . Nie mogę uruchomić biosa ani nic , jak by łapał mega laga. Proszę o pomoc.

Pozdrawiam i proszę o szybką odpowiedż.

Tutaj link na yt z moim problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na długo wyjąłeś baterię BIOS-u? Zworkę CMOS przestawiałeś? Jak nie wciskasz del, komp dalej startuje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

nie startuje w tym problem , całą noc bateria bios była wyjęta , i dzisiaj jeszcze raz na jakies 10 min i srubokrętem wyładowałem te 2 piny. Komp stoi co bym nie probował zrobić. Co to zworką CMOS ?

Edytowane przez theunderfly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj roszady z RAM-em - uruchom z jedną kością, inny slot etc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pomaga :/ Możliwe że padła płyta ? Widziałeś filmik na yt?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pomaga :/ Możliwe że padła płyta ? Widziałeś filmik na yt?

Widziałem. Odłącz wszystkie peryferia - dyski, napędy, zostaw tylko klawiaturę i spróbuj odpalić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Probowałem bez karty graficznej ale nie mam zintegrowanej. zaraz sprobuję odłączyc dysk i resztę , chwilka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra jest postęp . komputer wystartował dalej lecz teraz bez dysku nic nie zdziałam dalej. Co mam dalej robic mistrzu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra jest postęp . komputer wystartował dalej lecz teraz bez dysku nic nie zdziałam dalej. Co mam dalej robic mistrzu ?

Podłącz dysk. ;-) Generalnie, najprawdopodobniej, BIOS próbował zbootować z ODD, pendrive'a lub czegoś takiego, dlatego stał. Ustaw teraz w BIOS-ie, żeby startował tylko z HDD, podłącz wszystko i sprawdź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra wszystko działa jak powinno z wyjątkiem mnożnika procka . w CPU-Z sprawdzałem i napięcie spadło do 1.08V tak było z tego co pamiętam lecz mnożnik 6-7 i raz taktowanie procka wynosi 1999.7 MhZ a raz 2.3333 Mhz przez to ze mnoznik się zmienia. Wcześniej było chyba stałe taktowanie. ? Co mam zrobić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Speedstep bodaj - automatyczna zmiana mnożnika w zależności od obciążenia, chodzi o oszczędność prądu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A no rozumiem. Kurde chciałbym podkręcic procka na 2.66 ghz lecz nie zapisują mi się moje zmiany w biosie z tym podkręcaniem proca . Wiesz może dlaczego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj update BIOS-u do najnowszej wersji. Podaj też całą konfigurację sprzętową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor - Core2Quad q8200 2.33Ghz

Ram - 2x2Gb . Jedna kość 667 Mhz druga 800 Mhz

Karta Graficzna - Asus GeForce GTX550 Ti 1 GB ddr5 192bit delikatnie podkręcona

Zasilacz - iBox 400W

Płyta główna - Gigabyte P35-DS4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tym zasilaczu bałbym się trochę podkręcać sprzęt, tym bardziej, że quad bierze dość sporo prądu. ;-) Update BIOS-u robiłeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Właśnie od pół godziny probuje i coś nie tak. zaraz załącze zdjęcia. tongue.png

Edytowane przez theunderfly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z jakiego nośnika korzystasz? Pendrive sformatowany wcześniej? Opisz, co robiłeś po kolei. ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z pendrive kinghston. Nie był chyba formatowany , nie wiem to nie mój , tylko brata. no wpinam pendrive i uruchamiam komputer , klikam ,,end'' . wyskakuje mi ta ramka i najpierw chcę zrobic kopię zapasowoją mojego biosa lecz ani nie mogę zrobic kopii ani go uaktualnic bo wyświetla się komunikat ten co wyżej załączyłem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pendrive musi być sformatowany w Fat32 - znajdź na stronie Ggiabyte'a poradnik, jak przygotować pendrive'a z odpowiednim BIOS-em - nie jest to takie trudne. ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bios mam ze strony gigabyte właśnie. co to jest to fat32 ? xd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie wiesz, co to jest Fat32, to nie zalecam brać Ci się za podkręcanie podzespołów. ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robię to na własne ryzyko , nie masz nic do stracenia w sumie ;p Możesz mnie dalej kierowac co mam robić ? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sformatuj pendrive'a w trybie FAT32, wtedy skopiuj plik BIOS-u na niego, wejdź do BIOS-u i wybierz opcję flashowania BIOS-u -> wtedy wskazujesz pendrive'a i voila. ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...