Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
portos

Problem z dyskiem twardym Pomocy !

Rekomendowane odpowiedzi

problem z dyskiem

dysk twardy to WD Blue WD10EZEX (1TB, 64MB, SATA/600)

Słuchajcie panowie mam taki problem z dyskiem mianowicie

Podczas kopiowania wielgaśnych plików jednoczęściowych na przykład kilkunastu gigabajtowych obrazów iso lub rar Lub dużej ilości danych. Podczas kopiowania praktycznie nie możliwe jest odczytanie czego kol wiek innego z dysku albo to trwa bardzo wolno i długo trzeba czekać. Jaki kol wiek program który chcę uruchomić wgrywa się potwornie długo. Po skończeniu kopiowania wszystko powraca do normy.

Procesor i pamięć 5% mocy procesora zajęte pamięci fizyczne (ram) wolne 6gb a i dodam jeszcze że programy znajdujące się w pamięci które nie dokonują na bieżąco zapisów i odczytów tylko działają z pamięci działają normalnie. Dopiero gdy przyjdzie im zapisać lub odczytać z dysku długo to strasznie trwa.

Nie wiem czy tak ma być, czy mam coś uwalone z dyskiem !

Za wszelką pomoc z góry wielkie dzięki.

Portos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Na początek zainstaluj program Crystal Disk Info lub HD Tune i pokaż zakładkę Halth.wtedy ocenimy stan dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołaczam w załoczniku odczyt właściwości dysku i odczyt S.M.A.R.T wszystko odczytywane w Aida

post-16024-0-35510800-1420354156_thumb.jpg

post-16024-0-44524700-1420354191_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc jeśli chodzi o stan dysku to jest dobry.W programach typu Total Commander również tak długo kopiuje plik,sprawdzałeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wszędzie pod linuksem również jest taki sam efekt. Jak kopiuje coś wielkiego inne operacje wczytaj zapisz trwają okrutnie długo.

nie wiem może jakieś sterowniki do dysku ? Ale jak żyje z takimi się nie spotkałem przynajmniej do twardzieli !

A możesz mi powiedzieć jak u ciebie jest jak kopiujesz coś cholernie wielkiego z partycji C na D to inne operacje z dysku typu wczytaj zapisz normalnie działają?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

140x 05, nieciekawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk wygląda na ok. Patrzymy na kolumne " Dane". Jaki masz kontroler na płycie? Wykrywany jest jako SCSI, czy czasem nie jest jakoś w trybie RAID (choć nie ma utworzonej żadnej macierzy)? Zainstaluj najnosze stery od producenta chipsetu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...