Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
heybe

Dysk przenośny pod USB 3.0 problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Około miesiąca temu złożyłem sobię nową maszynkę do pracy. Wszystko śmiga ładnie pięknie, prócz przenośnego dysku twardego podłaczonego pod USB 3.0.

Objawy:

Podłączając dysk Seagate Expansion 500GB z interfejsem 3.0 pod USB 3.0 w kompie z tyłu na płycie głównej czy też na złączu w obudowie problem jest ten sam, mianowicie losowo system rozłącza dysk i podłącza go po chwili ponownie. Niezależnie od pracy dysku, czy kopiuje pliki czy też po prostu jest nie używany, zawsze prędzej czy później rozłączenie następuje.

Co zrobiłem:

Miałem win 7 64 - zainstalowałem wszystkie stery pod usb3 z płyty dostarczonej przez producenta płyty głównej, wyłączałem oszczędzanie energii na portach USB, zaktualizowałem system, odinstalowałem sterowniki od USB - zainstalowałem nowe, pobrane z internetu - Problem nie ustępował

Zainstalowałem win 8.1 64 - Tutaj sterowniki są władowane w system i nic dodatkowo doinstalować nie mogę, tak samo wyłączałem oszczędzanie energii na portach i nadal to samo - dysk jest rozłączany.

Próbowałem innego dysku z tym samym interfejsem 3.0 podłaczając go pod USB 3.0 - problem ten sam.

Na USB 2.0 dyski działają prawidłowo.

Teraz trochę dziwnych dostrzeżeń z mojej strony: W Aida64 przy informacjach o tym dysku można zauważyć, że predkość interfejsu dysku jest 3.0 natomiast prędkość aktualna to 2.0.

post-15929-0-76441600-1418236731_thumb.jpg

Myślałem, że to może za słaby zasilacz ale po obliczeniach wyszło mi iż komputer w stresie ma zapotrzebowanie na około 316W - zasilacz mam 450W.

Dorzucam całą specyfikację komputera w pliku txt.

P.S Mam pamięć obsługującą prędkość szyny 1600 MHz, w biosie też mam tak ustawione, natomiast znów w AIDA64 pokazuje mi iż prędkość jest 1333MHz.

New Text Document.txt

Z góry dzięki za odpowiedź co zrobić z tym portem usb.

Pozdrawiam Heybe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, ustawienia w BIOS-ie? Dysk na innym komputerze działa normalnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk działa normalnie na innych kompach, poza tym sprawdzalem inny dysk i tez przerywa... Co chcesz z biosa to zrobie screena

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że może to być kwestia ustawień USB 3.0/sterowników USB 3.0. Najpierw spróbowałbym znaleźć na stronie producenta najnowsze sterowniki oraz zaktualizować BIOS do najnowszej wersji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...