Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
comoron

PCI-E 3.0 a procesor

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie dotyczące właśnie złącza pci-e, posiadam płytę główną GA-Z68P-DS3 i posiadam procesor intel i5 2500k, będę prawdopodobnie zmieniał kartę graficzną na GeForce GTX 760. I zastanawiam się czy moje aktualne podzespoły nie będą ograniczać nowej kary graficznej, bo doczytałem dziwnych rzeczy ale wolałbym się od was dowiedzieć co wy o tym sądzicie :) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie powinno być problemów - płyta i procesor obsługują PCIe 3.0.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o procesor to nie.Wydajność może być nieco mniejsza jeśli masz bez OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę odświeżę temat i zadam pytanie na co w sumie zwrócić uwagę przy wyborze karty graficznej do moich podzespołów o których napisałem wyżej. Bo w sumie dalej się zastanawiam nad spadkiem wydajności przy kartach gtx 760 OC czy r9 285 ( choć ta jest wydajniejsza ), niby mój procesor odbiera standard PCIe 2.0 a tutaj karty mają 3.0 z tą wyższą przepustowością. Ktoś mi tam powiedział, że te karty nie wykorzystują w pełni tej przepustowości i nie mam co się martwić to prawda ? no i jak z tą wydajnością przy tych kartach ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta 760-tka będzie dobrym wyborem. W razie chęci/potrzeby, będziesz mógł dodatkowo podkręcić trochę procesor i sprawdzić różnice w poszczególnych tytułach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A byś mi mógł wyjaśnić czemu akurat taką kartę wybrałeś ? Staram się ogarnąć ten temat i problem a na necie nic o tym nie wspominają, albo skąd informacje czerpać na ten temat :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...