Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
alia

Problemy z ładowaniem baterii

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem kompletnym komputerowym laikiem, mam do Was pytanie. Posiadam asusa 1215N. Jakiś czas temu wymieniałam gniazdo ładowania. Po około 4 miesiącach od wymiany komputer przestał znów działać-działał tylko na baterii. Oddałam go do tego samego serwisu, ponieważ podejrzewałam że wstawiono wadliwe gniazdo, jednak pracownik poinformował mnie że coś się ułamało w środku i muszę za wymianę znów zapłacić. Jednak po naprawie pojawił się inny problem-po podłączeniu komputera nie ładuje się bateria. Gdy klikam na ikonkę ładowania jest napisane "pozostało 0%, podłączono, ładuje"-i to się nie zmienia. Gdy zadzwoniłam do serwisu, powiedzieli mi że to nie jest ich wina że prawdopodobnie żywotność baterii się wyczerpała, ponieważ mają one zaprogramowane ileś tam cykli ładowania. Laptop będzie miał w listopadzie już 3 lata. Jednak dziwne jest to że bateria nie ładuje się po powrocie z ich serwisu... czy mogę jakoś walczyć o to by naprawili to bezpłatnie, czy ich tłumaczenie jest prawdziwe i może to nie być ich winą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koniecznie zmień serwis może w http://www.integratedsolutions.pl/pl/ ? Być może laptop ma jakąś wadę fabryczną? Jeśli tak potrzebna jest Ci diagnoza oficjalne potwierdzenie i wysyłaj z powrotem tam gdzie kupiłeś żądając zwrotu :) Walczyć możesz a nawet powinieneś zawsze, są serwisem więc jeśli wzięli kasę i nie zrobili masz prawo żądać zwrotu kasy to logiczne, tylko działaj spokojnie bez emocji i wszystko dokumentuj - koniecznie !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli serwis wymienił Ci raz gniazdo zasilania, a problem powrócił po 4 miesiącach, tzn. ze był to słaby serwis. Gwarancję powinni udzielić na co najmniej 6 miesięcy.

Mogli coś spartolić w układzie zasilania przy wymianie gniazda zasilania. Obstawiałbym jednak, że to bateria jest po prostu zużyta. Uruchom program HW Monitor, Battery Mon lub podobne i sprawdź stan zużycia baterii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź też czy przypadkiem któreś z zamykań od baterii nie jest otwarte. Niektóre komputery to wykrywają i nie naładują do puki nie zamkniesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...