Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
xlkey

Problem z internetem/laptopem/kartą sieciową. Tylko Górale wiedzą!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Laptop: ASUS 5750G

Karta sieciowa: Atheros AR9285 (4 dni temu wymieniłem na nową)

Internet: UPC 20mb , połączenie Wi-Fi

Router: D-LINK GO-RT-N150

Przechodzą istną batalię z komputerem. Na początku nie działała karta sieciowa, potem internet "gasł" po 5-10 minutach, później ponownie internetu nie łapał.

Teraz jest kolejny problem: internet rozłącza się samoczynnie co parę minut na parę sekund po czym sam się ponownie łączy. Zazwyczaj. Jeśli się nie połączy ponownie to pomimo tego, że widzę sieć - System Windows nie może nawiązać połączenia.

Ciekawa sprawa - gdy mam zainstalowany Kaspersky, w ogóle nie chce się łączyć z internetem. Bez antywirusa niby się łączył, ale rozłączał co chwila. Gdy odpalam w cmd ping i witrynę to po prostu co jakiś czas zamiast pingować wyskakuje linijka "upłynął limit czasu żądania" kilkukrotnie po czym dalej wysyła pakiety.

ADWCleaner czy CCleaner używałem na bieżąco. Programem SlimDrivers aktualizowałem sterowniki do karty sieciowej, ale wtedy internetu w ogóle nie było, więc przywróciłem te stary. Laptop 4 dni temu był formatowany (przez to, że internet mnei rozłączał po parunastu minutach, permamentnie). Oddałem go wtedy do komputerowego - wymienili kartę sieciową co zamieniło jeden problem na drugi.

W sieci mam 7-8 innych urządzeń (laptopy, telefony, tablet) - na każdym z nich działa bez zarzutu.

Jakieś rady?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Czy możesz potwierdzić model swojego notebooka? model 5750G pochodzi od firmy Acer a nie ASUS, ASUS ma X550C X750C i tym podobne. Często problemy z WiFi były rozwiązywane aktualizacją BIOSu. Wystarczy wejść na strone firmy ASUS http://www.asus.com/pl/support

Wpisać model swojego sprzętu, otworzy się strona produktu, należy wybrać sterowniki i oprogramowanie, BIOS, pobrać najnowszy BIOS rozpakować i umieścić w łatwo dostępnej lokalizacji. Następnie wejść do BIOSu komputera, uruchomić funkcje EZ Flash, wskazać plik z BIOSem i zatwierdzić aktualizację. Proszę wykonać aktualizację na laptopie z podłączonym zasilaniem i baterią.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...