Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
marcin193

Czy płyta główna i grafika mogły się uszkodzić?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Panowie mam do was takie pytanie otóż składałem kompa i wszystko było by ok jednak karta graficzna (radeon r7 260x oc) pech chciał że wyśliznęła mi się z ręki i spadła mi z wysokości 15 20 cm na płytę główną żeby było jeszcze bardziej atrakcyjniej to w miejsce gdzie jest najwięcej elektroniki wlutowanej. Mało tego spadając uderzyła dolną ostrą częścią metalowej zaślepki w tą właśnie elektronikę na płycie.

Moje pytanie jest takie czy mogła się uszkodzić od tego płyta główna? i czy karta graficzna również mogła w jakiś tam sposób ulec uszkodzeniu?

Dodam jeszcze że kiedy wszystko poskładałem do kupy kom odpalił i chodzi w biosie wszystkie podzespoły wykrywa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba sam sobie odpowiedziałeś, jeśli nie widać uszkodzeń na płycie lub karcie i nie ma problemów z stabilnością, to nie ma co się przejmować.

Możesz ewentualnie sprawdzić stabilność programami np. OCCT.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jest jakiś sposób na sprawdzenie czy płyta jaką mi dali w sklepie jest fabrycznie nowa a nie po zwrocie lub serwisie? tak teraz dokładnie jej się przyjrzałem i zobaczyłem ryski delikatne na jednym z tych małych układów kwadratowych z których wokoło wychodzą nużki i czy takie ryski delikatne na takim układzie mogą wpływać na sprawne działanie płyty? Napewno to nie przez kartę bo karta spadła w innym miejscu zupełnie.

Podejżewam że płyta już była kiedyś używana zwrócona lub serwisowana i oddana z powrotem do zakupu. A ja poprostu miałem pecha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Kluzor kamień z serca mi spadł Pozdrawiam

Temacik do zamknięcia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...