Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
neo996

Nowy Komputer za 1800zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Panowie zwracam się do was z małą prośbą ponieważ mój brat chciał komputer taki bardziej do ogulnego zastosowania trochu gier po trochu internetu filmów i muzyki czasami coś przekonwertować z cyfrówki. Mniej więcej się orientuje w tym temacie ale jednak chciałem się jeszcze upewnić czy wszystko dobrałem jak należy. Gównie chodzi o współprace tych elementów ze sobą po poskładaniu ich w jedną całość. Chodzi o to żeby komp nie miał niekontrolowanych zwisów z powodu źle dobranej nie współpracującego z innymi podzespołami podzespołu. Jednym słowem czy to wszystko w kupie będzie stabilnie ze sobą pracować pamięci płyta karta grafiki procesor.

Acha jeszcze ze względu że komp będzie szedł na raty w agito.pl są tam fajne raty w payu więc nie interesują mnie inne sklepy wszystko składałem w oparciu o ten sklep jak macie jakieś zastrzeżenia to mówcie ale żeby było to w agito.pl

cena zestawu nie więcej niż 1800zl.

Jeśli chodzi o zasiłkę to wiem że jest dużo na wyrost ale to świadomie. Jeśli chciał by w niedalekiej przyszłości dokupić sobie lepszego procka i grafikę oraz pamięć a na pewno tak będzie chciałem żeby nie musiał się martwic zasiłką. Płytę również wybierałem pod kierunkiem ewentualnego późniejszego ulepszenia.

Intel Pentium G3420 3.2GHz BOX

Asrock H81M

Crucial Ballistix Sport DDR3 8GB 1600MHz CL9 BOX

Gigabyte Radeon R7 260X OC 1GB DDR5 PCI-E BOX

WD Blue WD10EZEX (1TB, 64MB, SATA/600)

Lite-On iHAS122-04 czarny OEM

Corsair VS 650W

Zalman Z3 Plus czarna

Za pomoc z góry wielkie dzięki !!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw OK, zasilacz 650W bierze się raczej do SLI lub bardzo prądożernego zestawu. Moim zdaniem 500-550W to i tak duża moc nawet jak myślisz o modernizacji w przyszłości.

Edytowane przez kluzor
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw OK, zasilacz 650W bierze się raczej do SLI lub bardzo prądożernego zestawu. Moim zdaniem 500-550W to i tak duża moc nawet jak myślisz o modernizacji w przyszłości.

Dzięki Kluzor Wiem że zasilacz jest mocny dużo mocniejszy niż potrzeba ale tak jakoś lepiej się czuję wiedząc że będę miał tych wacików zawsze pod dostatkiem. Chodzi mi bardziej czy nie zaszkodzi to innym podzespołom jeśli zasilacz będzie za mocny ?A takie jeszcze pytanie mam do ciebie chodzi mi o kość pamięci bo tam podałem 8gb w jednej kości bo miałem mieć windowsa 7 64bit no niestety na chwile obecną przez jakiś czas będę musiał zainstalować 32 bitówkę w takiej sytuacji zmienić kości na dwa x po 4 gb czy można zostawić tą jedną 8gb kość? Pamięci te same o tych samych opóźnieniach tej samej marki i tym samym taktowaniu tyle że tylko 2x4gb?Pozdrawiam!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli zasilacz będzie mocny to nie zaszkodzi. Ogólnie lepiej 2x4GB żeby w dual channel pracowały, a czy pod 32 czy pod 64 bity to bez różnicy. W 32 bitowej wersji systemu ponad połowa pamięci ram i tak będzie niedostępna. System widzi tylko ok. 3,25GB. A i twój procesor obsługuje tylko pamięci 1333Mhz więc nie zdziw się jeśli tyle właśnie zobaczysz. Warto i tak kupić 1600Mhz jeśli myślisz o rozbudowie.

Edytowane przez kluzor
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli zasilacz będzie mocny to nie zaszkodzi. Ogólnie lepiej 2x4GB żeby w dual channel pracowały, a czy pod 32 czy pod 64 bity to bez różnicy. W 32 bitowej wersji systemu ponad połowa pamięci ram i tak będzie niedostępna. System widzi tylko ok. 3,25GB. A i twój procesor obsługuje tylko pamięci 1333Mhz więc nie zdziw się jeśli tyle właśnie zobaczysz. Warto i tak kupić 1600Mhz jeśli myślisz o rozbudowie.

Kluzor dobrze żeś wspomniał o tym że procek zobaczy tylko 1333mhz bo o tym nie wiedziałem a to bardzo ważna informacja wręcz bezcenna. Pamięci wezmę jak mówisz 2x4gb masz rację będzie lepiej. A zasilacz woziłem taki bo do kwoty jaką miałem przeznaczoną na kompa zostało mi jeszcze 30 zł bo miałem 550w brać nie wiedziałem gdzie je władować władowałem w zasilacz. Fajnie to taki zestaw zamawiam ! Jeszcze raz dzięki ci Wielkie dzięki za pomoc i Pozdrawiam !!!Temat do zamknięcia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma za co.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro istnieje już taki wątek to nie będę tworzyła nowego. Szukam czegoś w podobnej cenie - kompletny zestaw. Dodam jeszcze, że mam monitor, klawiaturę i myszkę.... Szukałam na Allegro ale gdzieś na forum zarekomendowali mi takiego Dell http://www.skapiec.pl/site/cat/51/comp/9138975 - co powiecie o tym sprzęcie? Warto w niego inwestować?

Czy ten procek i3 nie jest trochę za mały?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy procesor AMD Cię interesuje :

-Procesor AMD X6 FX-6300 BOX 32nm 3x2MB L2/8MB L3 3.5GHz S-AM3+ FD6300WMHKBOX – 382,00

-Płyta główna Asus A88XM-PLUS A88X (PCX/DZWGLAN/SATA3/USB3/RAID/DDR3/CROSSFIRE) – 245,00

-Karta graficzna Asus Radeon R9 270 OC 2GB DDR5 (256BIT) PCI-E 2DVI/HDMI/DP BOX (R9270-DC2OC-2GD5) – 665,00

-Pamięć Team Group Vulcan Gold - DDR3-1600 CL9 - 8 GB (2x4GB) TLYD38G1600HC9DC01 – 260,00

-Zasilacz Corsair VS 450W ATX 120mm wentylator, EU version CP-9020049-EU – 145,00

- LG GH24NSB0 RBBB black bulk SATA GH24NSB0RBBB – 59,00

-Obudowa Zalman T4 - USB 3.0 – 89,00

Razem : 1845,00 zł

Jaki masz monitor ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...