Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Xx_Blazej_xX

Przegrzewanie się procesora

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W związku z tym iż lubię pograć w nowo wychodzące gierki takie jak BF3, BF4 uznałem, że zmienię kartę graficzną i co za tym idzie zasilacz.

Dotychczas grałem na tym sprzęcie:

CPU: Intel Core 2 Quad Q8400

GPU: NVIDIA Quadro FX 1800

RAM: 6GB (nie znam producenta)

Zasilacz: UNNAMED

Kupiłem kartę graficzną "N570GTX Twin Frozr III 1280MB GDDR5 Power Edition/OC". Oraz zasilacz "Modecom Carbon 620W".

Przeprowadziłem formatowanie komputera oraz zainstalowałem aktualne sterowniki do karty graficznej (Stery płyty głównej zainstalował bodajże "update" Windowsa 7).

Następnie zabrałem się do ściągania gier. Po zainstalowaniu i po kilku-kilkunastominutowej rozgrywce komputer mi się wyłączył. Zaznaczam, że grałem na rozdzielczości 1920 x 1080 i średnich detalach.

Poszukałem programu do sprawdzenia temperatury podzespołów komputera okazało się, że to nie wina karty bo temperatura GPU oscylowała 60stopni w stresie, natomiast CPU około 70-80 stopni. Byłem wymienić pastę termo przewodzącą na procesorze, ale to nic nie dało, problem nadal istnieje.

I tutaj moje pytanie czym jest spowodowane wyłączanie się komputera?

Czy to od temperatury CPU czy może od zasilacza? A może to jakoś karta wpływa na procesor, możliwe że jest wadliwa bo kupiłem używaną, ale na gwarancji.

Liczę na waszą pomoc pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W miarę łatwo jest znaleźć przyczynę tego problemu:

1) Sprawdź, czy procesor działa stabilnie przy maksymalnym obciążeniu - ściągnij któryś z programów do wygrzewania procesora (LinX, OCCT lub Prime95) i pokatuj procesor przez około godzinę - jeśli będzie stabilnie to prawdopodobnie nie jest to wina procesora

2) Sprawdź to samo, ale tym razem z kartą graficzną - pobierz program Furmark i pokatuj kartę przez godzinę.

3) Jeśli zarówno karta i jak procesor potrafia działać stabilnie samodzielnie, to kolejnym krokiem bedzie jednoczesne uruchomieniue obu tych programów. Jeśli wówczas komputer się zawiesi to prawdopodobnie winny jest zasilacz (na 80-90%).

Sprawdź to i napisz tu później co wyszło ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...