Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
kauczuk14

CMOS Checksum Error

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem nowy na tym forum więc jeśli zły dział to przepraszam. ale mam taki o to problem:gdy włączam komputer pojawia mi się tablica najpierw ULTraDurable(niestety nie mam jej screena) a potem taki oto komunikat jak na screenie poniżej. Gdy nie nacisnę F1 komputer wyłączy się i włączy sam od nowa. Jestem zielony kompletnie więc chciałbym żeby ktoś mi wyjaśnił co trzeba zrobić tak najprościej:) dsc011887or90.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powodem pojawienia się tego komunikatu jest to, że płyta główna nie była w stanie uruchomić się z obecnymi ustawieniami BIOSu. Najlepiej będzie jeśli wybierzesz załadowanie domyślnych ustawień (opcja "Default").

Jeśli w przyszłości problem będzie się ponawiał (pomimo załadowania ustawień domyślnych), może to oznaczać problemy natury sprzętowej (np. zepsuta pamięć RAM).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nierstety nic nie pomogło. Na pewno nie jest to wina sprzętu ponieważ gdzie indziej komputer był właczany(poza moim domem) i tam wszystko działało(nawet w 2 takich miejscach) problem ten jest tylko u mnie w domu,wiec mo9że to wina jakiegoś urządzenia albo kabla?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...