Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Qawas12

Proszę o pomoc w podkręcaniu procka.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od dłuższego chciałbym zwiększyć wydajność mojego PC proszę o pomoc w podkręcaniu mojego procesora i czy ktoś może wie jaka jest granica overclockingu?

ASRock AM2NF3-VSTA

AMD Athlon 64 X2 5200+

3GB RAM

ATi Radeon HD4650 1GB

Zasilacz Win Power 450w

Edytowane przez Qawas12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) słaby, kiepskiej jakości zasiacz może w przyszłości powodować problemy ze stabilnością sprzętu

2) podkręcanie odbywa się poprzez zwiększenie taktowania szyny HTT. Standardowe taktowanie wynosi 200 MHz, zatem podnosząc je do 220 MHz o 10% wzrośnie taktowanie procesora, ramu i szyny HT (Hyper Transport).

3) http://pccentre.pl/article/show/Podkrecanie_platformy_AMD_K8/id=17094 tutaj masz opisane, co jak działa i na co zwracać uwagę przy podkręcaniu. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało mi się podkręcić do 2,9GHz ale na 3,00GHz kiedy komputer jest w "stresie" wywala blue screena,o co chodzi?

Edytowane przez Qawas12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przyczyn może być kilka:

1) procesor się przegrzewa - trzeba sprawdzić programem coretemp, czy temperatura rdzeni nie przekracza 65*C

2) zbyt wysokie taktowanie pamięci RAM powoduje niestabilność - trzeba obniżyć dzielnik pamięci i sprawdzić, czy to pomaga

3) zbyt duże taktowanie szyny Hyper-Transport - obniżyć jej mnożnik do x3

4) płyta już wymięka (ale prawdę powiedziawszy wydaje mi się, że jeszcze trochę powinna uciągnąć)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaką pamięć RAM posiadasz? czy możesz w programie CPUz sprawdzić, jakie jest jej obecne taktowanie?

obniż też mniżnik szyny Hyper-Transport do x3 (600 MHz na domyślnym taktowaniu HTT).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam DDR2, DRAM Frequency wynosi 291.2MHz

Edytowane przez Qawas12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, ale czy są to pamięci 667 MHz czy 533? (musisz sprawdzić w CPUz albo na naklejce na pamięciach).

Taktowanie 291,2 MHz to taktowanie rzeczywiste, natomiast żeby otrzymać wartość efektywną trzeba je jeszcze przemnożyć x2, zatem 582,4 MHz. Jeśli masz pamięci 667 MHz, to pracują one ciągle poniżej swojego nominalnego taktowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...