MisieQ 0 Napisano 10 Luty 2013 (edytowane) Witajcie Mam do was gorącoą prośbe o pomoc z modernizacją mojego poczciwego blaszaka ;P na modernizacje mam do wydania maksymalnie 1500zł. Mój "sprzęt": Proc: AMD Phenom II X4 955 Black Edit /3.2GHz, 125W, AM3, BOX, rev. C3/ @ 4.0 GHz Chłodzenie Proc: Zalman CNPS10X Flex + SilentiumPC Zephyr 120 Płyta: AsRock M3A770DE /AMD 770, DDR3 1333/ Ram: 2x GoodRam 2GB 1333MHz CL9 Grafika: Sapphire Radeon HD5850 1024MB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/DP Twardy: Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 500W Obudowa: Tacens Prior Co można tutaj zmodernizować żeby komputer dostał kopa Edytowane 10 Luty 2013 przez MisieQ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sticky 17 Napisano 10 Luty 2013 Płyta pod 1155, i5 3570k, ram 8 GB i może na jakiś SSD by wystarczyło. Potem podam Ci jakieś konkretne części. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MisieQ 0 Napisano 11 Luty 2013 Sticky, Intel to nie firma dla mnie, wcześniejsze 3 komputery był na intelu i praktycznie albo spalał się procesor albo chipset płyty głownej ;P dlatego mam lekki uraz do Intela choć kto wie może teraz się coś zmieniło Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
siwyAK 12 Napisano 11 Luty 2013 Jeśli chcesz wymienić na coś lepszego to niestety zostaje tylko Intel. Nowe procesory modułowe od AMD niestety nie spełniły oczekiwań i tylko w bardzo wąskich zastosowaniach potrafią w ogóle powalczyć z Sandy i Ivy Bridge od Intela. Najbardziej tragiczne byłoby dla Ciebie wymienienie Twojego Phenoma na FX-a, by zobaczyć, że ten drugi jest wolniejszy i pobiera więcej prądu (pojedynczy wątek słabszy). Obecnie nawet jak ktoś już bardzo Intela nie lubi to raczej musi spoglądać w jego stronę, bo od AMD dobrego procesora nie ma. Z kartami to inna sprawa, bo tutaj jednak Radeony są bardzo fajne i przyjemne (natestowałem się ich trochę w końcu). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Deathcoil 0 Napisano 11 Luty 2013 Zgadza się, to nie są już czasy Athlonów XP/64/X2 kiedy można było kupić procesor od AMD w znacznie niższej cenie i w żadnym stopniu nie ustępujący Intelowskim odpowiednikom Swoją drogą to nigdy mi się nie przydarzył problem z procesorem (bez względu na firmę), a trochę tych zestawów było. Jedynie raz spaliła się sekcja zasilania na płycie od MSI Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sticky 17 Napisano 11 Luty 2013 MOBO - http://www.morele.ne...77-pro3-464641/ CPU - http://www.morele.ne...i53570k-473467/ RAM - http://www.morele.ne...1s00ceu-472804/ Sprzedasz stare CPU, MOBO i RAM i będziesz miał jeszcze na SSD np. http://www.morele.ne...37a-60g-506147/ i postawisz na nim system. Jeżeli nie chcesz Intela, to równie dobrze możesz w ogóle nie przeprowadzać upgrade'u sprzętu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
siwyAK 12 Napisano 11 Luty 2013 Zgadza się, to nie są już czasy Athlonów XP/64/X2 kiedy można było kupić procesor od AMD w znacznie niższej cenie i w żadnym stopniu nie ustępujący Intelowskim odpowiednikom Swoją drogą to nigdy mi się nie przydarzył problem z procesorem (bez względu na firmę), a trochę tych zestawów było. Jedynie raz spaliła się sekcja zasilania na płycie od MSI Ja kiedyś Athlona 64 X2 uwaliłem, podobnie P4 odpłynął. Ale to przez jakiś badziewny zasilacz i niestabilne zasilanie. Cóż, zdarza się. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gi3r3k 0 Napisano 14 Luty 2013 (edytowane) Panowie, na początku przydałoby się zapytać, czy autor tematu zamierza podkręcać Domyślam się, że raczej nie, dlatego sugerowałbym oszczędności i kupno zablokowanego Core i5. Moim zdaniem nie jest konieczna zmiana RAMu, przynajmniej nie od razu, bo 8 GB faktycznie zaczyna się sprzedawać. Moja propozycja: Core i5 3470 - 699 zł ASRock Z77 Pro3 - 324 zł (równoważna, ale ciut lepsza do 3570K to MSI Z77A-G43) SSD Plextor 128 GB M5S - 399 zł Razem - 1422 zł (morele.net) Po sprzedaży płyty i procesora dokup jedną kość 4 GB (1333 MHz CL9 lub 1600 MHz CL11), dołóż do dwóch obecnych i będziesz miał asynchroniczny dual, minimalnie mniej wydajny niż zwykły. Spróbuj potem ustawić pamięci w biosie na 1600 MHz CL9, powinny działać na takim ustawieniu przy napięciu ok. 1,6-1,65V. Jeszcze co do karty - obecnie chyba jednak warto ją zostawić, sprzedasz ją za ok. 400 zł, a za np. 650 zł kupisz HD 7850 1 GB, która jest wydajniejsza o 20%. Jeśli już zmieniać, to na HD 7870 (zwykła lub Tahiti LE) albo GTX 660, za które trzeba by jednak zapłacić ponad 780 zł. Edytowane 14 Luty 2013 przez Gi3r3k Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Deathcoil 0 Napisano 14 Luty 2013 Nie wiem na jakiej podstawie się domyślasz, że w grę nie wchodzi OC skoro autor tematu ma obecny procesor podkręcony do 4.0GHz. Ja uważam, że skoro nie ruszamy karty grafiki to lepiej dołożyć te 100-150pln do i5 3570k i mieć przyszłościowy procek z zapasem mocy Każdy ma jakiś swój przelicznik i kalkuluje inaczej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gi3r3k 0 Napisano 14 Luty 2013 Nie wiem na jakiej podstawie się domyślasz, że w grę nie wchodzi OC skoro autor tematu ma obecny procesor podkręcony do 4.0GHz. Ja uważam, że skoro nie ruszamy karty grafiki to lepiej dołożyć te 100-150pln do i5 3570k i mieć przyszłościowy procek z zapasem mocy Każdy ma jakiś swój przelicznik i kalkuluje inaczej. Dzięki za uwagę, faktycznie nie zauważyłem OC obecnego procka. Czyli faktycznie można zrobić też tak, żeby kupić 3570K + Z77A-G43, a po sprzedaży obecnych gratów wyłożyć kasę na Plextora i 4GB RAM. Jednak wbrew pozorom "przelicznik" między 3470 a 3570K jest taki sam - przy maksymalnym OC (3,8 GHz vs. 4,6-4,7 GHz) zyskujemy ~20% wydajności, czyli to przekłada się na... ~140 zł dopłaty względem 3470. W każdym razie wyłożyliśmy autorowi tematu różne możliwości i jest już na podstawie czego podjąć decyzję. Kasa jak widać znajdzie się na 3570K, więc jeśli sprzęt ma żyć długo i szczęśliwie z coraz nowszymi kartami graficznymi, to będzie dobry wybór. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MisieQ 0 Napisano 14 Luty 2013 Dziękuje za pomoc ;] teraz tylko złożyć zamówienie na esc.pl i zobaczymy efekty ;d Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Deathcoil 0 Napisano 14 Luty 2013 Jak już poskładasz to koniecznie się pochwal Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach