Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Kali6993

Router TP-LINK TL-WR841N

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zmieniłem dziś internet z nerwostrady na internet radiowy. Dzielę go z moją siostrą za pomocą TP-LINK TL-WR841N. Prędkość internetu to 12 mb. Mój problem polega na tym, że gdy siostra robi coś na swoim komputerze ja grając na swoim nie mogę nic zrobić. Dużo gram przez sieć i często pojawia mi się ping 500... Inni gracze powinni mnie zrozumieć i wiedzą, że nie da się wtedy grać. I o to pojawia się moje pytanie... Czy z tym routerem jest możliwość podzielenia tak sygnału aby siostra w swoim pc dostawała trochę "mniej" internetu ode mnie i jeżeli tak to jak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bandwidth control jest w org. sofcie. Daj zrzuty. Pytanie jeszcze takie - jaka jest wersja softu i wersja samego routera? Znajdziesz ją w zakładce status

Co do drugiego rozwiązania to zapewne nie będzie ono konieczne. Ponadto wymaga przynajmniej nieco wiedzy o linuxie, itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi Ci o to ?

Firmware Version:

3.13.18 Build 120522 Rel.31564n Hardware Version:

WR841N v8 00000000

I jakie zrzuty mam jeszcze podać oryginalnego softu? Tzn. z płytki ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok udało mi się tego dokonać. Nie jest to wcale takie trudne. Jakby ktoś chciał wiedzieć to robimy tak:

Bandwidth Control > Rule List > Add New.

w pierwszym polu piszemy IP Lan (znajduję się w Status)

Port Range zostawiamy puste

Protocol: all

Egress to jest wysył. Musimy ustawić tak aby było wielokrotnościa 128, np. 256, 512

Ingress to pobieranie. Ustawia się tak samo jak Engress...

Zapisujemy i zaznaczamy ptaszkiem enable :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz pamiętać, o tym, że adres IP komputera nie może się zmienić. W przeciwnym wypadku regułka nie będzie działać.

Żeby temu zapobiec należy dodać rezerwację adresu w ustawieniach DHCP (na podstawie adresu MAC).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...