Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
kuba796

Problem z kartą gf 8600gt i zasilacz fortron

Rekomendowane odpowiedzi

Od pewnego czasu mam problem z moim komputerem. Wszystko zaczęło się od pierwszej karty graficznej, która zaczęła sypać artefaktami. Był to GF 7300gt 256mb ddr2. W niedalekim sklepie z częściami kupiłem 8600gt 512 ddr3 i zapewniano mnie że karta jest 100% sprawna i nic się z nią nie działo. Zaryzykowałem i kupiłem. Karta znalazła się w moim blaszaku i zacząłem testować i nawet byłem zadowolony z zakupu.

Niestety odpalając wieczorem tego samego dnia monitor ani drgnął. Beeper wydawał 1 długi i 2 krótkie.

Komputer1:

Płyta: ga m56s s3 rev 1.0

Procesor: amd athlon 64 3500+ 2200MHz

RAM: 2x512mb ddr2 patriot

Dysk SATA 160GB 7200rpm samsung

Zasilacz Tracer4life 400W

Na szczęście miałem drugi komputer z którego właśnie korzystam.

Komputer2

Płyta: Ga vm900m

Procesor: Intel Pentium D 820 2,8GHz

RAM 1GB ddr2 samsung

Dysk SATA 250GB samsung

Zasilacz: Powerfox 400W

Na komputerze nr1 spróbowałem wsadzić tą starą kartę 7300gt. O dziwo komputer odpalił normalnie i odpala za każdym razem z tą kartą, lecz na ekranie mam pełno kolorowych pasków itp. Próbowałem wszystkiego: wyciągnąć jedną kość ramu, podpiąć kość ramu pod każdy slot, również przełożyłem ram z tego drugiego komputera i dalej to samo. Przełożyłem zasilacz z tego drugiego, ale dalej to samo. Resetowałem BIOS i dalej ten gf 8600gt nie działa.

Nic. Wszystkie części wróciły na swoje miejsce, ale kartę 8600gt przełożyłem do komputera nr2 i tam tam karta działa normalnie. Na komputerze nr1 działa tylko 7300gt, a na drugim obydwie karty.

Wszyscy doradzali mi zakupienie normalnego zasilacza. Kupiłem nowego Fortrona 350W, z myślą, że może w końcu komputer1 ruszy z kartą 8600gt, ale i przy fortronie jest to samo, czyli czarny ekran i beeper wydaje 1długi i 2 krótkie sygnały dźwiękowe.

Wiecie może co z tym zrobić? Może ten zasilacz tracer narobił mi zamieszania tuż po włożeniu 8600gt? Dziwnie tylko, że ta stara karta działa. A może coś z kartą nie tak i sprzedawca nie był szczery? Tylko czemu ta karta działa bezproblemowo na drugim komputerze?

Macie może jakieś pomysły co do tego problemu?

P.S W kwestii Fortrona. Zasilacz jest wyposażony tylko w jednego molexa. Jest to moja wina, bo nie zauważyłem, że aukcje sprzedającego nieco się różniły. Kierowałem się tą samą nazwą aukcji myśląc, że jest to ta sama. Jak przeglądałem wcześniej czytałem opis fortorna gdzie wtyczki sata były rozłączne molexami. Jak kupowałem załączyłem aukcje, gdzie zasilacz miał tylko 1 molexa i 4 nierozłączne sata. Mam 2 wnetylatory na molexy(z tyłu mały 80mmx80mm wyciągający i z przodu wielki wdmuchujący 120mmx120mm). Chciałem dołożyć jeszcze 120x120 z boku, bo mam miejsce na takowy, a karta ma chłodzenie pasywne i na pewno by się przydał. Do tego nagrywarka też potrzebuje wejście na molexa. Ja mam 1 molex, ale za to 3 bezużyteczne saty, przez moją głupotę i pośpiech. Czy da się z nich zrobić jakiś pożytek? Widziałem rozdzielacz molex>3molex. Jeżeli bym taki zastosował to mogę bezpiecznie podpiąć pod nie te wentylatory i nagrywarkę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...