Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Bartek00

Czy ten zestaw komputerowy jest dobry do gier ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy taki zestaw komputerowy jest dobry do gier ?

Procesor: Intel Core i5-2400 3,1 GHz 6MB cashe s. 1155 Box

Plyta glowna: MSI B75-G43 IB75 s1155

Pamieci RAM: Corsair Vegeance 2x4GB DIMM 1600MHz DDR3, CL9, XMP, NON-ECC, with Heatsink (blue)

Dysk: Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64 MB

Grafika: Gigabyte GTX650 2048 128Bit PCI-E OC

Zasilacz: Aerocool PGS VP-650 650W

Czy taki zestaw nada się do gier na najwyższych detalach i czy wszystko będzie płynnie i ładnie chodzić? Czy wszystkie części są idealnie dobrane czy lepiej coś zmienić. Z góry dziękuje. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta za słaba, w ogóle GTX650 jest padaką i do tego zbyt drogą. Masz jakiś ustalony budżet na ten komputer? Myślę, że pamięci też zbyt drogie i kupno takich z radiatorem nie ma sensu. Zasilacz za mocny, nie potrzebujesz takiego, a zawsze zostanie Ci trochę kasy. Dysk twardy w jakiej cenie? Jak będzie Samsung w podobnej, najlepiej niższej to bierz Samsunga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta za słaba, w ogóle GTX650 jest padaką i do tego zbyt drogą. Masz jakiś ustalony budżet na ten komputer? Myślę, że pamięci też zbyt drogie i kupno takich z radiatorem nie ma sensu. Zasilacz za mocny, nie potrzebujesz takiego, a zawsze zostanie Ci trochę kasy. Dysk twardy w jakiej cenie? Jak będzie Samsung w podobnej, najlepiej niższej to bierz Samsunga.

Budżet to 3000, dysk kosztuje 275,00 zł. A jaka grafika najlepsza by była w podobnej cenie i czy ta płyta główna jest dobra, czy mi starczy na przyszłość zwiększenie RAM itp. ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wypisz może jakie ceny dla tej Twojej listy komponentów znalazłeś. Popróbujemy na tej podstawie coś poszukać. O RAM się nie bój - 8 GB starczy Ci na bardzo długo jeśli nie jesteś grafikiem. Dopóki na rynku jest Windows XP, dopóty zwykłe gry nie będą zbyt chętnie ciągnęły powyżej 4 GB (i tak jest w rzeczywistości).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wypisz może jakie ceny dla tej Twojej listy komponentów znalazłeś. Popróbujemy na tej podstawie coś poszukać. O RAM się nie bój - 8 GB starczy Ci na bardzo długo jeśli nie jesteś grafikiem. Dopóki na rynku jest Windows XP, dopóty zwykłe gry nie będą zbyt chętnie ciągnęły powyżej 4 GB (i tak jest w rzeczywistości).

Procek 720, plyta 260, ramy 150, dysk 275, grafa 500, zasilacz 235

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to trochę Ci jeszcze do 3k zostało. Czy kupujesz jeszcze monitor? I obudowy oraz napędu nie policzyłeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to trochę Ci jeszcze do 3k zostało. Czy kupujesz jeszcze monitor? I obudowy oraz napędu nie policzyłeś.

Monitor mam klawe, myszke rowniez zapomnialem dodac jeszcze musze jeszcze kupic system 7 (ok. 400zl), nagyrwarka 100, w ogole to co napisalem wyszlo mnie 2600 zostalo mi jeszcze 400 zl aby zainwestowac w cos. Co proponujesz na co to przeznaczyc czy ta plyta glowna jest dobra i spelni moje oczekiwania aby wszystko plynnie chodzilo i na najwyzszych detalach itp. Czy na tej plycie moge rozbudowac RAMY, grafike itp (w przyszlosci) I mam pytanie co do grafiki, podobno ta grafika do najlepszych nie nalezy czy polecasz jakas lepsza czy cos w tym stylu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znaczy tak, Ty tego procesora nie podkręcisz, więc płyta może być, choć ja dołożyłbym 40 zł i brałbym ASRocka Z77 Pro4-M. Bardzo dobra płyta za niewielkie pieniądze. Myślałem, że zasilacz będzie droższy, więc zostaw taki, jaki masz. W przypadku RAM wystarczy Ci Kingston 2X4 GB 1333 za 120 zł, bez radiatorów. Radiatory na pamięciach to zbędny gadżet, gdy ich nie kręcisz. A kręcić pamięci nie ma obecnie sensu. Czyli tutaj dodaliśmy, tutaj odjęliśmy i nadal właściwie jest 400 zł wolne. Musisz zmienić kartę graficzną - tutaj polecam Radeona HD 7850. Najtańsze z 1 GB pamięci (wierz mi, więcej nie potrzebujesz do Full HD) to koszt 630 zł. Niby jest obniżka na świecie i wszystkie powinny tyle kosztować, ale w Polsce jest zawsze inaczej :D Można brać w sumie do około 720-750 zł, potem to za drogie. Czyli tutaj w najbardziej optymistycznej wersji dołożysz 100-130 zł, a w najgorszej 220 zł. Zostanie Ci około 200 zł, które to możesz przeznaczyć na lepszy procesor, który będzie się kręcił. W tej cenie dostaniesz już i5 2500K, który na boxowym chłodzeniu spokojnie poleci do 4,2 GHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znaczy tak, Ty tego procesora nie podkręcisz, więc płyta może być, choć ja dołożyłbym 40 zł i brałbym ASRocka Z77 Pro4-M. Bardzo dobra płyta za niewielkie pieniądze. Myślałem, że zasilacz będzie droższy, więc zostaw taki, jaki masz. W przypadku RAM wystarczy Ci Kingston 2X4 GB 1333 za 120 zł, bez radiatorów. Radiatory na pamięciach to zbędny gadżet, gdy ich nie kręcisz. A kręcić pamięci nie ma obecnie sensu. Czyli tutaj dodaliśmy, tutaj odjęliśmy i nadal właściwie jest 400 zł wolne. Musisz zmienić kartę graficzną - tutaj polecam Radeona HD 7850. Najtańsze z 1 GB pamięci (wierz mi, więcej nie potrzebujesz do Full HD) to koszt 630 zł. Niby jest obniżka na świecie i wszystkie powinny tyle kosztować, ale w Polsce jest zawsze inaczej biggrin.png Można brać w sumie do około 720-750 zł, potem to za drogie. Czyli tutaj w najbardziej optymistycznej wersji dołożysz 100-130 zł, a w najgorszej 220 zł. Zostanie Ci około 200 zł, które to możesz przeznaczyć na lepszy procesor, który będzie się kręcił. W tej cenie dostaniesz już i5 2500K, który na boxowym chłodzeniu spokojnie poleci do 4,2 GHz.

Dzieki Wielkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znaczy tak, Ty tego procesora nie podkręcisz, więc płyta może być, choć ja dołożyłbym 40 zł i brałbym ASRocka Z77 Pro4-M. Bardzo dobra płyta za niewielkie pieniądze. Myślałem, że zasilacz będzie droższy, więc zostaw taki, jaki masz. W przypadku RAM wystarczy Ci Kingston 2X4 GB 1333 za 120 zł, bez radiatorów. Radiatory na pamięciach to zbędny gadżet, gdy ich nie kręcisz. A kręcić pamięci nie ma obecnie sensu. Czyli tutaj dodaliśmy, tutaj odjęliśmy i nadal właściwie jest 400 zł wolne. Musisz zmienić kartę graficzną - tutaj polecam Radeona HD 7850. Najtańsze z 1 GB pamięci (wierz mi, więcej nie potrzebujesz do Full HD) to koszt 630 zł. Niby jest obniżka na świecie i wszystkie powinny tyle kosztować, ale w Polsce jest zawsze inaczej biggrin.png Można brać w sumie do około 720-750 zł, potem to za drogie. Czyli tutaj w najbardziej optymistycznej wersji dołożysz 100-130 zł, a w najgorszej 220 zł. Zostanie Ci około 200 zł, które to możesz przeznaczyć na lepszy procesor, który będzie się kręcił. W tej cenie dostaniesz już i5 2500K, który na boxowym chłodzeniu spokojnie poleci do 4,2 GHz.

A co sadzisz o tej grafice SAPPHIRE HD 7870 2GB GDDR5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co sadzisz o tej grafice SAPPHIRE HD 7870 2GB GDDR5

W ostatecznosci taki zestaw by byl bardzo dobry do gier na najwyzszych detalach itp. ?

Procesor: Intel Core i5-2500K 3,3 GHz 6MB cache s. 1155 Box.

Plyta glowna:ASROCK Z77 Pro4 Intel Z77 LGA 1155 (2xPCX/VGA/DZW/GLAN/SATA3/USB3/RAID/DDR3/CROSSFIRE)

Pamieci RAM: Corsair Vegeance 2x4GB DIMM 1600MHz DDR3, CL9, XMP, NON-ECC, with Heatsink (blue)

Dysk: Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64 MB

Grafika: SAPPHIRE AMD Radeon HD7850 2048MB DDR5/256bit DVI/HDMI/DP PCI-E (860/4800)

Zasilacz: Aerocool PGS VP-650 650W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na najwyższych to byś musiał mieć drugie 3 tysiące złotych. Ten zestaw pozwoli Ci pograć we wszystko w najwyższych lub bardzo wysokich. HD 7850 to bardzo dobra karta, a ten szafir się dobrze kręci, więc starczy Ci na długo. Pamięci zostawiłeś, chociaż nie wiem w sumie czemu :D Ale zestaw może być. Tylko dysków Seagate nie lubię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na najwyższych to byś musiał mieć drugie 3 tysiące złotych. Ten zestaw pozwoli Ci pograć we wszystko w najwyższych lub bardzo wysokich. HD 7850 to bardzo dobra karta, a ten szafir się dobrze kręci, więc starczy Ci na długo. Pamięci zostawiłeś, chociaż nie wiem w sumie czemu biggrin.png Ale zestaw może być. Tylko dysków Seagate nie lubię.

Dzieki bardzo to zostawiam taki. Dziekuje Ci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma za co, przejrzysz sobie testy tych Radeonów HD 7850 to zobaczysz, że warto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma za co, przejrzysz sobie testy tych Radeonów HD 7850 to zobaczysz, że warto.

Jeszcze zapytam ktora plyta lepsza i czym one sie roznia. Czy plyta ASRock P67 Pro3 czy ASROCK Z77 Pro4 Intel ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem Ci, że Z77 masz brać, więc nie pytaj mnie o P67 :) Obie są dobre, lepsza jest ta Z77 bo nowsza. Gdyby była tamta lepsza, to byś ją miał podaną. Nie proponuję rzeczy gorszych :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem Ci, że Z77 masz brać, więc nie pytaj mnie o P67 smile.png Obie są dobre, lepsza jest ta Z77 bo nowsza. Gdyby była tamta lepsza, to byś ją miał podaną. Nie proponuję rzeczy gorszych smile.png

Ok, dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...