Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Light03

Modernizacja komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałem zmodernizować trochę swój sprzęt, oceńcie czy da się coś z tego zrobić czy lepiej coś nowszego szukać.

Celem jest płynna gra w MW3 w multi i chociaż średnie detale w grach pokroju Resident Evil 6 na która czekam :-)

mój sprzęt to:

DualCore Intel Pentium E2160, 1200 MHz (6 x 200) na oryginalnym chlodzeniu

Gigabyte GA-G31MX-S2

2GB DDR2 SDRAM

NVIDIA GeForce 8600 GT 512MB

Tracer 4life 450W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj.

Pytanie numer 1. Masz możliwość zdobycia trochę $ na zakup nowych fantów? Jak tak to byłaby najszybsza i najprostsza forma modernizacji kompa.

Komp jak widać w stylu marketowym słabawa płyta, nędzny zasilacz i już w zasadzie archaiczna karta graficzna. Procek aż prosi się o OC (1 GHz+ bez podnoszenia napięcia to nie problem, bo sam kiedyś taki egzemplarz miałem) Poza tym on nie ma 1,2 tylko 1,8 GHz (1,2 GHz to ma ale przy małym obciążeniu - czyt. Intel SpeedStep). 2,84 GHz miałem bez zmiany Vcore i nawet na boxwoym chłodzeniu nie grzał się, więc nawet jeśli Twoj egzemplarz ma podobny potencjał, to pozostaje kwestia dokupienia lepszej karty graficznej, wymiany zasilacza i ew. dorzucenia kolejnych 2 GB pamięci.

Tu dochodzi się do pytania czy to ma finansowy sens, czy nie lepiej sprzedać obecne graty + wysupłać trochę $ i kupić wszystko nowe. Będzie pobierało mniej energii (CPU + MB + RAM), będzie też chłodniej no i z gwarancją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze, co więc polecasz zeby bylo jak najlepiej a nie za drogo? Co byś tutaj dokupił badz z jakich gratów złożył byś zestaw i jak by to cenowo wyglądało mniej wiecej zebym mial rozpoznanie. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grafika rzeczywiscie slaba. Jak nie chcesz inwestowac w nowego kompa, to dokup RAMu i zmien grafike.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...