Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
takeru_kun

Zamiennik dla plyty Gigabyte GA-G31M-S2L

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuje zamiennika dla płyty głównej którą posiadam obecnie (Gigabyte GA-G31M-S2L).

Warunkiem jest to, aby była kompatybilna z procesorem Intel® Core™ 2 Quad i kartą graficzną NVIDIA GeForce 9600 GT.

I ogsługiwała sporo ramu (około 16GB), ponieważ chciałbym zwiększyć ilość RAM-u w komputerze(obecnie 4GB).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki masz budżet?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak: nie mam większych ograniczeń. (Może być tańsza ,ale może być i droższa)

Edytowane przez takeru_kun

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie gra roli to poszukaj ASUSA P5Q, w sumie jakiegokolwiek (czy to będzie VM czy SE, czy E nie będzie większej różnicy) na chipsecie P45.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

" ASUS P5Q PRO "

" ASUS P5Q E "

" ASUS P5Q EM "

która jest najlepsza?

I jeszcze dwa pytanka mam:

Do każdej w wyżej wym. będę mógł podłaczyć kartę graficzną "NVIDIA GeForce 9600 GT" ???

I z jakiej firmy najlepiej kupić RAM do tych kart?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakbym miał wybierać, to brałbym P5Q E. Co do podłączenia karty graficznej - nie będzie problemu. Co do RAM-u - napisz jaki masz obecnie, najlepiej z opóźnieniami i taktowaniem (jeśli nie wiesz, możesz to sprawdzić w sumie na dwa sposoby: albo otworzysz obudowę i wyjmiesz kostkę; albo włączysz CPU-Z i sprawdzisz zakładkę Memory).

Tak w ogóle to ciężko Ci będzie wykorzystać więcej niż te 4 GB, które masz. No chyba, że coś z grafiką robisz, albo z edycją filmów. Sam mam 8 GB i pomimo wyłączonego pliku wymiany jeszcze nic nie zapchało całego RAMu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To szukaj DDR2 667 MHz CL5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lub szybszych - takie tym bardziej mogą pracować z niższym taktowaniem (najlepiej jakby wszystkie pamięci były jednego producenta)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...