Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
draxjahras95

Problem z wydajnoscia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Moj problem polega na tym ze komputer ma wysoka temperature nawet w stanie spoczynku

nie wiem co moze byc problemem . Informatyk ktory mnie odwiedzil podejrzewa ze jest to problem z zasilaczem

procesor zostal nasmarowany, wszystkie wiatrzaczki sa wlaczone, pc oczyszczony z kurzu i dalej to samo.

Prosze o pomoc i szybka odpowiedz !

Załacznik prezentuje temperatury pc w stanie spoczynku

i jeszcze jeden problem z moim pc

Gry chodza tak samo na ustawieniach minimalnych jak i maksymalnych co moze byc przyczyna

post-13342-0-28642900-1346413604_thumb.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czym nasmarowałeś ten procesor? Bo wysokie temperatury mogą być też, a może przede wszystkim od złego nałożenia pasty termoprzewodzącej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i jesli mozesz odpowiedziec o co chodzi z ta wydajnoscia u mnie w grach ze na ustawieniach min i max hula tak samo i tak samo sie tnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

50 stopni to dużo? Jeżeli procesor nie osiąga momentalnie ok 70 stopni pod obciążeniem (na stockowych ustawieniach) + masz zwykłe chłodzenie (boxowe, etc.) to raczej wg mnie jest ok.

Test najlepiej zrobić occt - posiada moduł do odczytu temp, napięć, etc. Po skończonym teście zapisuje dane do plików PNG (lub innych graficznych). Załącz do posta na forum.

No i podaj co to masz niby za zasilacz (wg odczytu przez mobo napięć to komputer nie powinien działać, bo na +12V masz połowę, więc płyta na 100% przekłamuje).

A i jeszcze daj zrzut z CPU-Z... (wszystkie zakładki)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilacz modecom premium 350 procesor jest podkrecony i prosze sie tym nie sugerowac nawet przed temp wynosila tyle samo

post-13342-0-64211600-1346427917_thumb.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO temp jest w normie, jeżeli buda słabo wentylowana oraz jeżeli procesor działa na boxowym chłodzeniu.

Napięcia nie mają dużych wahań, więc jest raczej ok (pomijając fakt błędnego odczytu z mobo napięć przez soft, przy 6V na +12V komputer by nawet nie wystartował).

Co do działania gier na niskich / max detalach to podaj tytuły (czy dzieje się to na każdej grze). Może wina sterowników? Aktualizowałeś ze strony zielonych?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gry to np risen 2 wiedzmin 2 a na moim pc powinny spokojnie hulac na srednich tak mi sie wydaje

a sterowniki to sciagam tylko do grafy i karty dzwiekowej . bo nie wiem czy sa jescze sterowniki do czegos innego jezeli tak prosze o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

intel g41, więc stery intela - http://downloadcenter.intel.com/SearchResult.aspx?lang=eng&ProductFamily=Software+Products&ProductLine=Chipset+Software&ProductProduct=Intel%C2%AE+Chipset+Software+Installation+Utility - wybierz właściwy system...

Sterowniki do k. graficznej jak nie masz najnowszych to zaktualizuj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sory za pytanie ale co mam pobrac jezeli mam intel core 2duo e7400

i co daja takie stery poprawiaja wydajnosc czy co

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesora się to nie tyczy, a pobrać masz: Intel® Chipset Device Software (INF Update Utility - pierwszy link na liście (wcześniej wybierz system powyżej).

Głównie tyczy się spraw związanych z kontrolerem dysku, USB i innych spraw, które obsługuje głównie mostek południowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...