pamp 0 Napisano 30 Sierpień 2012 Witam. Potrzebuje pomocy. Posiadam dwa routery: 1. Tp-Link TL-WR543G 2. Tp-Link TL-WR340G I chciał bym je podłączyć w następujący sposób: Jeden router musi obsłużyć sieć Lan, WiFi i Internet (rozsyłany po lanie i wifi) Drugi router wystarczy by miał sam Lan (internet na nim) sieci wifi nie musi rozsyłać. Jest mi to potrzebne by podłączyć Multiroom z N-ki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomTom 10 Napisano 30 Sierpień 2012 Nie za bardzo rozumiem w czym problem. Pierwszy konfigurujesz jak zwykły router nawet wg. samouczka lub instalatora, a drugi podłączasz gniazdem WAN konfigurujesz podobnie bez Wifi i powinno działać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 30 Sierpień 2012 Ale koledze chodzi o to, żeby routery komunikowały się miedzy sobą po radiu (WiFi) - tak przynajmniej zrozumiałem. W takim razie jeden routerek ma skonfigurowany interfejs radiowy w trybie zwykłego AP, drugi natomiast musi mieć ustawiony interfejs w trybie klienta i podane dane do jakiej sieci ma się łączyć. Musisz sobie sprawdzić, który ma opcję łączenia się jako klient (jeżeli oba to wybierasz pudełka wedle uznania). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pamp 0 Napisano 31 Sierpień 2012 udało mi się to podłączyć. router 543 miał opcje klienta. jednak do działania musiał zmienić ip lanu. pierwszy roter ma 192.168.0.1 a drugi 192.168.3.1 a do podłączenia urządzeń które chce podłączyć na odległość muszę mieć takie same pierwsze trzy człony IP 192.168.0.X tak muszą wyglądać IP obu routerów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 31 Sierpień 2012 Zapomniałem o tym wspomnieć - wystarczyło kilka zmian związanych z adresacją / dhcp i oba urządzenia mogłybyć w jednej podsieci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pamp 0 Napisano 1 Wrzesień 2012 (edytowane) mógł byś mi powiedzieć co i jak mam ustawić oba routery maja takie same ustawienia dhcp. w tym tanszym routerze 340 znalazlem ustawienie wds Edytowane 1 Wrzesień 2012 przez pamp Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 1 Wrzesień 2012 Daj zrzuty ekranowe z zakładek z obu routerów. Napisz, który jest główny, a który łączy się z nim, żebym poprawnie opisał. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach