Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
carlopapa

Poblemy z kompem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam sprzęt:

Płyta: ASUS M4A785TD-V EVO

CPU: Athlon 2 x3 435

Zasilacz: OCZ Stealth X Stream2 600W

Grafika: Palit GeForce 9600GT - 512MB GDDR3

RAM: Kingston HyperX 1600MHz - 6GB

Płyta była podkręcana lecz po pewnym czasie stwierdziłem, że oc nie jest mi potrzebne i wróciłem do ustawień fabrycznych. Od kilku dni dzieją się w kompie dziwne rzeczy, a mianowicie komp czasem chodzi i wszystko ok a czasem zawiesi się lub zrestartuje i nie da się go już włączyć, czasem pomaga reset biosu a czasem nie. Wczoraj grałem w SETTLERS - NARODZINY IMPERIUM ok. 5 godzin i nic, przez całą noc robiła się konserwacja systemu i też ok, ale jak wstałem i zacząłem słuchać muzy na YT to wyskoczył mi komunikat z FIREFOXA że uległ on awarii i za chwilę dziwne migotanie monitora i blu screen i reset po czym nie chciał się włączyć. Myślałem że to grafa, ale z ciekawości podłączyłem monitor pod zintegrowaną i były zawiechy kompa. Proszę o jakieś porady i sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłbyś podać kod tego bluescreena?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie dopiero teraz zaznaczyłem, żeby podczas awarii sytemu nie uruchamiał ponownie jak będę miał BSOD-a to zapiszę i podam na razie o dziwo żadnych z nim problemów nie ma, ale on tak ma że może być zaraz a może być jutro czy pojutrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podaję logi bo miałem 2 blue screeny:

1. IRQL_NOT>LESS_OR_EQUAL

STOP: 0x0000000A (0x010A000c, 0x0000001c, 0x00000001, 0x8050231E)

2. PFN_LIST_CORRUPT

STOP: 0x0000004E (0x0000008F, 0x000BC180, 0x000BC110, 0x00000000)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta może zaczeła szfankować. Miałem podobny model (http://www.asus.com/.../M4A785TDM_EVO/) i po ponad roku zaczęły się podobne jaja robić. Po pewnym czasie było już tak źle, że komputera nie dało się już włączyć. Odesłałem do serwisu. Tam stwierdzili, że ok, ale jak dokładniej opisałem problem to płyta została na serwisie i wróciła naprawiona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko, że to płyta bez gwarancji przyjmą do naprawy na mój koszt??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.asus-polska.pl/serwis/rma/1# - po prawej stronie masz czat z konsultantem. Warto zapytać czy robią odpłatnie i jakie to są koszta. Jak nie to pozostaje serwis zewnętrzny.

W obu przypadkach pytanie czy taka zabawa jest opłacalna. Jeżeli zaśpiewają ok 200 zł to już lepiej kupić nowe mobo z gwarancją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak narazie spróbuję poaktualizować stery driver max bo wszystko wyskoczyło mi na czerwono.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może system od nowa postawić? Kiedy był ostatnio instalowany?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie więcej niż miesiąc temu mam 2 systemy winxp sp3 x86 i win7 ultimate x64 na obu jest podobnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oba systemy na jednym dysku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie na osobnych xp jest do netu, filmów it. a 7 do gier.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam nie wiem może to i śmieszne, ale poczytałem trochę w necie i mój problem mógł powodować TROJAN i fakt miałem kilka trojanów usunąłem je i jak narazie jest ok zobaczymy jak będzie w ciągu kilku godzin lub dni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam problem gdy gram sobie w rozne gry typu call of duty (najnowsze wersje)po jakis 30 minutach gra mi sie wylacza i przestaja dzialac uzadzenia zwiazane z internetem gg,skype,przegladarki ale internet jest, gddy wlaczam przegladarke to ekran zaczyna migotac ale kiedy zrestartuje kompa jest juz ok ale gdy znowu zaczynam grac jest to samo prosze o pomoc

Moj Sprzet

NVIDIA GEFORCE 250GTS

PAMIEC RAM:8192MBRAM

PROCESOR:AMD PHENOM2 X4 850 PROCESOR (4 CPUS), 3.3GHZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...