Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
carlopapa

Downgrade bios POMOCY

Rekomendowane odpowiedzi

Witam potrzebuję pomocy przy downgrade bios moja płyta główna to ASUS M4A785TD-V EVO. Próbowałem wszystkich dostępnych opcji przy AFUDOS pojawia się komunikat "unable to open rom file" EZ Flash2 downgraduje bios ale tylko do wersji 2002 niżej pokazuje się komunikat, że bios jest starszy i nic z tego proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałem tym flashować do wersji biosu 0602 i właśnie pojawia się komunikat "unable to open rom file"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj jeszcze z afu229u.exe, powinno się ją dać wygooglać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ autor

Przegiąłeś z OC, że chcesz downgrade?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie poprostu ludzie na wersji BIOS 0602 odblokowali 4 rdzeń i wszystko było stabilnie, wkońcu udało mi się downgrade ale skończyło się to wizytą u elektronika i wgrywaniem biosu. Nie wiem czemu coś poszło nie tak cały proces downgrade przeszedł pomyślnie, lecz komp już nie wstał.

Edytowane przez carlopapa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ustawienia przed downgradem zresetowałeś do domyślnych? Jeżeli nie to masz odp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli co mam przed downgradem zresetować bios zworką?? komp nie był przetaktowany tylko na domyślnych ustawieniach.

Edytowane przez carlopapa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed aktualizacją, etc. trzeba przywrócić ustawienia domyślne. Chodzi tutaj o wiele rzeczy nie tylko przetaktowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A cóż tu można mieć na myśli? BIOS to bardzo wiele ustawień i wiele z nich może mieć wpływ na poprawne działanie sprzętu. Jeżeli występują zasadnicze różnice w opcjach konfiguracyjnych pomiędzy wersjami może to mieć wpływ (przy nie domyślnych ustawieniach) na nieudany upgrade...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jak mam przywrócić przed downgradem ustawienia domyślne, zworką na płycie czy wyciągnąć baterie lub jeszcze jakoś inaczej???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak mówisz plus load optimized defaults w konfiguracji BIOSu. Każda z tych metod da podobny efekt.

Ty chcesz robić downgrade ponownie? Z tego co zrozumiałem to już masz go zrobiony poprzez flashowanie programatorem. Tylko nie mów, że jak już musiałeś się tak ratować to nie kazałeś facetowi wgrać tego co chcesz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem poprostu żeby płyta działała mówiłem mu że chcę 0602, ale on jakiś nie kumaty chyba jak wróciłem do domu to zobaczyłem że mam najnowszy 2105.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak z ciekawości ile skasował za usługę? Bo może się okazać, że po sprzedaży CPU kupiłbyś pełne X4 oszczędzając sobie wydatków i straty czasu. Działał komp z OC trzeba było nie kombinować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapłaciłem 30 zł, ale teraz trochę się boję robić downgrade bo mnie żona zabije smile.png choć na stronie asusa w cpu support jest napisane, że mój procesor obsługuje bios od wersji 0211 więć 0602 też powinien go obsłużyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...