Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
SimonSays

Procesor czy karta dylemat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Moj Konfig:

Phenom II 945 3 GHz

8 DDR2 800 MHz

GTX 460 1 giga

Zasilacz 600W

Komp służy przede wszystkim do gier.

Przyszedł czas na upgrade kompa. Mam dylemat, ponieważ na obecną chwilę nie mam kasy (budżet coś koło 1800 zeta) i na procek i na karte (Modele które mnie interesują poniżej), tylko na jedną z tych rzeczy (drugą mam zamiar kupić pod koniec przyszłego roku).

Co lepiej kupić na dzień dzisiejszy:

Core I7 2600k/2700k + płyta + 8 giga Ramu DDR3 1600 MHz (wtedy stara grafa zostaje)

czy

Grafikę GTX 670/680 - i tu pytanie czy mój Phenom II sobie poradzi z tą grafą???

Jeszcze raz zaznaczam ze część inwestycji chce zrobić w tym roku, a drugą cześć pod koniec przyszłego roku i wiem że w przypadku 680-ki bym musiał troszkę dołożyć.

Proszę o odp

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Franek zamuli GTX 6xx. Tylko zmiana cepa pomoże we wzroście wydajności.

Poza tym jak komp do gier to i7 mija się z celem. Lepiej i5-2500K (SB) albo już i5-3570K (IB).

PS

Zasilacz 600 W czy "600 W"? Opcja numer dwa tyczy się wszelakiej maści no name-ów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się, że i7 do gier jest zbędny. Zapłacisz za HT, którego w grach nie wykorzystasz. Na Twoim miejscu zmieniłbym plaformę na intela, z tym, że zamiast pamięci 1600 to wziąłbym 1333 MHz. Różnicy w użytkowaniu nie odczujesz. 1600 MHz miały by sens gdybyś benchował i podkręcał żeby wycisnąc ostatnie soki ze sprzętu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS

Zasilacz 600 W czy "600 W"? Opcja numer dwa tyczy się wszelakiej maści no name-ów.

Dzieki za fachową odpowiedź. Zailacz dokładnie to 600W OCZ.

Czyli na pierwszy rzut kupię płyte, proca i pamątki.

Dzinx za radę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ SimonSays

Nie ma sprawy. Udanych zakupów:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...