Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
carlopapa

Pomoc w podkręcaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam potrzebuję pomocy przy podkręcaniu, nie bardzo wiem co gdzie i jak oczywiście chodzi o podkręcanie z poziomu biosu.

Oto mój komp:

Płyta: ASRock N68C-S

CPU: Athlon 2 x3 435

Zasilacz: OCZ Stealth X Stream2 600W

Grafika: Palit GeForce 9600GT - 512MB GDDR3

RAM: Kingston HyperX 1600MHz - 6GB

Chłodzenie:

CPU: Silentium PC Fortis HE1225, pasta termo Noctua NT-H1, procesor zeszlifowany do miedzi na lustro i radiator też.

Obudowa:

Przód 120mm XSilence - nawiew, tył 92mm Silentium PC Spartan - wyciągowy, zasilacz 120mm wyciągowy, dodatkowo 2x80mm Glacialtech nawiew na grafikę w bocznym panelu obudowy.

Jedyne co mi się udało to podkręcić go na 3,65 przy napięciu procka 1,5500V (fabryczne 1,3250) i była to wartość stabilna, lecz nie chcę przekraczać rozsądnej wartości 1,5V a widziałem że na tej płycie itakich wartościach podkręcano ten procesor do stabilnych 3812MHz. Jakby był ktoś tak uprzejmy i mnie przeprowadził przez cały proces. Bios na płycie to AMI zflashowany do najnowszej wersji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie czy mobo podało wyżej, bo to typowa budżetówka (bardziej do biura)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wiem, że to biurówka ale założone radiatory na moffsety i dodatkowy nawiew. Mam 2 takie płyty i procesory także w razie spalenia płyty nic się nie stanie chcę wycisnąć z niej ile się da.

Edytowane przez carlopapa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3800 to robił twój egzemplarz procesora? IMO układ zasilający na tej płycie nie daje rady. On daje od biedy radę przy oc Athlonów X2, a do oc X3/X4 jest słaby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że chodzi ci o podkręcanie. Tyle tylko, że w tamtej recenzji użyto MSI 790FX-GD70, która jednak ma trochę lepszy układ zasilający. Radiatory coś tam pomogą twojej płycie, ale nie spodziewaj się wiele. Na fotkach widzę, że proc, którego dostało NV, jest na Denebie.

Miałem parę sztuk Athlonów II X3 C2. Oc na nich jest tak w okolicach 3600 - 3900 MHz przy około 1,5 V na płytach ze "średnimi" pięcioma fazami. Podkręcalność zależy od użytego rdzenia.

Te na rdzeniu Propus C2 praktycznie nie mają szans na więcej niż 3700 MHz 1,5 V. Jeśli trafił ci się Propus, to wiele więcej nie wyciśniesz niż teraz. Jeśli Deneb, to dobre mobo może poprowadzić go w okolice 3800 - 3900 MHz 1,5 V.

Czwartego rdzenia nie dało się odblokować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy dobrze napiszę ale w CPU-Z jest napisane że RANA, a 3 rdzenia nie da się na tej płycie odblokować bo nie ma na niej opcji UCC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tej płycie trzeba cieszyć się, że sprzęt w ogóle działa i jest jakiekolwiek OC. Jak mówi pewne przysłowie z gówna bata nie ukręcisz,a płyty za 150 zł nie nadają się do wyciskania z procków maksymalnych ich możliwości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy Athlon II X3 jest identyfikowany przez CPU-Z jako Rana. Żeby dowiedzieć się na jakim faktycznie jest rdzeniu, trzeba sprawdzić oznaczenia na procesorze (konkretnie 2 linia, pierwsze pięć liter).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie zakupiłem inną płytę główną, a mianowicie ASUS M4A785TD-V EVO oto link do specyfikacji: http://pl.asus.com/M...#specifications i chciałbym podkręcić mojego ATHLONA X3 435 2,91 ale nie bardzo wiem co i jak poustawiać w biosie. 4 rdzeń dał się odblokować, ale nie był stabilny i bo zablokowałem. Proszę o pomoc.

Edytowane przez carlopapa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj.

Drogi masz teraz dwie:

1. Auto (mniej polecana) asus_m3a78-t_ai_oc.jpg

2. Manual (polecana) asus_m3a78-t_fsb.jpg

W przypadku opcji numer 2 musisz:

a) ustawiać szynę HTT co kilka MHz w górę (odpowiednik dawnego FSB)

cool.png częstotliwość pamięci RAM (najlepiej na początek zmniejszyć prędkość RAMów, by nie blokowały uzyskania max OC procka). Dopiero później bawimy się RAMami, które i tak mają niewielki wpływ na ogólną wydajność.

c) jeśli chcesz bawić się w dokarmiania CPU (podnoszenie napięcia - zaawansowane OC) nie przesadzaj zbytnio z jego podnoszeniem w górę 0,1-0,15V będzie jak najbardziej bezpieczną wartością (staraj się nie przekraczać zbytnio wartości 1,5 V)

d) nie ruszaj szyny PCI-E (musi być 100 MHz)

PS

Opłacało się zmieniać płytę dla OC Antka X3? Miałem go ustawionego na 3,6 GHz i Celeron G530 2.4 GHz za 170 zł (obecnie około 155 zł) w wielu grach zjada go na śniadanie. Nie trzeba nic kręcić, chłodniejszy, mniejszy pobór energii, no i zadziała na każdej płycie z LGA 1155 (cena nie gra większej roli). W AMD i OC CPU poprzedniej generacji wręcz przeciwnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomoc, ale czy mógłbyś to opisać bardziej dokładniej??? na płycie mam więcej opcji a i jak zmniejszyć częstotliwość ram?? czytałem że lepiej nie podkręcać na wartościach AUTO i chciałbym napięcia i inne poustawiać na sztywno. A co do płyty to się opłacało wylicytowałem ją za 25 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej zamieść zdjęcia do opcji w BIOS. Już jakiś czas nie miałem tej płyty, a niestety ciężko spamiętać wszystkie ustawienia każdej płyty.

Ustawienia pamięci zmienia się za pomocą opcji numer 4 od dołu (fotka numer 2). To co masz potrzebnego do OC jest na obu załączonych zdjęciach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. CPU

Opcja CPU OverClocking -> z auto na manual -> bazowa wartość 200 ustawiaj co kilka MHz, niemniej na początku nie ma się co bawić w cykanie co 1-5 MHz -> zacznij od około 220-225 MHz -> później po sprawdzeniu stabilności (wymagający benchmark CPU jest ich cała masa) ustawiaj już mniejsze kroki co około 5 MHz a później co 1 MHz (przy wartości około 250 MHz dla HTT).

Mnożnik CPU masz 14,5 co przy wartości 235 MHz (dla HTT) da 3407,5 MHz. Wówczas z Athlona II X3 435 masz już Athlona II X3 460, czyli zyskasz ~500 MHz. W zależności jaką masz "sztukę" procka powinno się to udać bez zmiany napięcia na CPU.

2. RAM

Pamięci ustawiasz za pomocą opcji Memory Clock Mode. Tu również przydałoby się zdjęcie na jakiej wartości teraz pracuje pamięć. W każdym bądź razie zmniejsz o 1 a najlepiej 2 poziomy w dół na czas szukania maksymalnej wartości HTT dla CPU.

Jak widzę masz pamięci 1600. Kontroler pamięci w tym CPU to 1333 więc zapas jest. Niemniej o 1 poziom można zmniejszyć. Najprawdopodobniej przy ww. HTT 235 MHz będą działały ustawione nadal na 1600 (po OC będzie to więcej, bo ruszasz przecież szynę HTT). Przy powrocie dla wartości 1600 najlepiej ustaw w zakładce memory OverVoltage zalecaną wartość napięcia przez producenta (wartość powinna być podana na naklejce na kości pamięci). Jeśli to Kingston HyperX Genesis będzie to 1,65 V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok tylko że mam dwie kości ram 2G i 4G i na 2G jest podane napięcie 1,7-1,9V, a na 4G 1,65V da się ustawić napięcie osobno dla każdej kości ram??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie. Jak to mówią: albo rybki albo akwarium;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej to na razie wyjąć tą kość 2 GB, która wymaga wyższego napięcia.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam udało mi się podkręcić procka do stabilnych 3610 MHz, a ram 1328 MHZ i to chyba by było tyle więcej ten procek nie osiągnie bo na poprzedniej płycie podobnie się kręcił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli całkiem nieźle, wszak 710 MHz za free na pewno cieszy. Podnosiłeś napięcie czy obeszło się bez jego podnoszenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po włączeniu ACC proc miał cache L3? Jeśli tak, to zawsze możesz wyłączyć czwarty, niestabilny rdzeń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napięcie musiałem podnieść do 1,47500V, a po włączeniu 4 rdzenia proc miał L3 ale nawet jak wyłączę 4 rdzeń to L3 jest ale proc jest nie stabilny chyba że coś nie tak robię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj wyłączyć tylko 3 rdzeń. Możesz też podnieść napięcie CPU-NB - tak do 1,3 - 1,35 V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...