Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
kundek

Grzanie się procesora Athlon 64 x2 6000+ 3,1 GHz

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie mam ten sam problem co w tym linku http://forum.pccentr...anie-procesora/ i w związku z tym mam jedno pytanie. Jak zdemontuje już ten heatspreader, to na rdzeń procesora nakładam jakaś pastę czy od razu radiator zamontować i tyle ? aha a temp. prcesora dochodzą rzędu 96 oC, tragedia, procek nie kręcony.

Edytowane przez kundek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozumiem że potem już tej płytki , która zdejmę z procesora nie montuje ?

Edytowane przez kundek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IHS,a jak zdejmiesz to już go więcej nie założysz. Tylko, ze jest to dość ryzykowne posunięcie, bo jeden nieuważny ruch i procesor jest martwy. Jakie masz chłodzenie na procesorze? Jaką pastę termoprzewodzącą i ile ona już tam siedzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pierwszej kolejności radziłbym sprawdzić chłodzenie - czy się kręci, czy czyste? Jeżeli długo nie było nic przy nim robione to wyczyścić dać niedużo świeżej pasty i zobaczyć czy sytuacja się poprawi.

Kolejna sprawa to cyrkulacja w obudowie, itp.

Ogólnie porywanie się z motyką na słońce bez sprawdzenia kilku rzeczy mija się z celem.

P.S. Podaj dokładną konfigurację komputera wraz z obudową, zasilaczem i ilością wiatraków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli długo nie było nic przy nim robione to wyczyścić dać niedużo świeżej pasty i zobaczyć czy sytuacja się poprawi.

Sytuacja poprawi się na pewno, pytanie tylko o ile wink.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłodzenie jest oryginalne AMD, wyczyszczone i się kręci ;p pastę zminiłem na nową co do cyrkulacji powietrza w obudowie to dołozyłem jeden wiatrak, którego nie było i to nic nie dało.

Edytowane przez kundek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale czekaj czekaj. Jeżeli jest to AMD to przecież AMD traci stabilność przy około 60*C i jest reset. Sprawdź czy radiator jest ciepły (przy takiej temperaturze gorący wręcz). Jeżeli nie to po prostu masz uszkodzony czujnik temperatury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radiator to aż się gotuje, czyli temp jest ok. Reset jest dokładnie przy 96 oC w moim przypadku.

Edytowane przez kundek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co to dokładnie za Athlon? Może gra nie jest warta świeczki i szybciej i prościej będzie kupić podobny model lub przy okazji zmienić procka na szybszy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie - konfiguracje komputera byś dał. Jaki to Athlon (na jakiej podstawce, najlepiej info z cpu-z byś dał)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy takim oznaczeniu i zegarze, to może być tylko Athlon AM2 na Brisbane G2.;)

Pozostaje tylko kwestia płyty głównej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nom, racja w tytule jest. Brisbane aż tak się chyba nie grzał? Pierwsze modele na S754 / S939 to były palniki.

Tutaj jest informacja o tym procesorze co mówi luk: http://www.cpu-world...00DOBOX%29.html

Wg informacji na tej stronie teoretycznie już przy 62 st. C powinny być problemy.

Co do parzenia radiatora to może być efekt np. za grubej warstwy pasty - działa to jak korek cieplny...

Inna para kaloszy to ustawienia w BIOSie odnośnie CPU. Tym bardziej jeżeli wcześniej nie było takiego problemu, a teraz się pojawił (za wysokie napięcie, taktowanie, etc.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najciemniej pod latarniąwink.png Z pośpiechu nie spojrzałem na tytuł tylko na fragment nazwy wątku w kategorii tematów na forum, gdzie widać tylko: "Grzanie się procesora Athlo..."

Polecam reset biosu, jeszcze raz nałożyć pastę (wielkość ziarna ryżu na środku CPU) i wówczas sprawdzić co i jak z osiąganymi temperaturami.

Po tych operacjach niech autor tematu napisze co i jak oraz czy jest skłonny sprzedać część obecnie posiadanych podzespołów i zakup nowych/nowszych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do pasty nałopżona raz jeszcze i nie ma poprawy to samo. Co do resetu biosu szczerze nie wiem jak to zrobić. Panowie prosze o instrukcje. Póki co wolałbym "uratować" jeszcze ten procesor jak nie będzie wyjścia to pomyśle o zmianie konfiguracji.

Edytowane przez kundek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I ofc save & exit po tej operacji aby zmiany przyniosły skutek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie i d***pa. Nic to nie dało, to samo cały czas. Kurcze jutro spróbuje ten rozpraszacz zdemonotwac z procka , niech się dzieje wola nieba ;p tylko powiedzcie mi na rdzeń nakładac pastę czy od razu radiator zamontować i tyle ? A co do temp. to z tego co pamiętam to od nowości w steresie to bylo tak do 69 oC, gdzieś max. przy okazji załączam linka do zrzutów z CPU-Z i SpeedFan-a może coś jeszcze wykombinujecie z tego, http://www.wgraj.org/zdjecie/91960, z góry dzięki za pomoc ;p

Edytowane przez kundek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do zrzutów:

- Nie ma obciążenia i procesor pracuje z wysokim taktowaniem (są funkcje zmieniające mnożnik / napięcie jeżeli nie ma obciążenia)

- Maksymalne domyślne napięcie - jeżeli nie zastosowałbyś powyższego to można pokombinować z zmniejszeniem napięcia (szukaniem stabilnego niskiego napięcia)

- W obudowie masz wysoką temperaturę ogółem, więc bez dobrego przewiewu CPU będzie się grzać

- Karta dogrzewa wnętrze - chłodzenie na niej jest sprawne? Co to za karta?

- Temperatura na Core ma tylko 35 stopni wobec 65 stopni wg mobo. Jeżeli czujnik temperatury nie jest uwalony to czapka wg mnie dobrze przylega, a doszukiwałbym się słabej wydajności chłodzenia CPU (nie jest w stanie oddać szybko ciepła, dochodzi do tego jeszcze wysoka temperatura w obudowie / pomieszczeniu)

Podaj model płyty (choćby zakładka mainboard z CPU-Z) i cóż to masz za chłodzenie na CPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz jeszcze temperatury porównać z HWMonitor, bo z własnego doświadczenia wiem, ze SpeedFAN lubi przekłamywać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...