Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
MCseba5

Komputer do gier

Rekomendowane odpowiedzi

Siema biggrin.png

Za pare dni mam urodziny i rodzice mi kupują nowy komputer (do 2300zł)

Mam dylemat bo upatrzyłem sobie 2 komputery, nie wiem który wybrać sad.png

1.http://allegro.pl/vist-core-i5-3450-8gb-ddr3-gtx-560-1500gb-usb-3-0-i2416547980.html

2.http://allegro.pl/final-2012-6x3-9ghz-8gb-gtx-560-1gb-1-5tb-gratisy-i2410049449.html

Pomocy,

Który Lepszy ???

Z góry wielkie dzięki smile.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z allegro komputerów się nie kupuje.

Jeśli sama skrzynka to proszę

http://www.morele.net/inventory/info/EeJNUX/

plus zmiana w tym koszyku z HD6870 na GTX560ti

http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-n560gtx-ti-twin-frozr-ii-oc-376240/

To akurat wykorzysta się budżet.

Jeśli będziesz zamawiał to przy zamówieniu w polu kod promocyjny wpisz

O6A2MVKEK1

i naciśnij obok wyślij to koszt montażu zmieni się na 1 złoty a wysyłka będzie darmowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Up

Nie tyle nie kupuje, co trzeba wiedzieć od kogo, a że znaczna część to lamy i naciągacze, to inna sprawa. Znanego handlarza vista bym odpuścił. Parchate komponenty byle cyferki wyższe.

Kolego z morele.net

Szemrany marketing polecam uprawiać na swoim gg i u siebie w pracy. Poza tym w życiu nie kupiłbym kompa w firmie, która chce dodatkowe pieniądze za składanie komputera, który się w niej kupuje. Są jeszcze nieliczne sklepy, które tak robią, ale rynek na szczęście to z czasem zweryfikuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@up

Kupować z allegro to można ale komputery używane od normalnych userów. Z nowych na allegro 99% to chłam kompletny ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Ationx

To samo mogę powiedzieć o gotowcach tego typu, które sam pociskasz.

Od zawsze najtaniej wychodziło i wychodzi złożyć kompa samemu kupując w kilku źródłach.

Parafrazując to co sam napisałeś:

Komputery gotowe to można kupować, ale od sklepów, które nie zdzierają na składaniu komputera;)

P.s.

Kupowanie używek (gotowych kompów) z allegro ma tak wielki sens, jak picie ciepłego piwa czy wódki. Najczęściej sprzęt styrany, a dokładając niewiele więcej ma się nowy i zarazem nowocześniejszy + gwarancja. Jak tak doradzasz w sklepie jak teraz, to dziękuję ale postoję;)

• Upvote 1
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@NuCore

Nie rozumiem Twojej frustracji. Przecież ja nie daje gotowca. Po prostu dobrałem części i poleciłem co może kupić. Przecież zawsze każdą część można wymienić. Znajdź mi jakąś, która w tym zestawie jest zła a mogłaby być lepsza.

EDIT

I tak się składa, że to nie jest szemrany interes tylko kody dostępne są w całym internecie praktycznie na każdym forum.

Edytowane przez Ationx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wcięło mój post z propozycją zestawu.

Osobiście uważam, że zestaw za 2300 z i3 nie jest najlepszą opcją jak i połowa komponentów w nim.

Polecam dopłacić te 300 zł do:

Core i5-3450 (4 rdzenie, 22 nm) - zamiast 2 rdzeni + HT w 32-nm

Płyta główna ASRock H61M/U3S3 (SATA III + USB 3.0)

Pamięci Corsair 2x2 GB 1600 XMS3 lub Vengeance Black (radiatory, lepsza współpraca z większą ilością płyt głównych i procków)

HDD 500 GB WD AAKX (SATA III 16 MB cache)

DVD+/-RW LiteON iHAS 122-18 SATA (znacznie lepsza korekcja błędów niż w samsungu oraz cichsza praca)

Karta graficzna (do wyboru):

- Radeon 6870 XFX Dual Heatpipe 1 GB 256 bit

- PoV GTX 560 1 GB 256 bit (nie mówie tu o wersji SE)

Obudowa Thermaltaje V4 lub Cooler Master Elite 334U (CM tańszy o około 60 zł) - mimo wszystko obie obudowy lepsze i ładniejsze od Brutusa 410

Zasilacz 1 z 3 (do wyboru):

- XFX Core 550W 80+ SLI "wentyl" 120 mm

- OCZ Fatal1ty 550W 80+ modular SLI "wentyl" 135 mm (dopłata 10 zł)

- Thermaltake Smart 550W 80+ Bronze Modular "śmigło" 120 mm (dopłata + 20 zł do XFX)

Odejmując owe 300 zł mamy zestaw z procesorem Core i3-2120. Mimo wszystko wziąłbym swój zestaw niż zaproponowany "zestaw marzeń" z morelek. Kolego z moreli chyba czas podszkolić się w zestawach?wink.png

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@NuCore

Nie prowokuj mnie, bo teraz jednym słowem to mnie obraziłeś. W tworzeniu zestawów to ma akurat ogromne doświadczenie, złożyłem ich na różnych portalach setki jak i nie tysiące.

Nie wierzysz to wpisz mój nick w google i chociażby zobacz moje konto na PCLab.pl

Pewnie, że można dopłacić do i5 tylko skąd brać pieniądze..

Do i5 IB to nie ma co brać tej płyty, bo pewnie trzeba będzie aktualizować BIOS. Lepiej jak już brać coś z B75, bo tam wejdzie bez problemu.

Nagrywarka to tam akurat mało ważna bo szczerze mówiąc, płytę wkłada się raz na ruski rok w obecnych czasach.

GTX560 bez TI? Bez sensu.

CM tańszy o 60 złotych?? Ciekawe gdzie.. CO do ładności to kwestia gustu.

Zasilacze

Thermaltake jest słaby, sporo słabszy od Aerocoola, XFX jest lepszy ale też droższy a do tego nie potrzebny do takiego zestawu. Na fatala było sporo skarg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się na szczęście składa, że są sklepy tańsze od morele i można spokojnie kupić wiele lepszych części w podobnych cenach.

XFX to wydatek około 240 zł vs. 210 które masz u siebie.

Grafiki podałem dwie, bo jeden woli brunetki a drugi blondynki (bez względu na opinie innych).

Nie znasz cen a wychwalasz pod niebiosa swoje rzekome mega umiejętności.

Co do obudów mówisz i masz:

http://www.x-kom.pl/szukaj/elite_334

Nie jest to około 60 zł taniej od Thermaltake V4? Ano jest panie "specjalisto"

P.s.

Tak na zakończenie też nie wiesz z kim rozmawiasz, to odpowiem ironicznie choć wątpię, że zrozumiesz:

Ja nie pracuje w morelach, złożyłem tylko "1" komputer w życiu, ale mam za to paszport Polsatu;) Jak mówi pewne przysłowie: Krowa która dużo ryczy mało mleka daje. Widać idealnie pasuje do zaistniałej sytuacji.

P.s.2

Co do szeptanego marketingu. Nie lubię wmawiania komuś na forach gdzie ma kupić (chyba że ktoś pyta o opinię nt. danego sklepu, czy sklep wywiązuje się z zamówień i jaka jest gwarancja). Forum ma być neutralne a nie służyć do dorabiania komuś do premii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się na szczęście składa, że są sklepy tańsze od morele i można spokojnie kupić wiele lepszych części w podobnych cenach.

XFX to wydatek około 240 zł vs. 210 które masz u siebie.

Grafiki podałem dwie, bo jeden woli brunetki a drugi blondynki (bez względu na opinie innych).

Nie znasz cen a wychwalasz pod niebiosa swoje rzekome mega umiejętności.

Co do obudów mówisz i masz:

http://www.x-kom.pl/szukaj/elite_334

Nie jest to około 60 zł taniej od Thermaltake V4? Ano jest panie "specjalisto"

P.s.

Tak na zakończenie też nie wiesz z kim rozmawiasz, to odpowiem ironicznie choć wątpię, że zrozumiesz:

Ja nie pracuje w morelach, złożyłem tylko "1" komputer w życiu, ale mam za to paszport Polsatu;) Jak mówi pewne przysłowie: Krowa która dużo ryczy mało mleka daje. Widać idealnie pasuje do zaistniałej sytuacji.

P.s.2

Co do szeptanego marketingu. Nie lubię wmawiania komuś na forach gdzie ma kupić (chyba że ktoś pyta o opinię nt. danego sklepu, czy sklep wywiązuje się z zamówień i jaka jest gwarancja). Forum ma być neutralne a nie służyć do dorabiania komuś do premii.

Pewnie, że są sklepy tańsze od morele, ale kupując niby tańsze części po różnych sklepach wychodzi drożej bo do tego idą przesyłki. Ktoś niedawno nawet składając zestaw sobie zrobił takie podsumowanie i przy budżecie 3000 cena w morelach i techplanet różniła się zaledwie kilkanaście złotych w tym przypadku akurat na korzyść techplanet. Zamawiając każdą część tam gdzie taniej cały zestaw wyniósłby 100 złotych drożej niż tamte opcję.

Co do obudów to się widocznie źle zrozumieliśmy, bo myślałem, że mówisz to w kierunku brutusa a nie thermaltake.

Co do PS2

A czy ja wmawiam komuś gdzie ma kupić? Podałem po prostu sprzęt poglądowo i dodałem na końcu kod. Równie dobrze można to samo złożyć w innym sklepie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, spox. Nie ma co flame'a robić o propozycje zestawów.

Po prostu nie przepadam za mówieniem: kup tu, kup tam. Wystarczy podać sam link.

Poza tym najlepiej jest kupić w lokalnym sklepie lub okolicy i odebrać osobiście. Koszty wysyłek tez swoje robią, a mówisz o nich tylko w kwestii zakupu. Gwarancja trza 3 lata nieraz dłużej i nie bierzesz pod uwagę kilku awarii? Kilka usterek i koszt zakupu przez internet pójdzie w las i trzeba dołożyć od siebie (nierzadko zauważalną sumę).

Co do płyt podałem wg. mnie ciekawszą opcję z ASRocka na H61, bo akurat u tego producenta jest w czym wybierać. Poza tym płyta główna, która nie jest leżakiem powinna już mieć wgrany jeden z nowszych biosów, poza tym IB nie jest na rynku od wczoraj. Kolejna opcja to wgranie biosu, który i tak albo zrobi sprzedawca albo można samemu. To żadna filozofia nawet dla laika.

Co do nagrywarek. Fakt rzadko ich się teraz używa (w erze elektronicznej dystrybucji softu), ale dobrze pamiętam sytuację jak składałem zestaw na samsungu i na nowej (oryginalnej) płycie z Windows 7 instalka się wykrzaczała, bo nagrywarka nie wyrabiała. Przekładka na model innej firmy i poszło jak należy. To nie jedyna sytuacja z jakością odczytu płyt samsungów. Dla mnie ta firma w nagrywarkach nie istnieje.

P.s.

Jakby nie patrzeć za około 2300 zł można złożyć całkiem niezły zestaw. Co i gdzie kupi autor tematu zależy już tylko od niego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy jakie też te lokalne sklepy są. Jeśli jakieś porządne to ok ale jeśli nie to pójdziesz tam z częściami jakie chcesz kupić to albo powiedzą, że nie mają takich i będą wciskać połowę sprzętu innego albo powiedzą, że to jest słabe i zaproponują swój super mega zestaw na FX ze słabą kartą graficzną i lipnym zasilaczem.

Co do gwarancji to wiadomo wysyłać trzeba. Kilka dni temu spotkałem się na jednym forum jak ktoś wspominał na forum, że jak coś z moreli mu się popsuło to sami przysłali na swój koszt do niego kuriera. Nie wiem ile w tym prawdy, a jeśli prawda to może był to odosobniony przypadek bo nie wydaje mi się aby do każdego sami przysyłali kuriera, musiałbym się dowiedzieć dokładniej.

Co do H61 owszem, jak się nie trafi leżak to ok ale jeśli się trafi a weźmie komputer bez montażu to może się niemiło zaskoczyć w domu. A żeby zaktualizować Bios to trzeba mieć procesor, który jest obecnie obsługiwany i co wtedy, szukać latać po znajomych żeby ktoś jakiegoś i3 pożyczył.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...