Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Tobik

Jaką karte dźwiękową wybrać ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem zmuszony kupić nową kartę dźwiękową gdyż moja karta Realtek kłóci się z programem Punkbuster co za tym idzie nie mogę grać w niektóre gry (np. BF 3). Jaką kartę najlepiej kupić? Jaki rodzaj ? Może karte USB ? Nie znam się na tym więc proszę, doradź cię mi jaką wybrać.Mam nadzieje że nie jest to wysoki koszt gdyż interesował by mnie sprzęt do 100 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bardzo kumam, jak to się kłócił? U mnie wszystko śmigało bez najmniejszych problemów na Realtek-u. Opisz coś więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdy gram z włączoną kartą dzwiękową i na serwerze z Punkbusterem to gra po 20 minutach sie zawiesza. Zawsze. Natomiast kiedy gram z wyłączoną kartą dzwiękową na serwerze z Punkbusterem bądź też z włączoną kartą dzwiękową ale na serwerze bez punkbustera to wszystko ładnie działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po drugie może warto uaktualnić Punkbustera?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Punkbuster mam zaktualizowany. Sprawdzę jeszczę te sterowniki. Napiszę jeżeli coś to pomoże

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic to nie pomogło :/ Komputer zawiesił się po niecałych 10 minutach grania z włączoną kartą dźwiękową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I teraz mam kolejny problem.Po zaktualizowwaniu Punkbustera ten wyrzuca mnie z gry po kilku minutach .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z jakim komunikatem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok już sobie poradziłem. Wracając do karty dźwiękowej gdyż nadal ten problem występuje i żadna aktualizacja nie pomogła . Gdybym kupił kartę usb za ok 60 zł to chodziła by poprawnie ?

Edytowane przez Tobik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj otwarłem kompa by sprawdźić dokładnie tą karte i okazało się że moja karta jest zintegrowana z płytą główną. Czy jeżeli kupie karte na USB to będzie chodźić poprawnie gdy wyłącze stara w menadzerze urządzeń ? Bo chyba inna karta nie wchodzi w gre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to nic dziwnego, że zintegrowana skoro Realtek.

Jeżeli upierasz się przy USB... osobiście bym wolał na PCI tego Terratec'a, jeżeli pł. główna ma złącza PCI (doskonała większość ma).

Najlepiej jakbyś podał model płyty głównej wtedy by było wszystko jasne.

P.S. Kartę najlepiej wyłączyć z poziomu BIOSu - najpewniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie upieram się nad USB. Poprostu nieznam się zbytnio na tym/. I wątpie czy umiałbym podłączyć taką karte PCI biggrin.png

Oto informacje o płycie głównej z programu CPU-Z

post-13005-0-40353200-1339450203_thumb.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P5Q, dobra płytka. Kartę na PCI podłączasz w taki sposób, że tylko wkładasz ja o odpowiedniego slotu na płycie głównej. Ot cała filozofia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wyżej, wkładasz kartę do slotu PCI (uprzednio wyłamując / odkręcając blaszkę w obudowie dla danego portu). Kartę przykręcasz lub blokujesz (zależenie od patentu w obudowie).

ppsAW.jpg

Na zdjęciu powyżej masz zaznaczone, które to sloty. Najlepiej obsadzić ostatni, jeżeli jest wolny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dźięki. Chyba jednak zdecyduje się na te PCI :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...