Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Tobik

Problem z wydajnościa Battlefield 3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Niedawno kupiłem BF 3 i mam dwa problemy.Pierwszy to wydajności gry otóż widziałem minimalne wymaganie tej gry i spokojnie powinienem grać jednak nawet na minimum gra się zacina. Drugi problem to wieszanie się komputera. Po ok 40 minut gry w multi komputer nagle się wiesza a z głośników wydobywa się dźwięk standardowy dla zawieszenia czyli yyyyy.... Pozostaje mi tylko zrestartować komputer i znów grac ok 40minut.

Oto parametry mojego Kompa :

Procesor: Intel Core 2 Duo 2,80 GHz

Ram: 4 GB

Karta graficzna : GeForce 9800 GT

Internet : 2,5mb

Bardzo proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że nasze forum słynie z tematów o problemach z BF3 :D Co do wydajności - BF3 jest grą która lubi 4 rdzenie, ewentualnie 2 ale wysoko podkręcone. U siebie na Core 2 Due E6550 @ 3,4 GHz też zdarzają się zacinki. Po drugie - karta graficzna - 9800 GT jest dobrą kartą, ale może dostawać zadyszki przy BF3. RAM - kumpel miał problemy przy 4 GB, ale na FHD i wysokich detalach, więc sądzę, że tutaj w zupełności by wystarczył. Multi lubi kaprysić, najczęściej pomaga naprawa instalacji w Origin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za szybką odpowiedź. Spróbuje tak jak mówisz naprawić instalacje i zobacze czy nadal będzie pojawiał się problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po ponownej instalacji troszeczke poprawiła się jakośc na minimalnych (naprawde troche) ale nadal po ok 40 minutach komputer sie zacina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sterowniki masz najnowsze? Jakie masz temperatury CPU i GPU podczas grania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stery najnowsze. Jakim programem sprawdzić temperatury ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem pomiar temperatury programem Speedfan po ok 10 minutach grania/. (obrazek w zalaczniku)

Na serwerze nie było dużo osób.(chyba 20 )

post-13005-0-41717300-1339091243_thumb.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Speedfan nie jest zbyt miarodajny, przekonałem się na własnej skórze, że lubi przekłamywać i to cholernie. Do CPU ściągnij RealTemp, a do grafiki GPU-Z. Powiedz jeszcze jaki masz zasilacz? Nie tylko samą moc, ale producenta i model.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto wykaz temperatury po doslownie chwili grania (bodajże 6 minut) Na serwerze było 18 osób.

By sprawdzić model zasilacza trzeba otwierać obudowe czy można to sprawdzić gdzie indziej ?

post-13005-0-03198000-1339092870_thumb.png

Edytowane przez Tobik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatury wydają się być ok. Co do zasilacza - tak musisz otworzyć obudowę i na tabliczce znamionowej zasilacza będzie wszystko napisane. Możesz też zrobić zdjęcie tej tabliczki jeżeli nie wiesz o które dane mi chodzi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...