Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
zalew79

Jaki komputer do obróbki zdjęć.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! Chciałbym złożyć sobie zestaw komputerowy do komfortowej pracy w programach Photoshop CS4 i Lightroom 3. Obecnie posiadam komputer wiekowy ok.6 letni i praca na wyżej wymienionych programach to koszmar. Na komputerach nieznam się wogóle a niechce kupować gotowych zestawów, ponieważ za te same pieniądze można ponoć złożyć dużo lepsze pudło :-) Liczę że na forum jakiś kolega doradzi co by tu kupić do kwoty max. 3000zł.

Chciałbym aby był to procek intela i żeby posiadał dysk ssd co najmniej 90GB na system i programy wyżej wymienione. W gry nie gram.Za pomoc będę wdzięczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sama jednostka?

Jeżeli tak to na szybko:

Procesor: Intel Core i5-3570K - 930 zł

Płyta główna: MSI Z77A-G45 - 450 zł

Pamięć RAM: Patriot DDR3 2x4096MB 1600MHz CL8.0 ViperXtremeLLK - 230 zł

Karta graficzna: Zintegrowana z procesorem

Karta dźwiękowa: Zintegrowana z płytą główną

HDD: Dysk twardy WD AV-GP, 3.5'', 1TB, SATA/600, 64MB cache - 400 zł

SSD: ADATA SSD XPG SX900 128GB 2,5'' SATA3 odcz/zap; 550/520MBs 85K IOPS TRIM, RAID - 630 zł

Napęd: Lite-On IHOS104-37 - 200 zł

Obudowa: AEROCOOL PGS Vs-9 - 160 zł

Zasilacz: Enermax ENP550AWT - 250 zł

RAZEM: 3250 zł

Cena przekroczona. Można coś pokombinować z procesorem lub innym dyskiem SSD.

Zintegrowana karta graficzna powinna wystarczyć. Jak będziesz miał trochę $ to możesz pomyśleć o czymś od zielonych, bo CS4 wspiera wspomaganie przez GPU.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Nerio ! zestaw mi się podoba :-) pytanie tylko czy warto np. zamiast tego i5-3570K dać i7-3770 różnica 300zł (czy dużo bym zyskał) ? I jeszcze jedno jaki sklepik byś polecił chodzi mi o taki żeby mi złożyli ten komputer i zainstalowali W7 bo sam się nie podejmę nigdy tego nie robiłem :-( z góry dzięki !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle że proline ładnie kosi za złożenie i instalacje softu, więc akurat im bym podziękował. To co u innych jest standardem u nich nawet w planach nie jest.

Złożenie komputera - 1 dzień roboczy. 100,00 zł

Złożenie komputera - 3 dni robocze. 50,00 zł

Złożenie komputera - 5 dni roboczych. 30,00 zł

Testowanie komputera pod Windows 7 64-bit 30 zł

Poza tym na co autorowi tematu procek z odblokowanym mnożnikiem? Jak ktoś nie umie składać komputerów, czy instalować windy, to nie będzie umiał OC-ować kompa. Poza tym do zastosowań pro stosowanie OC raczej mija się z celem. Utrata stabilności może nieraz więcej kosztować, niż zysk z kupna tańszego procesora, który trzeba podkręcać.

Minusy OC: większy pobór energii, wyższe temperatury CPU, nierzadko konieczność zakupu wydajnego układu chłodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor: INTEL CORE i5-3570K - 3.40 GHz, turbo 3.80 GHz, x4/4, 6 MB, 77W, BOX, s-1155 (969 zł)

Płyta główna: MSI Z77A-G45 - ATX, Z77, 4xDDR3, 3x PCI-E 16x, RAID, VGA, DVI, HDMI, S-1155 (495 zł)

Pamięć RAM: DDR3 PATRIOT - 8 GB / 1600 (2x 4 GB), CL8, Viper Xtreme Division (225 zł)

Dysk Twardy: WD 1 TB, 64 MB, IntelliPower, 3.5", SATA3 - WD10EZRX (379 zł)

Napęd optyczny: ASUS DRW-24B3ST- 24x DVDRW DL, SATA, OEM, czarna (77 zł)

Obudowa: AEROCOOL PGS VS-9 - ATX, bez zasilacza, czarna (155 zł)

Zasilacz: XFX P1-550S-XXB9 - 550 W (259 zł)

Wentylator CPU: COOLER MASTER Hyper 212 EVO - 1366/1156/1155/775 FM1/AM3+/AM3/AM2+/AM2, 9-31 dB (125 zł)

Dysk Twardy SSD: SSD ADATA XPG SX900, 128 GB, 2.5", SATA3, 550 MB/s, 520 MB/s - ASX900S3-128GM-C (609 zł)

System operacyjny: MICROSOFT Windows 7 Home Premium PL SP1 OEM - 64 bit (385 zł)

Całość: 3678 zł

Czy tak będzie ok ? i ten zasilacz ? bo ten co mi podałeś nie ma go w ofercie sklepu w którym chcę złożyć zamówienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz jak najbardziej ok (w ofercie mają też Thermaltake, OCZ, BeQuiet - te droższe niż XFX).

No i rzeczywiście, jeżeli nie będziesz kręcić to INTEL CORE i5-3550 w zupełności starczy (zawsze 100 zł w kieszeni)

Do obudowy dobierz sobie czytnik kart pamięci (lub coś innego na 3,5") - żeby nie było wyrwy na górze (bodaj zaślepki w standardzie tam nie ma, no chyba, że coś się zmieniło od czasu kiedy miałem ją w rękach). Na przykład taki: http://www.arest.pl/...USB-2-0-czarny/

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze się upewnie :-) ta płyta obsłuzy napewno grafikę wbudowaną w procesor ? i czy dysk ssd ? wezmę i5-3570k ma lepszą chyba grafikę HD 4000. Wieczorkiem zamawiam :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak - chipset Z77 i płyta posiada stosowne porty wink.png

Tak - SSD dla płyty głównej różnicy nie robi, SATA na płycie głównej jest wink.png

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie !!! Nerio siadm i zamawiam :-)

// edit:

ale jestem upirdliwy ;-) jeszcze jedno pytanie bo tak czytałem że dyski ssd są bardzo awaryjne gdy często sie zapisuje i kasuje w moim przypadku to bardzo dużo GB, pracuje na plikach RAW i robię tego bardzo dużo czy to jakoś zmniejszy żywotność dysku ssd?

// edit2:

kurcze właśnie zamawiam zestaw i te pamięci są już niedostępne :-( jakie inne polecisz w podobnej cenie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk SSD zostaw na system i aplikacje, a dane zapisuj na normalnym.

Poza tym dyski SSD na pewno są bardzie żywotne niż na początku, więc o żywotność bym się nie martwił.

Skoro zabrakło to bierz pewne Kingstony: http://www.arest.pl/produkt/Pamieci/3,52,,,0,0,0,,/23930/DDR3-KINGSTON-8-GB-1600-2x-4-GB-CL9-HyperX-Genesis-XMP/

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

komputerek już zamówiony :-) w poniedziałek będzie :-) zobaczymy jak się będzie sprawował :-) Tylko zamówiłem go u siebie w mieście bo cenowo wyszedł tylko 100zł drożej ale na miejscu, jak coś sie zepsuje to zawioze a nie będę musiał wysyłac do Wrocławia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nerio pytanie :-) czy do tego zestawu co mi złożyłeś taka karta będzie dobra ? Grafika PCIex MSI GF GTX 560 Ti 2048 MB DDR5, 256 bit, DVI, HDMI .

I czy mój zasilacz udźwignie ją ? ponoć ona pobiera do 170W. A może zaproponujesz jakąś dobrą do 1000zł z CUDA i 2GB pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co masz na myśli "Oczywiście chłodzenie musi być inne niż typowe" ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No inne niż referencyjne (czyli np. takie jak w tych kartach).

Referencyjne chłodzenie to taka turbinka jest:

nvidia-geforce-gtx-580.jpg

Głośne to i wydajnością nie grzeszy.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli któraś z tych co podałeś się nada do mojego zestawu plyta i zasilacz powinien wytrzymać ? Ach te komputery :-) apetyt rosnie w miare jedzenia miała być zintegrowana a teraz :-) (dobrze że mam troche zaskurniaków o których żona nie wie będzie na karte :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie, wg opinii zasilacz jest w stanie pociągnąć taką kartę ;) (na +12V jest aż 44A ;))

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki :-) szukam gdzie najtaniej i zamawiam :-) Pozdrawiam !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doczytałem się zę moja płyta MSI Z77A-G45 ma taką funkcję jak OC GENNIE II. Czy ta funkcja naprawdę działa i czy jest bezpieczna dla podzespołów ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam zobaczyć film prezentujący działanie OC Gene II na MSI Z77A-GD65

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

Tak jak kolega nie znam się na kompach, mam stary sprzęt który nie wyrabia przy obróbce zdjęć w RAWach. Gorąca prośba o pomoc w upgrade’dzie moje 4 letniego kompa pod obróbkę zdjęć (Photoshop, Lightroom, Adobe Camera Raw itp.).

Obecnie posiadam następujący sprzęt:

- Core Duo E5200 BOX
- Płyta główna GA-EG31MF-S2 S.775
- RAM DDR2 2GB/800 Goodram
- Grafika Gainward 9600GT 512
- Obudowa MIDI T ATX AMACRIX E4292BS
- Zasilacz AMACROX AX-450 PNF
- HDD Seagate 500GB 7200 32MB
- Wentylator AC 9225L

Wiem, że to już prawie zabytek, ale używałem kompa tylko do pracy biurowej i świetnie się sprawdzał. Przy obróbce zdjęć umiera.

Czy jest szansa inwestując nie dużą ilość kasy coś z tego wyciągnąć – zostawiając część od obecnego zestawu (ram, dysk, obudowę)?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i podpowiedzi.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zasadzie wszystko trzeba wywalić. Procek za słaby, w DDR2 nie warto inwestować, grafa tez już nie da rady, a i przydałoby sie SSD. Generalnie odkładaj $ na nowy zestaw i to tak minimum ze 3-3,5k na samą skrzynkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...