Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Otóż sprzedałem ostatnio pc mojemu kumplowi. Po podłączeniu pc do routera przez kabel, po kilku próbach internet zaczął działać. Jednak na drugi dzień już go nie było. Wszystko jest jakby podłączone, pisze connected, pakiety lecą, na jego 2gim pc i 2 laptopach internet działa normalnie. Moja karta sieciowa to asus nx1001(wymieniona, gdyż zintegrowaną spaliła burza). Internet jaki posiada to neostrada.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak ustawiony jest protokół IP na karcie sieciowej? Na sztywno czy z DHCP? Najprawdopodobniej problem powoduje konfiguracja serwerów DNS.

Wklej na forum screeny z konfiguracji routera i karty sieciowej(protokół TCP/IP).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z tym może być mały problem gdyż będę u niego dopiero wieczorem i nie wiem czy będę miał dostęp do internetu. A jak to powinno być?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dynamicznie. Adres IP wraz z DNSami PC powinien dostawać z serwera DHCP w routerze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No właśnie też tak się mi wydaje. Zmieniłem tam w którejś z zakładek i wpisałem dane z routera, jednak to też nie pomogło.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na tym komputerze jest zainstalowane jakieś oprogramowanie antywirusowe / firewall?

Warto wyłączyć na chwilę i sprawdzić czy coś się zmieni (windows firewall też jeżeli jest wł.)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No to coś musi być nie tak albo z tą sieciówką albo z portem w routerze do którego jest wpięty komputer.

Sieciówkę można przełożyć do innego PC i sprawdzić a port po prostu zmienić na inny.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie,sprawdź jak działa na innym porcie,a w zasadzie to zalecany byłby restart routera i ponowna konfiguracja. Daj znać czy to coś pomogło.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...