Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
wotek2521

Komputer do gier

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam chce skrecic komputer do gier w cenie od 2500 do 5000zl sama skrzynka.

Na jednym forum zapropowano mi teki zestaw

Zasilacz XFX Core 550W 120mm 80+ ( P1-550S-XXB9 ) 257,51

Obudowa SilentiumPC Regnum L50 Pure Black 2xUSB3.0 ATX/SSD ready/2x120mm +140 mm bez zasilacza 299,00

Dysk SSD Crucial CT064M4SSD2 64 GB 402,00

Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 500GB, SATA III, 7200RPM (WD5000AAKX) 313,00

Pamięć Corsair 2x4GB, 1600MHz DDR3, CL9, XMS3 Heat Spreader (CMX8GX3M2B1600C9) 174,01

Płyta główna ASRock Z68 EXTREME3 GEN3 502,01 - tutaj możesz wziąć też albo Asus P8Z68-V/GEN3 (100zł drożej) albo ASRock P67 PRO3 (B3)(150 zł taniej)

Procesor Intel CORE I5 2500K 3.3GHz LGA1155 BOX (BX80623I52500K) 829,00

Karta graficzna XFX FX-795A-TDFC 1951,01

LG CDRW+DVRW GH22NS70 OEM BLACK SATA (GH22NS70RBBB) Wewnętrzny PC 77,00

Zalman CNPS10X PERFORMA 154,00

Suma 4958,54 (www.morele.net)

Moja prosba to prosze sie wypowiedziec co o nim sadzicie i jesli ma ktos inne propozycje prosze sie wypowiedziec.

Edytowane przez wotek2521

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda pieniędzy. Niemal każdego 2500K pociągniesz na 5 GHz, a po drugie 5 GHz do normalnej pracy to dużo za dużo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja złożyłem coś takiego, ale wyjechałem za budżet. Jeśli nie chcesz przekroczyć 5 tys. to ja po prostu zrezygnowałbym z dysku SSD, bo on przecież służy tylko (a może aż) do systemu. Jeśli nie będziesz podkręcał procesora to możesz wyrzucić także chłodzenie tego podzespołu i używać BOX-owego.

Twoje widełki cenowe są dość szerokie, więc uznałem, że lepiej złożyć droższy sprzęt na dłuższy okres.

Co do procesora, to ja wolałbym kupić tego i7 2700K niż podkręconego i5 2500K jeśli już miałbym wydawać tyle kasy.

Ktoś z forum na którym złożono ten zestaw który podałeś pomylił się i podał chłodzenie nie do tego chipsetu.

Pomyślałem też o drugiej opcji tańszej tak żebyś miał się nad czym zastanawiać. Wyszło mi coś takiego (z tego zestawu również możesz wyrzucić chłodzenie procesora, jeśli nie będziesz go podkręcał).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Zalman jest kompatybilny z LGA1156 a więc z 1155 też, ponieważ rozstaw otworów montażowych do chłodzenia jest taki sam dla obu socketów ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Narazie mam taki komputer:

1.AMD Phenom II x2 550 Black Edition AM3 BOX

2.Gigabyte GA-MA770T-UD3P

3.OCZ DDR3 2x2GB 1333MHz AMD Edition

4.Chieftec CH05B-B-OP

5.Chieftec (CFT-600-14CS) 600W

6.WD Caviar Blue 500GB SATA-II

7.Radeon 4890 Sapphire 1GB VAPOR-X

Co myslicie gdyby wymienic rocek na najnowszego X4 lub X6

I dodac jeszcze jedna taka karte???

Ten post był edytowany przez wotek2521 dnia: Dzisi

Edytowane przez wotek2521

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CrossFire jest nieopłacalne, tak jak SLI. Nie skaluje się to zbyt dobrze, czasami są mikroprzycięcia. Szkoda kasy. Na Twoim miejscu kupiłbym jedną a mocną kartę + czterojajowca jakiegoś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej chwili Intel "łyka" buldożery bez żadnych przeszkód, ale jeśli nie chcesz wymieniać płyty głównej to na pewno wymiana procesora na nowszą konstrukcje przyniesie wzrost wydajności.

Jeśli chodzi o SLI czy CrossFiere to stu procentowo zgadzam się z przedmówcom, według mnie to się nie opłaca, lepiej sprzedać obecną kartę na allegro i kupić coś z nowszych konstrukcji, ponieważ oprócz tego że są wydajniejsze to również pobierają mniej energii, nie ma też z nimi problemów typu "co zrobić w grze xyz pracuje tylko jedna karta".

Tak poza tym jeśli chciałbyś zrobić z tego co masz CrossFire to musiał byś zmienić płytę główną bo twoja ma tylko jedno złącze PCI-E x16.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co bym musial wymienic z tego kumputera zeby byl cacy??

czy gdymym wymienil plyte na Asus P8Z68-V/GEN3 , procesor na i5 2700K lub i7 2500K oraz Karta graficzna na XFX FX-795A-TDFCbylo by ok?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie jeśli nie będziesz podkręcał procesora to ta płyta jest za droga wystarczy płyta Asrock pro3 B3. To czy wybierzesz i7 2700k czy i5 2500k to zależy ile masz kasy, wiadomo, że i7 będzie lepszy. Karta to jak najbardziej dobry wybór. Zarówno ta płyta którą podałeś, jak i ta która podałem ja będą kompatybilne z tym co chcesz kupić jak i z tym co już posiadasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie jeśli nie będziesz podkręcał procesora to ta płyta jest za droga wystarczy płyta Asrock pro3 B3. To czy wybierzesz i7 2700k czy i5 2500k to zależy ile masz kasy, wiadomo, że i7 będzie lepszy. Karta to jak najbardziej dobry wybór. Zarówno ta płyta którą podałeś, jak i ta która podałem ja będą kompatybilne z tym co chcesz kupić jak i z tym co już posiadasz.

Nie lepiej już polecić Z68 PRO 3 GEN 3? Ma PCI-E 3.0, które wspiera wszak Radka 7950, poza tym w wielu sklepach Z68 PRO 3 GEN 3 jest tańsza od starszej Z68 PRO 3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież ja nie każe nikomu nic kupować, po prostu sam mam taką płytę i jestem z niej bardzo zadowolony. Asrock Z68 PRO3 GEN3 również jest fajny, więc wystarczyło by żebyś go polecił zamiast sugerować, że przedmówca jest tępy.

od starszej Z68 PRO 3.

Ja polecałem P67 Pro3 B3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież ja nie każe nikomu nic kupować, po prostu sam mam taką płytę i jestem z niej bardzo zadowolony. Asrock Z68 PRO3 GEN3 również jest fajny, więc wystarczyło by żebyś go polecił zamiast sugerować, że przedmówca jest tępy.

Ja polecałem P67 Pro3 B3.

Polecam zażyć Relanium, bo chyba jesteś zbyt nerwowy;) Poza tym polecam trochę dystansu do siebie, bo próbujesz komuś wmówić coś, czego nikt nie powiedział.

Wystarczy spojrzeć na ceny:

http://www.x-kom.pl/szukaj/z68

oraz dodać fakt wsparcia przez płytę główną oraz kartę graficzną dla PCI-E 3.0. Tu nie ma tu nic do rzeczy inteligencja, czy własna samoocena, tylko zdolność wpisania w wyszukiwarkę hasła z68 oraz radeon hd 7950. Take it easy;)

P.s.

P67 PRO 3 kosztuje 379 zł, a Z68 PRO 3 GEN 3 całe 397 zł. Oszczędzenie 18 zł dla braku wyjść video oraz kilku "ficzerów" które posiada Z68, jest tak samo sensowne jak danie szczerbatemu na obiad sucharów;) Btw ASRock nie ma w ofercie płyty P67 PRO 3 B3, tylko P67 PRO 3. Skoro napisałeś PRO 3, to może to byc zarówno płyta na P67 jak i Z68. Obie i tak są w tej chwili mniej opłacalne od wersji Gen 3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, ale ja przecież nie powiedziałem, że płyta którą ty podałeś jest gorsza, tylko zaproponowałem coś innego, może rzeczywiście gorszego, ale przeze mnie sprawdzonego. Poczytałem i rzeczywiście Z68 Pro3 Gen3 do Radka 7950 jest lepszym rozwiązaniem i tu muszę przyznać Ci rację.

Relanium nie jest mi potrzebne, bo to co napisałem nie miało być złośliwe, czy obraźliwe. Chciałem tylko zwrócić Ci uwagę na początek twojej wypowiedzi który uznałem (może niesłusznie) za dość cyniczny wink.png.

PS.

Z67? Chyba miało być Z68? Musiałem się przyczepić smile.png.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asus P8Z68-V/GEN3 to ta z68? jesli tak to po co te spory przeciez ja napisalem ze wole ta drozsza i lepsza plyte:)A jesli to nie ta sama bo cos mi sie zdaje ze nie:/ to ktora lepsza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@wotek

Jeśli fundosze nie są sprawa priorytetową, to możesz śmiało wybrać między P8Z68-V/GEN3, a P8Z68-V PRO/GEN3. Masz 3 lata gwarancji (ASRock na ogół 2) wiecej gniazd PCI-E x16 (ASRock tylko 1), Bluetooth oraz przycisk MemOK. Kiedyś jak miałem Phenoma II X4 965 i przegiąłem z timingami, doceniłem jego obecność, gdyż clr CMOS nie pomagał przywrócić płyty do życia. P8Z68-V/GEN3 kosztuje ok. 660 zł, a P8Z68-V PRO/GEN3 ok. 750 zł. Spokojnie wystarczy Ci ta tańsza wersja. ASRock jest mniej funkcjonalny, ale tańszy o około 270zł, czy to wiele, na to pytanie musisz odpowiedzieć sobie sam.

@tassiek

Spox, nic się nie stało, ale na przyszłość nie reaguj tak emocjonalnie na każdy wpis jaki zamieszczają inni użytkownicy forum;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...