Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
hetmane

Paski na ekranie monitora.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, problem zaczął się gdy pewnego razu pracując na komputerze wybiło mi korki w pokoju. Jak się później okazało przyczyną był zasilacz , przy którym każde podłączenie do prądu kończyło się tak samo (wybicie korków). Kupiłem nowy zasilacz który działa prawidłowo, ale gdy włączam komputer pokazują mi się czerwone pasy na ekranie monitora. Dzieje się tak do uruchomienia Windowsa po czym następuje przejście monitora w tryb czuwania lub blue screen i restart komputera. Jedyną rzeczą jaką udało mi się zrobić to , wyjęcie komputera z regału, rozkręcenie go , następnie położenie go poziomo. Wówczas komputer uruchamia się bez tych czerwonych pasów. Ale tylko i wyłącznie po wyżej wymienionych czynnościach. Gdy ponownie dam komputer pionowo problem się powtarza.

Dziękuje z góry za pomoc. smile.png

obrazek 1

obrazek 2

obrazek 3

obrazek 4

obrazek 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konfiguracja komputera + co to za zasilacz (obecnie).

Obstawiam, że poprzedni cud techniki nabroił (płyta gł. lub karta mogła "złapać" wadę)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta główna: MSI P45 Neo3-FR System: XP Professional SP3

Procesor: Intel e5200 @ 2.8 GHz 1.14V Chłodzenie CPU: Pentagram Karakorum 120mm

Karta Graficzna: Palit Sonic Radeon 4850 512MB Nagrywarka DVD: Pioneer DVR-212

Pamięć Ram: OCZ Reaper 2x2Gb CL4 800Mhz Dysk Twardy: Samsung SpinPoint F1 320 GB

Zasilacz: Huntkey 500W Obudowa: Cooler Master Elite 331 Black

Zasilacz nówka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uruchom ubuntu czy coś innego z płyty LiveCD i zobacz czy jest to samo (powinno być to samo). Jeżeli będzie jakakolwiek gra (3D) na tej płycie to uruchom i też sprawdź.

Z oczywistych rzeczy: podmiana karty graficznej i sprawdzenie czy problem ustąpił.

aaa i spróbuj BIOS zresetować, może jakieś ustawienia zgłupiały (takt. PCI-E, itp.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to mi wygląda na jakieś spięcie, albo coś nie dociska ja komputer stoi, a jak leży to dociska i działa, koniecznie trzeba sprawdzić czy wszystko jest dociśnięte, np karta graficzna

reset biosu :/ ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...