Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
kerrol

tworzenie gier

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Nowy wątek ponieważ nie znalazłem nic podobnego. Poszukuję tutoriali ( najlepiej video i bezpłatnych ;-) ) na temat podstaw tworzenia gier w 3D. Chodzi mi o podstawy, wytłumaczenie jakich narzędzi potrzebuję oraz w jakim języku najlepiej tworzyć. Tworzenie modeli 3D mam opanowane do pewnego stopnia ale... co dalej ? ;) Ciężko coś wyszukać w sieci na ten temat dlatego za wszelki informacje na ten temat ( najlepiej tutki video ale mogą być też teksty/książki ) będę wdzięczny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio coś mi się o kierunku studiów odnośnie tworzenia gier obiło o uszy. Jakieś mat. przykładowe/podręczniki na pewno tam mają. Helion z pewnością też ma coś swojego w tej tematyce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio coś mi się o kierunku studiów odnośnie tworzenia gier obiło o uszy. Jakieś mat. przykładowe/podręczniki na pewno tam mają. Helion z pewnością też ma coś swojego w tej tematyce.

Studia są, ale z tego co się orientuję póki co te kierunki są bardziej tworzone pod kątem projektowania wink.png Helion ma całą kategorię w swoim sklepie o nazwie Gry i zdecydowanie najlepsze podręczniki, jakie są dostępne na naszym rynku; ja mam też jakiś podręcznik z Mikomu (to jest informatyczne wydawnictwo PWNu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak najlepsze, że na podstawie tych książek żadnej gry nie napiszesz, w sensie grywalnej gry. Może jakąś zabugowaną o grafice bez grafiki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wszystkim za info :)

Tak jak już wspominałem jak na razie interesują mnie bardziej podstawy. Wiadomo, że do czegoś sensownego jeszcze długa droga. Zerknę na linki od Nerio i rozejrzę się za książkami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówisz, że tworzysz modele 3D ale nie wiesz co dalej.. jeżeli interesuje Cię animowanie ruchu postaci, deformacja, prosta fizyka to może powinieneś zajrzeć do książki "Animacja Komputerowa" Rick Parent wydawnictwo PWN

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki moonlight, wygląda interesująco :) A posiadasz może tą książkę ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak mam i jestem z niej zadowolona jezeli masz jakieś pytania to śmiało :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowałem się zamówić po przeczytaniu paru opinii na necie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dobra decyzja :) daj znać jak wrażenia jak już z niej skorzystasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz to i ja się zainteresowałem. Mam nadzieje że warta zachodu ta książka huh.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

warta :) jest to jedna z pozycji które trzeba mieć na biurku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko spoko tyle że ja od nie dawna bawię się animacją 3d i jestem ciekaw czy podołam.

Za odpowiedź z góry dziękuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A współpracpwał ktoś może z tą firmą - tu link? znają się na takim nowoczesnym programowaniu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym na Waszym miejscu nie porywał się od razu na tworzenie gier komputerowych bo to zajmuje bardzo wiele wolnego czasu. O wiele lepiej jest stworzyć grę na androida czy też na ios. OBecnie gry na aplikacje mobilne stają sie coraz bardziej popularne. Wiele osob je kupuje. Taką grę o wiele łatwiej jest stworzyć. W sieci sa kursy tworzenia tego typu gier, na przykład:

http://strefakursow.pl/kursy/mobilne/kurs_ios_-_tworzenie_gry_od_a_do_z.html - macie kurs tworzenia gry na ios od a do z.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, na tym się trzeba bardzo dobrze znać ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze powiedziawszy bez jakiegoś realnego doświadczenia lub chociaż solidnej wiedzy o pisaniu gier nie masz co myśleć o żadnym studiu gier - programowanie silnika, kart graficznych, modelowanie i animacja 3D, obróbka dźwięku to właściwie minimum jakie musisz umieć żeby myśleć o tym, a znając nasze realia to technika tego nie dają, a polibuda ledwie podstawy tego. Pamiętaj, że zanim dotrzesz do tego, co Cię kręci, będziesz musiał przebić się przez masę rzeczy, które uznasz za zbędne i nieprzydatne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po modelowaniu druga sprawa to silnik graficzny. Możesz zacząć od Unity lub Unreal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początku nie nastawiałbym się na tworzenie gry komputerowej bo wymaga to dużej wiedzy, dużych pieniędzy oraz zespołu. Ciężko jest stworzyć ja samodzielnie. Proponowałbym zacząć tworzenie gier i aplikacji na urządzenia mobilne. Jest to zdecydowanie prostsze oraz daje również duże możliwości. Zerknijcie sobie tutaj:

http://strefakursow.pl/kursy/mobilne/kurs_android_-_tworzenie_aplikacji.html

Na stronie znajduje sie obecnie dobry kurs tworzenia aplikacji w androidzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcę również nauczyć się tworzyć gry

Edytowane przez softmonster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...